Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ενιαίο σύστημα παροχής ασύλου από την ΕΕ-ΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ-ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ, ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ!

Ποιος φωστήρας εισηγήθηκε να εγκατασταθεί η νέα υπηρεσία ασύλου στην Κατεχάκη, δίπλα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και έδρα της ΕΥΠ;
Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από το STRATEGY REPORT που αποκαλύπτει το πως οικοδομείται η Ευρώπη-Φρούριο και τον ιδιαίτερο ρόλο που αναλαμβάνουν οι χώρες υποδοχής των προσφύγων, απαλλάσσοντας τις χώρες που οι πρόσφυγες επιδιώκουν να φτάσουν. Το υποκριτικό ανθρωπιστικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. αποδεικνύεται από την υοθέτηση κάποιων μέτρων ανακούφισης των μεταναστών-προσφύγων που όμως θα παραμένουν σε Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, θα φακελώνονται, ενώ παράλληλα οργανώνονται οι όροι της εργασιακής τους εκμετάλευσης.
Παράλληλα, το σύνολο των κυβερνήσεων που ψήφισαν αυτά τα μέτρα  αδιαφορούν για το αν οι πολιτικές τους επιλογές τροφοδοτούν τον ρατσισμό και το φασισμό.  
 Νέοι κανονισμοί και κοινές διαδικασίες προβλέπει το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωκοινοβούλιο με έναρξη ισχύος το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Κατά γενική ομολογία, η νέα νομοθεσία που αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης υπερδεκαετούς περιόδου, ικανοποιεί πάγια αιτήματα των κρατών της βόρειας Ευρώπης ενώ επιβαρύνει συγκεκριμένες χώρες του Νότου (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα). Με βάση τους νέους κανονισμούς, η επεξεργασία της αίτησης των αιτούντων άσυλο θα πρέπει πλέον να ολοκληρώνεται μέσα σε 6 μήνες έναντι των 18 που ίσχυε ώς σήμερα ενώ θα διευκολύνεται με ειδικά κίνητρα η πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας εντός 9 μηνών, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο ο κρατικός προϋπολογισμός στη χώρα υποδοχής. Σε σχέση με την προηγούμενη –και ισχύουσα ώς σήμερα- οδηγία του 2003, προβλέπονται νέες προδιαγραφές για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και διαβίωσης, αλλά και για την έγκαιρη αξιολόγηση των ιατρικών και ψυχολογικών αναγκών όσων αναζητούν άσυλο. Προβλέπονται ακόμη αυστηρότεροι κανόνες για την εκπαίδευση του προσωπικού που διαχειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, αλλά και νέες διατάξεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Με βάση τους νέους κανονισμούς, οι αιτητές πολιτικού ασύλου δεν θα μεταφέρονται σε κράτη μέλη στα οποία υπάρχει το ρίσκο της κακομεταχείρισης τους ενώ οι αστυνομικές αρχές κάθε κράτους-μέλους καθώς και η Europol, θα καταχωρούν τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων για τρία χρόνια στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac, ώστε να αποφεύγεται κατάχρηση της νομοθεσίας περί ασύλου και να καταστεί πιο εύκολος ο εντοπισμός τρομοκρατών ή εγκληματιών.
Νέοι κανονισμοί, κοινές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, σε σχέση με τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο θα ισχύουν από το 2015 στις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ. Το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωκοινοβούλιο, θα σταματήσει επίσης την μεταφορά των αιτητών ασύλου από χώρες οι οποίες δεν προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Κοινές διαδικασίες
Ο μέχρι σήμερα ισχύον νόμος, δεν επιβάλλει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προς τα κράτη μέλη προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με της αιτήσεις. Οι νέοι κανονισμοί προϋποθέτουν για όλα τα κράτη μέλη κοινά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις, δηλαδή 6 μήνες, αυστηρότερους κανονισμούς σε ότι αφορά την εκπαίδευση προσωπικού που ασχολείται με τους αιτητές ασύλου καθώς και νέες πρόνοιες για την μεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ατόμων.
Ελάχιστες συνθήκες υποδοχής
Προϋποθέτει επίσης μια λίστα λόγων κράτησης των αιτούντων για άσυλο, αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και διαβίωσης, έγκαιρη αξιολόγηση των ιατρικών και ψυχολογικών αναγκών των αιτητών, και ταχύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (9 μήνες μετά την υποβολή αίτησης). Επίσης προνείται κατά γενικό κανόνα η τοποθέτηση τους σε ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης.
Όχι στις μεταγραφές σε χώρες που δεν μπορούν να συνεργαστούν
Μέχρι σήμερα, με βάση τους κανονισμούς του Δουβλίνου, υπεύθυνη χώρα για να χειριστεί ένα αιτητή ήταν το κράτος-μέλος στο οποία εισερχόταν σε πρώτο στάδιο. Με βάση τους νέους κανονισμούς, οι αιτητές πολιτικού ασύλου δεν θα μεταφέρονται σε κράτη μέλη στα οποία υπάρχει το ρίσκο της κακομεταχείρισης τους.
Τέλος, η Αστυνομία του κάθε κράτους-μέλους, καθώς και η Europol, θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των αιτητών όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολος ο εντοπισμός τρομοκρατών ή εγκληματιών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι 330.000 αιτητές πολιτικού ασύλου εισήλθαν στις χώρες της ΕΕ το 2012. Το ενιαίο σύστημα ασύλου θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο μισό του 2015.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/50252#sthash.nsyZiyXG.dpuf
Το πιο σημαντικό είναι πως η κεντρική ιδέα του «Δουβλίνου ΙΙ», που προβλέπει πως οι πρόσφυγες μπορούν να ζητήσουν άσυλο μόνο στην πρώτη «χώρα εισόδου» στην Ε.Ε., διατηρείται ως έχει, «πνίγοντας» τις χώρες υποδοχής, που εκ των πραγμάτων αποτελούν τις πύλες εισόδου, οδηγώντας στον «εγκλωβισμό» εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε χώρες διαφορετικές από τον τελικό προορισμό τους. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του ασύλου δείχνει ξεκάθαρα τον βαθύ διχασμό και την a la carte αντιμετώπιση του προβλήματος στo εσωτερικό της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2012 κατατέθηκαν συνολικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 330.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, εκ των οποίων εγκρίθηκαν τελικά μόλις 70.000, οι περισσότερες από κράτη της βόρειας Ευρώπης.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου