Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Τα δυο τελευταία τηλεφωνήματα του Νίξον πριν τον ρίξει το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ – Άγνωστες συνομιλίες στο φως

- Οι τελευταίες μυστικές συνομιλίες του Ρίτσαρντ Νίξον πριν παραιτηθεί
- Γιατί τον πήραν τηλέφωνο Τζορτζ Μπους και Ρόναλντ Ρέιγκαν
- Καταγραφές 340 ωρών από τις 9 Απρίλίου μέχρι τις 12 Ιουλίου 1973 δόθηκαν στη δημοσιότητα
- Το χρονικό του σκανδάλου Γουότεργκέιτ και το διάγγελμα παραίτησης του Νίξον

Το σκάνδαλο που συγκλόνισε τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Ένα σκάνδαλο που «ανάγκασε» για πρώτη φορά πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να παραιτηθεί.

Γράφτηκαν χιλιάδες λέξεις γι’ αυτό. Γυρίστηκαν ταινίες, ακούστηκαν σενάρια συνωμοσίας. Πέρασε στην ιστορία και συντηρείται εκεί και με τη δημοσιοποίηση μυστικών συνομιλιών του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.  Ο Ρίτσαρντ Νίξον, εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 1968 και επανεξελέγη το 1972. Χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τελευταίες μυστικές συνομιλίες του Νίξον διάρκειας 340 ωρών, που καλύπτουν την περίοδο από τις 9 Απριλίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου 1973. Μια περίοδος που είχε το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ, τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας και τον Ψυχρό Πόλεμο να οδεύει προς το τέλος του.
Τα τελευταία τηλεφωνήματα στον Νίξον

Μπορεί για το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα εκατοντάδες ώρες συνομιλιών, το τελευταίο ηχογραφημένο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Καταγραφών, αποκαλύπτει δυο τηλεφωνήματα που έλαβε ο Ρίτσαρντ Νίξον στις 30 Απριλίου.

Ήταν η μέρα της ομιλίας του κατά την οποία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στις μυστικές παρακολουθήσεις των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος στο Γουότεγκεϊτ και ενώ στελέχη του Λευκού Οίκου παραιτούνταν ή απομακρύνονταν και η επιτροπή της Γερουσίας συνέχιζε πυρετωδώς τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Εκείνη την ημέρα, δύο μελλοντικοί πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Τζορτζ Μπους τηλεφώνησαν στον Νίξον για να τού εκφράσουν την υποστήριξή τους. Και οι δυο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ομιλία Νίξον και τη συμπαράστασή τους.

Ρόναλντ Ρέιγκαν (τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια): "Ήταν η σωστή. Μπορείς να υπολογίζεις σε μας. Εμείς εδώ σε στηρίζουμε και θέλω να ξέρεις ότι προσευχόμαστε για σένα".
Τζορτζ Μπους (τότε πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής): "Παρακολούθησα την ομιλία με μεγάλη υπερηφάνεια".




Ο Μπρέζνιεφ στο Οβάλ γραφείο

Στην ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ στο Οβάλ Γραφείο στις 18 Ιουνίου 1973, ο Ρίτσαρντ Νίξον ακούει τον Σοβιετικό ηγέτη να τού λέει ότι αρχικά είχε αμφιβολίες για τη συνάντηση αυτή.

"Όμως, είμαι πολύ ευτυχής που γίνεται και πιστεύω ότι αυτός ο συμβολισμός θα γίνει πραγματικότητα", είπε ο Μπρέζνιεφ.
"Ηγούμεθα των δύο ισχυρότερων χωρών και, αν και φυσικά έχουμε σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις, είναι σημαντικό οι δύο αυτές χώρες να συνεργάζονται, όταν είναι δυνατόν. Εάν αποφασίσουμε να συνεργασθούμε, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο", λέει αργότερα στον συνομιλητή του ο Ρίτσαρντ Νίξον.

Το χρονικό του Γουότεργκέιτ

Ήταν 17 Ιουνίου 1972 όταν πέντε άτομα συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να διαρρήξουν τα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικό κτίριο στο κτίριο του Γουότεργκέιτ στην Ουάσινγκτον.

Όλα έδειχναν πως ήταν μια απλή διάρρηξη. Αλλά τελικά ήταν η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι ενός σκανδάλου που θα έριχνε ακόμα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι συλληφθέντες επιχείρησαν να τοποθετήσουν μικρόφωνα στα γραφεία του Δημοκρατικούς κόμματος. Η κυβέρνηση Νίξον προσπάθησε να «κουκουλώσει» το θέμα. Αλλά ο Μαρκ Φελτ, τότε Νο2 του FBI, ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως το «Βαθύ Λαρύγγι», αποκάλυψε τα πάντα στους δημοσιογράφους της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν.

Ο Φελτ ήταν εκείνος που τους έδωσε όλες τις πληροφορίες και τους οδήγησε στην αποκάλυψη πως οι δράστες της διάρρηξης συνδέονταν με τον Λευκό Οίκο και την προσπάθεια του Νίξον για επανεκλογή.

Το σύστημα Νίξον


Η κυβέρνηση Νίξον είχε εγκαταστήσει τον Φεβρουάριο 1971 μυστικό σύστημα καταγραφής συνομιλιών και τηλεφωνικών επαφών στο εσωτερικών πολλών αιθουσών του Λευκού Οίκου, θέλοντας να δημιουργήσει προσωπικό αρχείο όλων των συνομιλιών του για να παραδοθεί στην Ιστορία.
Ο Νίξον ήταν ο 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Παραιτήθηκε στις 8 Αυγούστου 1974 και τον διαδέχτηκε Τζέραλντ Ρ. Φορντ
Το Οβάλ Γραφείο ήταν εξοπλισμένο με επτά μικρόφωνα. Σύστημα καταγραφής είχε επίσης εγκατασταθεί στο Καμπ Ντέιβιντ.
Η ύπαρξη του συστήματος αυτού αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής έρευνας της Γερουσίας, στις 16 Ιουλίου 1973. Δύο ημέρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου έδινε εντολή για την αποσύνδεση των μικροφώνων.

Στις 8 Αυγούστου 1974, ο Ρίτσαρντ Νίξον, υπό την απειλή της καθαίρεσης από το Κονγκρέσο, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του από την προεδρία.
Καταγραφές συνομιλιών διάρκειας 700 ωρών του "συστήματος Νίξον" δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου