Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τελεσίγραφο του Στρατού στη Μουσουλμανική Αδελφότητα


Τελεσίγραφο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να συμμετάσχει στις διαδικασίες συνομιλιών για την «εθνική συμφιλίωση» εντός 48 ωρών απέστειλε ο Στρατός της Αιγύπτου, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιήσει σκληρότερα μέτρα σε βάρος της οργάνωσης από την οποία προέρχεται και ο έκπτωτος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. 
 «Δεν θα αναλάβουμε καμία πρωτοβουλία, ωστόσο θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε οποιοδήποτε κάλεσμα για βίαιες εκδηλώσεις ή τρομοκρατία από πλευράς των ηγετών της Αδελφότητας ή των οπαδών τους. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε ειρηνικούς διαδηλωτές, ασχέτως της πολιτικής τους ένταξης», ανακοίνωσε αξιωματούχος του στρατού.
Το τελεσίγραφο έρχεται μια ημέρα μετά το κάλεσμα του αρχηγού του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για διαδηλώσεις την Παρασκευή σε όλη τη χώρα ώστε να δοθεί εντολή στο στρατό να αντιμετωπίσει «το κύμα βίας και τρομοκρατίας» που έχει ξεσπάσει μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι. Το εν λόγω κάλεσμα αναγνωρίστηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως  «ρητό κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο». Η οργάνωση κάλεσε με τη σειρά της σε διαδηλώσεις την Παρασκευή σε όλη την Αίγυπτο ενάντια στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Ιουλίου ο αιγυπτιακός στρατός μετά από ένα μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα που είχε ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα παρενέβη και ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι ορίζοντας σε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταβατικό πρόεδρο και κυβέρνηση με ένα νέο «οδικό χάρτη», ο οποίος προβλέπει διεξαγωγή εκλογών το ερχόμενο εξάμηνο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ έχει καλέσει σε συνομιλίες τα πολιτικά κόμματα ώστε να επιτευχθεί η «εθνική συμφιλίωση», την ώρα που οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ πολέμιων και υποστηρικτών του Μόρσι συνεχίζονται στην Αίγυπτο και έχουν στοιχίσει τις τελευταίες ημέρες τη ζωή σε περισσότερους από δέκα ανθρώπους σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Κάλεσμα για «εθνική συμφιλίωση» έκανε και ο Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι επισημαίνοντας πως όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. «Η Αίγυπτος είναι ένα πολιτικό κράτος και όχι ένα θρησκευτικό ή στρατιωτικό κράτος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει πως η δήλωση του Μπεμπλάουι είχε ως στόχο να επισημάνει στον κόσμο πως «η Αίγυπτος είναι μια κοσμική χώρα».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ανακοινώσει πως θα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συνομιλίες για συμφιλίωση που επιχειρεί ο Μανσούρ. Στις συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Al JAzeera, δεν πρόκειται να παραστεί ούτε και το κόμμα Αλ Νουρ, το ισχυρότερο κόμμα των Σαλαφιστών της Αιγύπτου. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε την πρόσκληση για εθνική συμφιλίωση. Για αυτούς ο νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο Μόρσι», αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πραγματοποιήθηκαν και την Πέμπτη με τους εκπροσώπους του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κινήματος της χώρας επισημαίνουν πως ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τις τελευταίες ώρες η Αίγυπτος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις της χώρες και κυρίως στο Κάιρο για να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μόρσι.
ΠΗΓΗ TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου