Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η Ρωσία απέκλεισε ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη Συρία

Η Ρωσία απέκλεισε το Σάββατο μια διακήρυξη συναγερμού του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την αιματηρή πολιορκία της συριακής πόλης αλ-Κιουσέι από στρατεύματα της Συρίας και ανταρτών της Χεζμπολάχ, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η διακήρυξης εξέφραζε τη «μεγάλη ανησυχία» του σώματος για την κατάσταση που επικρατεί στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Συρίας.


 Στην πόλη Κιουσέιρ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας-Λιβάνου, κατοικούν περίπου 30.000 άτομα και μάχες για τον έλεγχό της μαίνονται επί δύο συνεχείς εβδομάδες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι διακηρύξεις του Συμβουλίου πρέπει να έχουν την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών. Η Ρωσία απέκλεισε τη διακήρυξη, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι φρόνιμο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μιλάει ανοιχτά αφού δεν το έκανε όταν το Κιουσέιρ πολιορκήθηκε από την αντιπολίτευση».
Η κίνηση της Μόσχας να εμποδίσει τη διακήρυξη υποδηλώνει το βαθύ χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει διευθετηθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια και έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 80.000 ατόμων.
Στη διακήρυξη γίνεται έκκληση στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους αντάρτες που επιθυμούν να τον εκδιώξουν από την εξουσία, «να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή των θανάτων άμαχων ανθρώπων, ενώ παράλληλα η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες».
Αποτελεί επίσης μια έκκληση προς την κυβέρνηση Άσαντ «να επιτρέψει την άμεση, πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανεξάρτητων ανθρωπιστικών φορέων του ΟΗΕ στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη Κιουσέιρ». Επαναστάτες, παγιδευμένοι στην Κιουσέιρ, έκαναν έκκληση για στρατιωτική και ιατρική βοήθεια για τους εκατοντάδες ανθρώπους που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων από τις κυβερνητικές οργανώσεις.
Σήμα κινδύνου από Ερυθρό Σταυρό
Ανησυχία για την κατάσταση του πολιορκημένου Κουσέιρ στη Συρία εξέφρασε ο Ερυθρός Σταυρός, ζητώντας να του επιτραπεί άμεσα η πρόσβαση στην πόλη για την παροχή βοήθειας, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε ιατρικά είδη, τρόφιμα και νερό.
«Οι πολίτες και οι τραυματίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερο τίμημα, καθώς οι μάχες συνεχίζονται», αναφέρει ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, Ρόμπερτ Μαρντίνι.
ΠΗΓΗ TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου