Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Άσαντ: Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα χημικά όπλα


Αποτέλεσμα της ρωσικής πρότασης και όχι των αμερικανικών απειλών για στρατιωτικά χτυπήματα ήταν η απόφαση της Συρίας να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο σε διεθνή έλεγχο δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση. Και ενώ οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο κλιμακώνονται, οι μάχες στη Συρία μαίνονται, κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας με δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν «αεροπορικό βομβαρδισμό νοσοκομειακής μονάδας στην πόλη Αλ Μπαμπ, κοντά στο Χαλέπι, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έντεκα άμαχοι».
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ προχώρησε σε αυτήν τη δήλωση την ώρα που υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, συναντώνται στη Γενεύη για να συζητήσουν το «ρωσικό σχέδιο». Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η εφαρμογή του «ρωσικού σχεδίου» για την διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι «εφικτή αλλά δύσκολη». Σημειώνεται πως ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία αφοπλισμού της Συρία από τα χημικά όπλα θα είναι μια μακρά και ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία.

Την Πέμπτη το βράδυ η Συρία απέστειλε έγγραφο στον ΟΗΕ με το οποίο ζητά να υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ένα από τα προαπαιτούμενα για την αποφυγή των αμερικανικών στρατιωτικών χτυπημάτων κατά του συριακού καθεστώτος.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant το «ρωσικό σχέδιο» περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Το πρώτο είναι η ένταξη της Δαμασκού στον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει την αποκάλυψη από τη Συρία των θέσεων του χημικού οπλοστασίου της, αλλά και των μονάδων παραγωγής της. Κατά το τρίτο στάδιο οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων θα λάβουν την άδεια να εισέλθουν στη Συρία για να εξετάσουν τα χημικά όπλα και τέλος στο τέταρτο στάδιο θα πρέπει να αποφασιστεί, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές, ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να καταστραφούν τα όπλα αυτά.

«Θα συζητήσουμε στη Γενεύη την πρωτοβουλία αυτή που έχει ως στόχο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα συριακά χημικά όπλα, στο πνεύμα που αυτό θα επιτρέψει να απορριφθεί η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της Συρίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ο βρετανός ομόλογός του. Ουίλιαμ Χέιγκ, σημείωσε πως οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί και να διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια,  «Η Μεγάλη Βρετανία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και η οποία θα θέτει αξιόπιστα και σύντομα το απόθεμα χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος υπό διεθνή έλεγχο με στόχο την καταστροφή του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει κατ' αρχήν την ιδέα, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «τεράστιες πρακτικές δυσκολίες» στην κατάλληλη εφαρμογή της. Σημείωσε, εξάλλου, ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και οι αυξανόμενες αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού ώθησαν την Ρωσία να αλλάξει την στάση της προς την συμμαχική της χώρα.
ΠΗΓΗ TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου