Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

«Άη Νικόλα… ληστή», η εκκλησία του Κάντα στη Λευκίμμη Κέρκυρας!

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Ιδιαίτερη είναι η σχέση των ανθρώπων της θάλασσας αλλά και όλων που έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με το Ναυτικό, είτε το Πολεμικό, είτε με το Εμπορικό, με τον Άγιο Νικόλαο.
Είναι Εκείνος που κυριαρχεί στη σκέψη τους, που   τους προστατεύει σε κάθε τους βήμα και που προσφεύγουν διαρκώς στη βοήθειά του.
Τα λόγια του τροπαρίου του είναι η δική τους προσευχή: «Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών»
Δηλαδή, στην καθομιλουμένη «ο Άγιος Νικόλαος στ’ αλήθεια ήταν άνθρωπος πίστεως, πραότητος, εγκρατέστατος και ηθικώτατος.[Ως τέτοιο] τον ανέδειξαν τα πράγματα και η συμπεριφορά στο ποίμνιό του. Τοιουτοτρόπως απέκτησε με την ταπείνωσίν του τα υψηλά, με την θεληματική του φτώχεια τα πλούσια.Τον παρακαλούμε, λοιπόν, και ημείς τον πατέρα μας αυτόν τον Άγιον Ιεράρχην Νικόλαον να παρακαλή τον Χριστόν να σωθούν οι ψυχές μας».
Ως εδώ όλα καλά και υπέροχα αλλά να επικαλούνται και τη χάρη Του ακόμα κι εκείνοι που κάνουν κομπίνες με το Ναυτικό, πιθανόν με υποβρύχια πάει πολύ! Έτσι δεν είναι;
Όταν πληροφορείσαι ότι ο επί δεκαπενταετία και πλέον, με δική του ομολογία,  «Πατριάρχης της Μίζας» Αντώνης Κάντας έχει χτίσει με δικά του (που λέει ο λόγος…) χρήματα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λευκίμμη της Κέρκυρας. Να τον πεις «Άη Νικόλα… ληστή», όπως ο «Βηματοδότης» ή να κάνεις το… σταυρό σου για χειρότερα που πιθανόν να ακούσουμε;
ΠΗΓΗ ARMYNEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου