Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Καινοτομία: Εναέριος ανεφοδιασμός για το MALE UAV Heron TP

Σύστημα εναέριου ανεφοδιασμού για το μεσαίων υψομέτρων – μακράς αυτονομίας (MALE) μη επανδρωμένο αερόχημα Heron TP αναπτύσσει η κατασκευάστρια Israel Aerospace Industries (IAI). Μάλιστα οι δοκιμές του προγράμματος βασίζονται στη χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος στο ρόλο τάνκερ (αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού).
Με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης δυνατότητας η IAI εκτιμά ότι η δυνατότητα παραμονής του ιπτάμενου με ταχύτητα 210 χλμ./ώρα Heron TP πάνω από περιοχές ενδιαφέροντος θα επεκταθεί σημαντικά, κατά πολύ περισσότερο από τις 50 ώρες που είναι η αυτονομία του σήμερα.


Παράλληλα μία άλλη επιχειρησιακή μονάδα της εταιρίας, η IAI Malat προετοιμάζει την έναρξη, εντός των επομένων μηνών, των πτητικών δοκιμών ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος που προωθείται από κινητήρα «βαρέως καυσίμου» (μαζούτ). Υπενθυμίζεται, ότι παρόμοιες δοκιμές έχουν γίνει από τους Ισραηλινούς και στο παρελθόν με τη χρήση μικρότερου μεγέθους μη επανδρωμένων αεροχημάτων, όπως το IAI Searcher, χωρίς όμως να καταλήξουν στην απόφαση υιοθέτησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας προώθησης.
Παρόλα αυτά είναι γενική εκτίμηση ότι είναι ζήτημα χρόνου η εμφάνιση μη επανδρωμένων αεροχημάτων με συστήματα πρόωσης του τύπου καθώς αρκετές εταιρίες τα τελευταία χρόνια επενδύουν συστηματικά στην ανάπτυξη και ωρίμανση της σχετικής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου