Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Διακλαδικές κλινικές αλλάζουν την περίθαλψη στις ΕΔ

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Οι κυριότερες αλλαγές, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα ολοκληρωμένων παροχών υγείας στα στελέχη των Ε.Δ. είναι:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ KΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
H Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική είναι διακλαδική μονάδα του Υγειονομικού που εδρεύει στο 401 ΓΣΝΑ.

Σκοπός της ανάπτυξης της Διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής είναι η ολοκληρωμένη νοσηλεία περιστατικών που χρήζουν αντιμετώπισης σε Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γεγονός που στο παρελθόν δεν κατέστη εφικτό λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και της μη ύπαρξης οργανωμένης Καρδιοχειρουργικής Μονάδας. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι νοσηλείας των ΕΔ, ήταν υποχρεωμένοι να νοσηλευτούν είτε σε Καρδιοχειρουργικά Κέντρα του εξωτερικού, είτε σε Κέντρα του εσωτερικού μη υπαγόμενα στις ΕΔ.
Η Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική λειτουργεί από το Μάρτιο του 2013. Περιλαμβάνει μια χειρουργική αίθουσα με πλήρη εξοπλισμό και Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης με προοπτική ανάπτυξης έξι (6) κλινών. Στελεχώνεται από υγειονομικό προσωπικό προερχόμενο και από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκαοχτώ (18) καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι δεκαεπτά (17) πραγματοποιήθηκαν με χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας και η μία (1) off pump (χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία).
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την ανάπτυξη και δεύτερης χειρουργικής αίθουσας.
Οι ΕΔ έχουν προβεί ήδη σε ενέργειες για την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού σε εξειδικεύσεις που κρίνονται απαραίτητες και που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν (πχ. χειριστές μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας).
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΔΚΨΥΕΔ) είναι διακλαδική Μονάδα Υγειονομικού και εδρεύει στο 414 ΣΝΕΝ (Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων) στην Πεντέλη.
Σκοπός της ανάπτυξης του ΔΚΨΥΕΔ είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας του προσωπικού και των δικαιούχων νοσηλείας των ΕΔ. Το ΔΚΨΥΕΔ πραγματοποιεί τις παρακάτω λειτουργίες- δραστηριότητες:
α. Παροχή υγειονομικών υπηρεσιών (σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων) ή παροχή θεραπείας σε συνέχεια νοσηλείας ενήλικων δικαιούχων για ψυχικές διαταραχές, με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική θεραπεία, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και εργοθεραπεία.
β. Λειτουργία 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης των ΕΔ.
γ. Παρεμβάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη στελεχών και στρατεύσιμων σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών που αποτελούν δυνητικά τραυματικό γεγονός (π.χ. Σοβαρό ατύχημα στον εργασιακό χώρο), μέσω της μετάβασης προσωπικού στελέχωσης του ΔΚΨΥΕΔ στο χώρο του συμβάντος.
δ. Εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στα συστήματα επιλογής προσωπικού και στις τεχνικές συνέντευξης, και απευθύνονται στα στελέχη των ΕΔ που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων των Α.Σ.Ε.Ι.
στ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία “μοντέλου” που αφορά στο επιθυμητό Ψυχολογικό Profile Υποψηφίου των Α.Σ.Ε.Ι. των ΕΔ της χώρας μας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας του 414 ΣΝΕΝ έως το 2012 λειτουργούσε ως κέντρο φυσικοθεραπείας και ημερήσιας φροντίδας, “Επιπέδου 1” δηλαδή για την αντιμετώπιση κυρίως ελαφρών περιστατικών με παροχή ικανοποιητικού εύρους φυσικοθεραπειών, εργονομικών συμβουλών και θεραπευτικής άσκησης.
Το κέντρο λειτουργεί σε διακλαδικό επίπεδο με διοικητική υπαγωγή στο ΓΕΕΘΑ. Στην παρούσα φάση στελεχώνεται από προσωπικό που προέρχεται και από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ.
Στο Διακλαδικό Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης λειτουργούν το φυσικοθεραπευτήριο, η πισίνα για τις υδροθεραπείες και το γυμναστήριο με σκοπό τη καλύτερη δυνατή παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους δικαιούχους νοσηλείας στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Το Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών (ΚΕΦΠ) ΠΝ εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2006 στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιώς (ΝΝΠ). Το Δεκέμβριο του 2012 αποφασίστηκε η λειτουργία του σε διακλαδικό επίπεδο, με διοικητική υπαγωγή στο ΠΝ και στελέχωση αυτού με προσωπικό προερχόμενο και από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ.
Αποστολή του Κέντρου είναι η εκπαίδευση και η θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας 3-16 ετών που παρουσιάζουν:
α. Ειδικές δυσκολίες στη μάθηση (δυσλεξία, δυσαναγνωσία, δυσγραφία, ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες)
β. Διαταραχές λόγου, άρθρωσης, ομιλίας,
γ. Υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής και παρορμητικότητα
δ. Διαταραχές συμπεριφοράς
ε. Διαταραχές στη λεπτή αδρή κινητικότητα
στ. Ήπια διάχυτη διαταραχή της ανάπτυξης (εκτός αυτισμού)
Θεραπείες που παρέχονται αφορούν στα κάτωθι:
α. Αξιολόγηση Παιδιών και καθορισμός της παρέμβασης
β. Προγράμματα Σχολικής Ειδικής Αγωγής
γ. Αντιμετώπιση Μαθησιακών δυσκολιών
δ. Προγράμματα Ψυχολογικής Υποστήριξης
ε. Ομάδες υποστήριξης Παιδιών ή οικογενειών
στ. Προγράμματα Κοινωνικοποίησης
ζ. Προγράμματα λογοθεραπείας
η. Προγράμματα Αποκατάστασης με Εργοθεραπεία
θ. Ομάδες Ψυχοδράματος Δραματοθεραπείας
Κατά την παρούσα φάση οι αρμόδιοι φορείς των ΕΔ έχουν προβεί σε ενέργειες για την ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού, το οποίο ήδη εργάζεται εντός των ΕΔ και έχει τις απαραίτητες ειδικότητες, προκειμένου το Κέντρο να στελεχωθεί ενδελεχώς σε διακλαδικό επίπεδο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Η βελτίωση παροχών φαρμακευτικής περίθαλψης στους δικαιούχους νοσηλείας των ΕΔ αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υγειονομικού και της Ηγεσίας. Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας εγκρίθηκε η ίδρυση και η λειτουργία νέων Υποκαταστημάτων Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Λάρισα (Φ.000/23/798393/Σ.2813/ΥΕΘΑ, ΦΕΚ Β’ 1836) με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Τα τελευταία χρόνια το κυριότερο πρόβλημα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων αποτέλεσε η ρύθμιση των οφειλών τους έναντι των προμηθευτών υγειονομικού υλικού και φαρμάκων. Οι οφειλές αυτές δημιουργήθηκαν διότι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ΣΝ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για στην ομαλή λειτουργία των ΣΝ και επηρεάζει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Μετά από ενέργειες του ΓΕΕΘΑ και της ΓΔΟΣΥ, σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με αποτέλεσμα να ευρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΣΝ.
ΘΕΣΜΟΘΕΤΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Με την Φ.400/170/268514/15 Οκτ. 12/ΥΕΘΑ (Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1258/21-2-2011) (ΦΕΚ Β’ 2775) πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθορίστηκαν αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα πραγματοποιείται η επιλογή των υποψηφίων Αξιωματικών (ΥΙ) για την πλήρωση των θέσεων των Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών Κλινικών, Εργαστηρίων Τμημάτων και ΜΕΘ των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθετική πράξη, προκηρύχθηκαν οι καθοριζόμενες εντός αυτής θέσεις και ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη επιλογική διαδικασία, η οποία και έχει ολοκληρωθεί και στους τρεις Κλάδους. Οι Αξιωματικοί (ΥΙ) που επιλέγονται (για τις ανωτέρω θέσεις) έχουν «θητεία» σε αυτές για τέσσερα (4) έτη. Μετά την πάροδο του εν λόγω χρονικού διαστήματος οι ανωτέρω (θέσεις) προκηρύσσονται εκ νέου.
ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου