Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Απαιτούν δουλειά και ανοιχτά ναυπηγεία
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, χτες. Κλίμα εφησυχασμού προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση
Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πορεία από την Κατεχάκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, απαιτώντας να ανοίξουν άμεσα τα ναυπηγεία, να έχουν δουλειά και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. «Διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά. Εδώ και ένα χρόνο είμαστε με εκ περιτροπής εργασία μίας ημέρας, που σημαίνει μισθό μικρότερο και από το ταμείο ανεργίας», μας λέει ένας εργάτης, καθώς εδώ και ένα χρόνο τους έχουν καταβληθεί μόνο 1.000 ευρώ.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλο, καθώς και με εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού. Είπε ότι στο επόμενο 15ήμερο θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, Ι. Σάφα, και κάλεσε τους εργαζόμενους να... βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις με τη στάση τους! Οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Το Σωματείο αποφάσισε συμμετοχή στην κινητοποίηση των μεταλλεργατών το Σάββατο 6 Απρίλη, που διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση.
«Για άλλη μια φορά το καλάθι ήταν άδειο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων, αμέσως μετά τη συνάντηση. «Εδώ που φτάσαμε, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη, να ανοίξει το ναυπηγείο, να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι μέσα και να πληρωθούν». Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους «να ανοίξουν το δρόμο για συντονισμένους αγώνες και στη ναυπηγική βιομηχανία και στον κλάδο, μέχρι να δοθεί οριστική λύση».
Η «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της τονίζει:
«Απαιτούμε από την κυβέρνηση:
  • ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ, διώχνοντας τον Σάφα (ιδιοκτήτη του ναυπηγείου), να το λειτουργήσει με το σύνολο των δραστηριοτήτων του, με όλους τους εργαζόμενους και όλα τα δικαιώματά τους (αφού σήμερα ο Σάφα το έκλεισε).
  • Να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να αποκατασταθούν στη δουλειά τους οι συνάδελφοι του Τροχαίου Υλικού.
  • Να περάσουν σε κρατική ιδιοκτησία τα ναυπηγεία με ακύρωση του νόμου 3885, που έκλεισε το εμπορικό κομμάτι, νέκρωσε τις δεξαμενές, έβαλε ταφόπλακα σε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Με προοπτική το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία.
  • Να συνδέσει το ναυπηγείο, όλη τη ναυπηγική βιομηχανία με τις ανάγκες της χώρας στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές, θαλάσσιες και μη, στην άμυνα».
Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Σωματείων Εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» Ασπροπύργου, των Ναυπηγείων Ελευσίνας που συνεχίζουν την απεργία τους και σήμερα, των ΕΑΣ Υμηττού, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μετάλλου και της Συντονιστικής Επιτροπής Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου