Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΙΣΡΑΗΛ: "Φίλη μας η Κύπρος,αλλά ο αγωγός φυσικού αερίου θα περάσει από Τουρκία"!

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
"Η  Κύπρος είναι η  φιλικότερη προς το Ισραήλ χώρα της ΕΕ» δήλωσε
από το βήμα του 12ου Τουρκικού Συνεδρίου για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο (TUROGE) ο ειδικός απεσταλμένος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών  για θέματα ενέργειας, πρέσβης κ. Mıchael Lotem.

Ωστόσο επί της ουσίας   φέρεται να έδωσε το <<πράσινο φως>>  για την μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Δύση δια μέσου της Τουρκίας. «Κατά την άποψη μου η Τουρκία είναι μια πολύ καλή επιλογή για την μεταφορά του ισραηλινού αερίου. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων. Η περιοχή έχει ανάγκη κάτι τέτοιο»,είπε ο κ.  Lotem (Λοτέμ) στα πλαίσια των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ''Καθημερινής''. "Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τουλάχιστον για ένα σύνολο  αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και να δημιουργήσει ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον" ήταν η φραση στο συνέδριο όπως την κατέγραψε η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα  Hurrıyet Daıly News.

Ο κ.  Lotem, φέρεται να πρόσθεσε επίσης τα εξής: «Η μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας είναι η πιο καλή επιλογή από οικονομική άποψη. Μιλάμε για έναν αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας. Αυτή η επιλογή είναι προς όφελος της Τουρκίας και του Ισραήλ». Ακόμα αναφέρθηκε στον  πετρελαιαγωγό BTC, Baku-Tbilisi-Ceyhan, Τουρκίας, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο σε 1.760 χλμ. από το Μπακού στο Σεϊχάν της Τουρκίας.Ο ίδιος τον περιγράφει ως "ένα αξιόλογο παράδειγμα του πώς ένα έργο ενέργειας μπορεί να ξεκινήσει γεωπολιτική ".

Σε συνάρτηση και με όλα τα παραπάνω οι  τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα  δείχνουν ότι η Τουρκία και η Ισραήλ αναζητούν ευκαιρίες και περιθώρια για συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο. Στα πλαίσια της ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση προσεγγίζει την Άγκυρα με μια δελεαστική πρόταση.μεταφοράς του δικού του αερίου στις δυτικές αγορές δια μέσου της Τουρκίας. .Πάντως όπως έγραψε η  Hurrıyet Daıly News στην ομιλία του  ο πρέσβης  αναφέρθηκε και  στο ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου δια μέσου της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου