Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ: «Άδειασμα» από τον αρχηγό σε σχέδια επέμβασης στη Συρία

«Αν θέλετε επέμβαση στη Συρία, πάρτε εσείς την ευθύνη και εξηγήστε στον αμερικανικό λαό το κόστος και τα ρίσκα μιας τέτοιας επιχείρησης». Αυτό είναι σε απλά ελληνικά το μήνυμα που πέρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο αρχηγός του μικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, προς τη Γερουσία και ειδικά τον Γερουσιαστή Μακέιν, που προσπάθησαν να τον «στριμώξουν» επειδή δεν είναι και πολύ «ζωηρός» στο θέμα της υποστήριξης των αντικαθεστωτικών ανταρτών…
Την υπόσχεση για την ενημέρωση της Γερουσίας για τις διαθέσιμες επιλογές την υλοποίησε μέσω μη διαβαθμισμένης επιστολής όπου εξηγούνται τα επιμέρους σενάρια δράσης και το κόστος που συνεπάγεται καθένα από αυτά. Ο στρατηγός που έχει τη φήμη μετρημένου και μετριοπαθούς ατόμου με πλήρη συναίσθηση του τι συνεπάγεται η χρήση της στρατιωτικής ισχύος σε πολιτικό, στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, δεν άφησε περιθώρια για λαϊκισμούς και ανέξοδη επίδειξη «τσαμπουκά» σε καιρούς όπου απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και συνεργασία.


Οι επιλογές εκτείνονται από την απλή εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών, τα εστιασμένα πλήγματα από μεγάλες αποστάσεις, τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, τη δημιουργία ζωνών στο έδαφος για την προστασία των αντικαθεστωτικών και επιχειρήσεις για τον έλεγχο των χημικών όπλων του καθεστώτος.
Η απάντηση όμως στους «πολεμοχαρείς» της Ουάσιγκτον, σε μια εποχή δραματικών περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό, ήρθε με τη μορφή εκτίμησης κόστους για το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Αρχικά το κόστος θα ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια ΑΝΑ ΜΗΝΑ που θα αυξηθεί στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαιτούνται εκατοντάδες αεροσκάφη από αεροπλανοφόρα και από επίγειες βάσεις, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, εναέριου ανεφοδιασμού, κ.λπ.
Τα ρίσκα είναι ακόμα μεγαλύτερα, περιλαμβάνοντας το ενδεχόμενο απώλειας αεροσκαφών, αλλά και τη μη επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού, αφού οι δυνάμεις του Άσαντ στηρίζονται στις χερσαίες και όχι στις αεροπορικές δυνάμεις… Και έξυπνα, με τον τρόπο αυτό απέφυγε να αναφερθεί σε ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας, όχι απευθείας, αλλά μέσω της πολυποίκιλης βοήθειας στις δυνάμεις του Άσαντ που εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλούσε, θα περιέπλεκε τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ σε πολύ περισσότερα μέτωπα.
Το μήνυμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων είναι απλό: «Αν θέλετε, ανοίξτε εσείς την πόρτα του φρενοκομείου, εμένα ο ρόλος μου είναι να προστατεύσω την ασφάλεια των ΗΠΑ και όχι να την εμπλέξω χειρότερα. Ως πιστός στρατιώτης θα υπακούσω στην πολιτική εντολή που θα λάβω, μη μου πείτε όμως ότι δεν σας είχα προειδοποιήσει».
Περισσότερα σχόλια περιττεύουν.
ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου