Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η βρετανική αστυνομία στρατολογεί κατασκόπους στα Πανεπιστήμια


Μια μυστική επιχείρηση προσπάθησε να ξεκινήσει η βρετανική αστυνομία για να κατασκοπεύει τις πολιτικές δραστηριότητες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Η εν λόγω τακτική έγινε γνωστή από νεαρό ακτιβιστή που βιντεοσκοπούσε τη συνάντηση με αστυνομικό που του ζητούσε να γίνει πληροφοριοδότης έναντι αμοιβής. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Η Guardian που δημοσίευσε το άρθρο, δεν γνωστοποιεί το όνομα του αστυνομικού. Ο αστυνομικός χρειαζόταν τον ακτιβιστή για να του αναφέρει τα ονόματα των φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις αλλά και των διοργανωτών, αλλά και να του μεταδώσει τις τελευταίες πληροφορίες  που θα έβρισκε μέσω του Facebook για τη διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί.
Ο φοιτητής προσποιούμενος ότι ήθελε διευκρινίσεις ρώτησε αν παρουσίαζει κάποιο ενδιαφέρον η οργάνωση «Cambridge Defend Education» που είχε διαμαρτυρηθεί εναντίον της φορολόγησης διδάκτρων και της περικοπής δαπανών, που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο τομέα της εκπαίδευσης. Η απάντηση που έλαβε ήταν «αυτό είναι ακριβώς ότι ψάχνουμε. Είναι βασικό να ξέρουμε πότε συναντιούνται, τι συζητούν και τι σχεδιάζουν». Σημειωτέον ότι στην οργάνωση συμμετέχουν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου.

«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αμφισβητήσιμης τακτικής που έχουν υιοθετήσει οι μυστικοί αστυνομικοί τα τελευταία χρόνια, για να εισχωρήσουν εκστρατευτικές ομάδες και να αντλούν πληροφορίες», δήλωσε η Ρέιτσελ Γουενστόουν, αναπληρώτρια πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών.
Η αστυνομία δήλωσε στο Guardian πως «σύμφωνα με το νόμο, τα όργανα χρησιμοποιούν συγκεκαλυμμένες τακτικές για τη συλλογή πληροφοριών για να βοηθήσουν στη πρόληψη και τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων». Ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε άλλη δήλωση σχετικά με το τμήμα του αστυνομικού που καταγράφεται στο βίντεο.
Αυτή η μέθοδος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις από το 1968 στις φοιτητικές ομάδες και στις πολιτικές οργανώσεις, ενώ ο αριθμός των πληροφοριοδοτών σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο Guardian φτάνει τους εκατοντάδες. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για την αδικαιολόγητη διείσδυση και κατάλυση των πολιτικών ομάδων με βίαιες μεθόδους.

Η προσέγγιση του υποψήφιου πληροφοριοδότη ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο ακτιβιστής – ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομα του- πήγε στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από πρόσκληση του αστυνομικού, ο οποίος του ζήτησε βοήθεια για ένα θέμα. Ο ακτιβιστής θεωρεί πως επιλέχθηκε επειδή είχε στενή σχέση με το κίνημα για το περιβάλλον και ενάντια στα πυρηνικά και είχε συλληφθεί τρεις φορές σε διαδηλώσεις χωρίς όμως να του απαγγελθούν κατηγορίες.  Ο ίδιος δεν ήταν φοιτητής, είχε όμως πολλούς φίλους στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Μετά τη πρώτη συνάντηση, συμφωνήθηκε και μια δεύτερη. Ο ακτιβιστής ενημέρωσε την Guardian και συμφώνησε να φοράει μια κρυφή κάμερα για να καταγράφει το περιεχόμενο της δεύτερης συνάντησης. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης ο αστυνομικός ρώτησε αν ήταν πρόθυμος να ξεκινήσει με την άντληση πληροφοριών στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια να προχωρούσε σε εθνικές εκστρατείες.
«Ας μείνουμε σε λίγα πράγματα, όπως το που και πότε γίνονται οι συναντήσεις, τι θέματα συζητούνται είτε έχουν να κάνουν με το πανεπιστήμιο είτε με οτιδήποτε άλλο», ακούγεται στο βίντεο να λέει ο αστυνομικός. Επιπλέον ο αστυνομικός φάνηκε ευχαριστημένος με το γεγονός ότι ο ακτιβιστής συμμετείχε σε διαμαρτυρίες καθώς θα γνώριζε τα πράγματα «εκ των έσω».

Επιπλέον μέσα στις αρμοδιότητες που ανέθεσε ο αστυνομικός ήταν να παραδώσει κατάλογο των αυτοκίνητων με τα οποία μετακινούνται οι διαδηλωτές και τα ονόματα αυτών που πρωτοστατούν, αλλά και αν πρόκειται για ειρηνική διαμαρτυρία. Οι όποιες πληροφορίες συλλέγονται θα πρέπει να διοχετεύονται στους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την αστυνόμευση της διαδήλωσης. «Ο λόγος που ζητώ αυτές τις πληροφορίες είναι για να γνωρίζουμε τον αριθμό των διαδηλωτών και των οχημάτων ώστε να οριστεί ο κατάλληλος αριθμός αστυνόμευσης, και όχι για να στοχοποιήσουν πρόσωπα και να τα συλλάβουν», ισχυρίζεται στον ακτιβιστή ο αστυνομικός. Στην ουσία η επίκλιση της εθνικής ασφάλειας είναι επικριτική καθώς στόχος των παρακολουθήσεων είναι η κάθε μορφή ειρηνικής και μαζικής διαδήλωσης.
Ο αστυνομικός πρότεινε πως αν προσλάβει τον ακτιβιστή, θα του καταβάλλονται ποσά. Δηλαδή για παράδειγμα «πας ένα βράδυ σε μια εκδήλωση για το φασισμό, θα πάρεις 30 δολάρια για το χρόνο και το κόπο σου». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της συνάντησης ο αστυνομικός “συμβούλευσε” τον ακτιβιστή πως αν μετανιώσει για την κατάδοση των συντρόφων του, πιθανόν να βρεθεί «δεμένος».
ΠΗΓΗ TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου