Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Περιγραφή διαδικασίας για να κάνεις εναλλακτική υπηρεσία:

Βήμα 1ο. Σου έρχεται το χαρτί κατάταξης για να παρουσιαστείς. Μέχρι την ημερομηνία κατάταξης θα πρέπει να κάνεις τα χαρτιά σου για την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία στο στρατολογικό γραφείο της περιοχής σου. Αναλυτικά θα πρέπει να υποβάλλεις:

  • Αίτηση, στην οποία αναφέρεις τα πλήρη ληξιαρχικά τους στοιχεία, τη διεύθυνση διαμονής τους καθώς και τις γραμματικές και επαγγελματικές σου γνώσεις.  (δείτε υπόδειγμα της αίτησης) Για τις επαγγελματικές σου γνώσεις ειναι προτιμότερο να καταθέσεις ξεχωριστά βιογραφικό σημείωμα όπως θα το κατέθετες σε οποιαδήποτε εργασία. (όχι αντίγραφα πτυχίων). Το βιογραφικό σημείωμα χρειάζεται για να τοποθετηθείς σε κάποια υπηρεσία σύμφωνα με τις σπουδές και τις δεξιότητες σου.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνεις τους λόγους που επικαλείσαι για να αναγνωρισθείς ως αντιρρησίας συνείδησης  (σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 59 του Ν. 3421/2005 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 302/13 Δεκ 2005 τ. Α΄) ως λόγοι συνείδησης που μπορεί κάποιος να επικαλείται για να αναγνωρισθεί ως αντιρρησίας συνείδησης, θεωρούνται όσοι έχουν σχέση με μία γενική αντίληψη περί ζωής, βασισμένη σε συνειδητές θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή ηθικές πεποιθήσεις, που εφαρμόζονται από το άτομο απαράβατα και εκδηλώνονται με τήρηση ανάλογης συμπεριφοράς). Η δήλωση αυτή κατατίθεται σε ξεχωριστό έντυπο ως δήλωση άρνησης στράτευσης (προσοχή!, μην χρησιμοποιήσεις μόνο τις λίγες γραμμές που σου αφήνει η υπεύθυνη δήλωση. Γράψε πως οι λόγοι επισυνάπτονται. Λίγες ευκαιρίες θα έχεις να τους τα χώσεις έτσι). Για εμάς είναι το σημαντικότερο στάδιο της διαδικασίας όπου καλείσαι να εξηγήσεις γιατί εναντιώνεσαι στο στρατό. Οι δηλώσεις άρνησης στράτευσης μπορούν να είναι ατομικές η μαζικές. Δες εδώ.
  • Αν έχεις υπηρετήσει έστω και μια ώρα στο στρατό χρειάζεσαι μια Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι δεν έχεις υπηρετήσει ενόπλως για οσοδήποτε χρονικό διάστημα στις ελληνικές ή ξένες Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας, μετά τον ενστερνισμό των πεποιθήσεων που σε εμποδίζουν στην εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υποχρέωσης για λόγους συνείδησης. (υπόδειγμα). Διάβασε στιην ενότητα των συχνών ερωτήσεων περισσότερα. Προσοχή!: Εάν έχεις υπηρετήσει έστω και μια ώρα και ενδιαφέρεσαι να εκπληρώσεις το υπόλοιπο της θητείας σου κάνοντας  κοινωνική εργασία επικοινώνησε οπωσδήποτε με το Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης (+306988509211)
  • Αν δεν έχεις υπηρετήσει χρειάζεσαι Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι δεν έχεις υπηρετήσει στα Σώματα Ασφαλείας ή στις Ελληνικές ή ξένες ένοπλες δυνάμεις.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι δεν συμμετέχεις σε μεμονωμένες ή συλλογικές δραστηριότητες σκοπευτικών αγώνων, κυνηγίου κτλ, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τη χρήση όπλων. Η δήλωση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από οποιαδήποτε άλλα έγγραφα στοιχεία, τα οποία είτε ενισχύουν, είτε διευκρινίζουν τους ισχυρισμούς του ενδιαφερομένου.
  • Έγγραφα στοιχεία των αρμοδίων Αρχών από τα οποία να προκύπτει ότι δεν κατέχετε άδεια οπλοφορίας (τη βεβαίωση την παίρνετε από την αστυνομία) ή κυνηγίου (αυτή τη βεβαίωση την παίρνετε από τη δασική υπηρεσία), ούτε έχετε ζητήσει να σας χορηγηθούν τέτοιες άδειες, (δείτε ένα υπόδειγμα της βεβαίωσης)
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχετε καταδικαστεί ούτε διώκεστε για έγκλημα, που έχει σχέση με χρήση όπλων, πυρομαχικών ή παράνομη βία (Αυτή τη βεβαίωση την ζητάει και την παραλαμβάνει ενδοϋπηρεσιακά το στρατολογικό γραφείο. Οπότε δεν θα χρειαστεί να τρέξετε να την βγάλετε)
Βήμα 2ο. Αφού κάνεις την αίτηση, το στρατολογικό γραφείο θα σου δώσει παραπεμπτικό για να πας να κάνεις εξετάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Θα περάσεις δηλαδή από περίπου 9 γιατρούς (οφθαλμίατρο, παθολόγο κλπ). Έχεις χρονικό περιθώριο 30 ημέρες για να το κάνεις. Επισκέπτεσαι δηλαδή όποτε σε βολεύει κάποιο από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, με τα πολιτικά σου, όμορφα και ωραία. Κάθε γιατρός θα βάζει μετά το τέλος της εξέτασης και μια υπογραφή στο έντυπο που θα σου έχει δώσει το στρατολογικό γραφείο σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις.
Βήμα 3ο. (μετά από 1 έως 30 μέρες) Αφού περάσεις από όλους τους γιατρούς, πας στην επιτροπή απαλλαγών όπου απλά τους δίνεις τις εξετάσεις και επιβεβαιώνει ότι  όλα οκ.
Βήμα 4ο. (μετά από 2-2,5 μήνες) Σου έρχεται ταχυδρομικώς μια πρόσκληση για να παραστείς στην “επιτροπή ελέγχου συνείδησης”. Μπορεί να ακούγεται κάπως.. αλλά δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Αυτό στο διαβεβαιώνουμε εμείς που έχουμε περάσει από αυτή την επιτροπή πριν κάποιους μήνες. Στην επιτροπή αυτή είναι 4-5 άτομα (2 καθηγητές πανεπιστημίου, 1 του νομικό συμβούλιο του κράτους & 2 στρατιωτικοί) όπου σου κάνουν διάφορες βλακείες ερωτήσεις του στυλ “Θα έριχνες σε κάποιον μπουνιά” κλπ. Η διάρκεια της συνέντευξης δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά. Ετοιμάζουμε μια νέα ενότητα στο blog όσον αφορά αυτή την επιτροπή με αναλυτικές πληροφορίες. Με μια καλή προετοιμασία & με μια συνειδητοποιημένη στάση ζωής για το λόγο που δεν γουστάρεις να πας στρατό, οι πιθανότητες απόρριψης ελαχιστοποιούνται.. Στην επιτροπή θα δηλώσεις και που θα ήθελες να σε στείλουν (π.χ. σε μονάδα κοινωνικής φροντίδας; κοντά στο σπίτι σου γιατί έχεις κοινωνικά / οικονομικά θέματα;) Προσοχή!: Οι αυθαιρεσίες της ιεροεξεταστικής αυτής επιτροπής έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιους αντιρρησιες. Πριν περάσεις απο την επιτροπή πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσεις με άτομα που έχουν ήδη περάσει καθώς και με το σύνδεσμο αντιρρησιών συνείδησης. Έλα σε επικοινωνία μαζί μας όταν σου έρθει το χαρτί να περάσεις από την επιτροπή για να σε ενημερώσουμε καταλλήλως ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες απόρριψης σου από την επιτροπή.
Βήμα 5ο. (μετά από 1,5-2 μήνες) Εφόσον το υπουργείο Άμυνας, μετά την εισήγηση της επιτροπής, σε αναγνωρίσει ως αντιρρησία συνείδησης, σου έρχεται ένα χαρτί στο σπίτι που σε προσκαλεί μέσα σε διάστημα 2 μηνών (όποτε θέλεις εσύ!) στην υπηρεσία, δηλαδή στον δημόσιο φορέα που αποφάσισε η επιτροπή μετά και από τις δικές σου προτιμήσεις, τις γνώσεις σου, τις ανάγκες σε προσωπικό από τους φορείς του δημοσίου αλλά και τον τόπο διαμονής σου.
Βήμα 6ο. (μετά από 1 μέρα έως 2 μήνες) Πας στην υπηρεσία. Η υπηρεσία στέλνει ένα έγγραφο ότι ξεκίνησες εναλλακτική υπηρεσία. Αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου