Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Αίγυπτος: Η χούντα εντείνει την καταστολή ενόψει της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος

Πλησιάζοντας την τρίτη επέτειο από την μεγαλειώδη εξέγερση του αιγυπτιακού λαού ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του Μουμπάρακ στις 25 Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου στα μέσα Ιανουαρίου, η στρατιωτική χούντα της χώρας εντείνει την καταστολή εναντίον κάθε αντιπολιτευτικής δύναμης. 


Την Παρασκευή, οι δυνάμεις ασφαλείας επετέθησαν σε διαδηλώσεις που διοργάνωσε η «Συμμαχία ενάντια στο Πραξικόπημα», της οποίας ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα (ΜΑ) σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 διαδηλωτές και τραυματίζοντας 62. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές του Υπουργείου Υγείας, πέντε ήταν οι νεκροί στο Κάιρο, δύο στην πόλη Ισμαηλία  στην διώρυγα  του Σουέζ και ένας στην Αλεξάνδρεια•  Οι υπόλοιποι θάνατοι σημειώθηκαν στις πόλεις  Γκίζα, Φαγιούμ και Minya στην Άνω Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αναφορές οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών. Ο τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της αγροτικής επαρχίας του Φαγιούμ, Medhat Shukri, δήλωσε στο Reuters ότι τρεις διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ένας φοιτητής, σκοτώθηκαν από σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι. Ένας άλλος φοιτητής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη πόλη Minya στα νότια της χώρας. 

Οι σκληρότερες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο Κάιρο και την γειτονική Γκίζα στη δυτική όχθη του Νείλου. Στη συνοικία του Καΐρου, Nasr City, βαριά οπλισμένες δυνάμεις των αιγυπτιακών ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που απάντησαν με πυροτεχνήματα και πέτρες. Στις συνοικίες  Maadi, Al Haram, και Alf Maskan, οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της καταστολής, συνελήφθησαν εκατοντάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε πάνω από 258, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι 122 συνελήφθησαν για οπλοκατοχή. 

Η καταστολή της Παρασκευής ήταν η πιο αιματηρή από τις 6 Οκτώβρη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν περισσότερους από 50 αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους με αφορμή την 40η επέτειο από την έναρξη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973 (Yom Kippur War).  
Η βάρβαρη καταστολή έρχεται μετά τον νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις, τον οποίο εξέδωσε στα τέλη Νοέμβρη η αιγυπτιακή χούντα και το προσχέδιο ενός νέου Συντάγματος  που αυξάνει τις εξουσίες των ενόπλων δυνάμεων  της χώρας. Στις 25 Δεκεμβρίου, η υποστηριζόμενη από το στρατό προσωρινή κυβέρνηση κήρυξε τη ΜΑ «τρομοκρατική οργάνωση».

Από τις 3 Ιουλίου, και την ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου Mohamed Mursi από στρατιωτικό πραξικόπημα, η χούντα έχει χρησιμοποιήσει το κάλυμμα της δήθεν «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» για την πάταξη των ισλαμιστών αντιπάλων της και την αποκατάσταση του στρατιωτικού και αστυνομικού  απαράτ που υπήρχε πριν την ανατροπή του, επί δεκαετίες δικτάτορα, Χόσνι Μουμπάρακ.


Η χούντα επιδιώκει τώρα να εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη της χώρας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να καταστρέψει όλα τα προπύργια της επιρροής της στην αιγυπτιακή κοινωνία. Μια επιτροπή επιφορτισμένη με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης έχει «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία πάνω από 700 ηγετικών στελεχών της ΜΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Καθοδηγητής της Αδελφότητας Mohamed Badie, των αναπληρωτών του και πολλών μελών του γραφείου της καθοδήγησης. 

Η επιτροπή έθεσε επίσης 87 σχολεία που συνεργάζονται με την MΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και το Υπουργείου Awqaf (θρησκευτικών κληροδοτημάτων) ανέλαβε των έλεγχο πολλών τζαμιών που προηγουμένως ελέγχονταν από την ισλαμιστική οργάνωση. 

Τις τελευταίες ημέρες, ορίστηκαν και οι  ημερομηνίες για τις δίκες  των φυλακισμένων ηγετών της MΑ. Την Τετάρτη αναμένεται να συνεχιστεί  η δίκη του Mursi. Ο ίδιος και άλλα μέλη της ΜΑ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υποκίνηση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών τον Δεκέμβριο του 2012, για την απόδραση τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τον Δεκέμβρη του 2011 και την πραγματοποίηση μιας «τρομοκρατικής συνωμοσίας» εναντίον της Αιγύπτου. Οι  κατηγορίες αυτές μπορούν να επιφέρουν μέχρι και την ποινή του θανάτου. 

Η στρατιωτική χούντα που κατηγορεί τώρα τον Μουρσί και άλλα ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας για υποκίνηση βίας κατά των διαδηλωτών είναι  υπεύθυνη για σφαγές, ο απολογισμός των οποίων είναι τουλάχιστον 1.500 νεκροί αντιπάλοι του πραξικοπήματος και πολλές χιλιάδες ακόμα τραυματίες Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο ηγέτης του πραξικοπήματος Στρατηγός Abdel Fattah al-Sisi ως υπουργός άμυνας  όσο και ο υπουργός εσωτερικών Mohamed Ibrahim υπηρετούσαν το καθεστώς υπό τις εντολές της κυβέρνησης Μουρσί και, συνεπώς, εμπλέκονται άμεσα στην καταστολή των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κατηγορούμενου σήμερα ισλαμιστή προέδρου.

Το στρατιωτικό καθεστώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα τρόμου για να αποτρέψει μια νέα έκρηξη της εργατικής τάξης, της κύριας κοινωνικής δύναμης πίσω από την επανάσταση. Το Αιγυπτιακό Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Egyptian Center for Social and Economic Rights - ECESR) δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 2.486 διαμαρτυρίες το 2013. Από αυτές οι 2243 έγιναν όσο ακόμα κυβερνούσε ο Μουρσί και η MΑ  και οι 243 με την στρατιωτική χούντα στο τιμόνι της χώρας.

Μετά το πραξικόπημα, οι διαμαρτυρίες μειώθηκαν, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, με σημαντικότερη την απεργία των εργατών της υφαντουργίας Mahalla τον Οκτώβριο, την απεργία των ανθρακωρύχων Sukhari Gold  τον περασμένο μήνα -η οποία κατεστάλη από την αστυνομία στις 15 Δεκεμβρίου- και τη συνεχιζόμενη κατάληψη 5000 χαλυβουργών της Αιγυπτιακής Εταιρίας Σιδήρου και Χάλυβα (Egyptian Iron &Steel Co- EISCO) στο Helwan με αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς και μπόνους παραγωγής. Την περασμένη Τετάρτη, οι γιατροί της χώρας προκήρυξαν επίσης απεργία, απαιτώντας υψηλότερους κατώτατους μισθούς και την αύξηση του εθνικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 3,5 στο 15% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την ECESR, το Νοέμβρη –τον μήνα κατά τον οποίο πέρασε ο νόμος ενάντια στις διαδηλώσεις- σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εργατικών κινητοποιήσεων μετά το πραξικόπημα.
Εν μέσω αυτής της αυξανόμενης αντίστασης  της εργατικής τάξης, η χούντα επεκτείνει την καταστολή και εναντίον πολιτικών ομάδων και ακτιβιστών που υποστήριξαν αρχικά το πραξικόπημα της 3 Ιουλίου, όπως το Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απρίλη και οι «Επαναστάτες Σοσιαλιστές».

Την Κυριακή, το Ποινικό Δικαστήριο της Γκίζας καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή τον ακτιβιστή Alaa Abdel-Fattah και την αδελφής του Mona Seif που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν  στα κεντρικά γραφεία του τότε υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές και τελευταίου πρωθυπουργού του καθεστώτος Μουμπάρακ, στρατηγού Ahmed Shafiq. Ο Fattah έχει συλληφθεί στις 28 Νοεμβρίου για την παραβίαση του νέου νόμου ενάντια στις  διαδηλώσεις .

Την περασμένη Πέμπτη, το Πλημμελειοδικείο του Raml καταδίκασε εννέα ακτιβιστές από την Αλεξάνδρεια σε δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 50.000 αιγυπτιακών λιρών (7.184 $). Οι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και το μέλος των «Επαναστατών Σοσιαλιστών» Mahienour E-Massry, καταδικάστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου για τις διαδηλώσεις, το οποίο καθορίζει δρακόντειες ποινές μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο έως 500.000 αιγυπτιακές λίρες (72.500$). 

Μια εβδομάδα πριν, δικαστήριο είχε καταδικάσει τους ιδρυτές του Κινήματος της 6ης Απρίλη Ahmed Maher, Mohamed Adel και Ahmed Douma σε τρία χρόνια φυλάκιση για την παραβίαση του νόμου και για επίθεση εναντίον αστυνομικών. πηγη αριστερη αντεπιθεση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου