Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ: Ισραηλινό μοντέλο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σώματος Επιμόρφωσης του Ισραηλινού Στρατού (Education and Youth Corps). Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θεωρούνται πρωτοπόρες σε ό,τι αφορά την επιμόρφωση των κληρωτών, αλλά και την κατάρτιση των αξιωματικών ως εκπαιδευτών.
To ΥΠΕΘΑ προσανατολίζεται στην αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης με βάση το ισραηλινό πρότυπο που θεωρείται πρωτοπόρο σε ό,τι αφορά την επιμόρφωση των κληρωτών και την κατάρτιση των αξιωματικών ως εκπαιδευτών.
Στην τελευταία επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ, που έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο έκρινε σκόπιμο να παρουσιάσει στην ελληνική αποστολή τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του Σώματος Επιμόρφωσης του Ισραηλινού Στρατού (Education and Youth Corps).

Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θεωρούνται πρωτοπόρες σε ό,τι αφορά την επιμόρφωση των κληρωτών, αλλά και την κατάρτιση των αξιωματικών ως εκπαιδευτών. Η εξειδίκευση αυτή γεννήθηκε από την ανάγκη οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις να ενσωματώσουν με λειτουργικό τρόπο μετανάστες από πολλές χώρες με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό και αξιακό υπόβαθρο. Στις επόμενες δεκαετίες, το Σώμα Επιμόρφωσης έγινε ένα εργαλείο για την καλύτερη ενσωμάτωση των κληρωτών στην ισραηλινή κοινωνία, μέσω της ταχύρρυθμης και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης που παρέχει στους κληρωτούς, αλλά και για την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών του ίδιου του ισραηλινού στρατού στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Στο επιτελείο του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, που έκαναν ήδη σχέδια προς μια παρόμοια κατεύθυνση, κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι θα μπορούσαν να αναζητήσουν στο Ισραήλ την τεχνογνωσία που χρειάζονται. Η εκεί επίσκεψη, λοιπόν, ήταν κατά κάποιον τρόπο το τελευταίο ερέθισμα για την ολοκλήρωση ενός νομοσχεδίου που προετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αναβάθμιση των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), αλλά και την παροχή και πιστοποίηση χρήσιμων γνώσεων για τους κληρωτούς κατά το ισραηλινό πρότυπο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή λίαν προσεχώς.
Σε ό,τι αφορά τους κληρωτούς, το νομοσχέδιο θα στοχεύει στο πρότυπο των προγραμμάτων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Το υπουργείο Αμυνας έχει στόχο να παρέχει χρήσιμες γνώσεις και την πιστοποίησή τους στους κληρωτούς. Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Το 2010 ο τότε υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής του, Παν. Μπεγλίτης, είχαν προωθήσει ενεργά τη δυνατότητα οι στρατεύσιμοι να επιμορφώνονται σε συγκεκριμένες τεχνικές ειδικότητες και να αποκτούν ανάλογο πτυχίο, το οποίο θα χρησιμοποιούν και στην πολιτική τους ζωή.
Οι ειδικότητες τις οποίες πιστοποιούσε έως σήμερα ο στρατός ήταν των τεχνιτών και ηλεκτρολόγων τροχοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργων και οπτικών οργάνων, των οδηγών βαρέων οχημάτων και χειριστών ασυρμάτων μέσων και ψηφιακών τερματικών καθώς και των μηχανικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Με τη βοήθεια της ισραηλινής τεχνογνωσίας, το υπουργείο επιδιώκει να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων γνώσεων, σε πρώτη φάση με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πληροφορικής. Αξιοποιώντας το Διαδίκτυο οι Ισραηλινοί εφαρμόζουν ταχύρρυθμο πρόγραμμα αξιοποίησης πτυχίου με 800 ώρες διδασκαλίας αντί των 1.600 που είναι το σύνηθες.
Μεγάλη σημασία αποδίδει πάντως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των ΑΣΕΙ με τελικό στόχο να λειτουργήσουν στα πρότυπα των κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Η αναβάθμιση αυτή θα επιδιωχθεί τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όπου αυξάνονται τα απαιτούμενα προσόντα για τους διοικητές-αξιωματικούς, όσο και σε επίπεδο διδακτικού προσωπικού, ενώ σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν προγράμματα εκπόνησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ, η αναβάθμιση θα ξεκινήσει πιλοτικά από τη Σχολή Ευελπίδων, ενώ τα πρώτα μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα θα προσφερθούν στους τομείς της Πληροφορικής (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης) και των Διεθνών Σχέσεων (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης). Και σε αυτόν τον τομέα οι Ισραηλινοί είναι σε θέση να προσφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία, είναι γνωστά άλλωστε τα επιτεύγματα της μονάδας 8200 του ισραηλινού στρατού, η οποία παράγει λογισμικό που εξάγεται στη Silicon Valley.
Ο στόχος του κ. Αβραμόπουλου και των επιτελών του είναι η αναβάθμιση των ΑΣΕΙ να οδηγήσει στο μέλλον και στη συγχώνευσή τους σε ένα στρατιωτικό πανεπιστήμιο με υψηλό επιστημονικό επίπεδο, το οποίο θα είναι σε θέση να προσελκύει με τα μεταπτυχιακά του προγράμματα όχι μόνο Ελληνες αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. ΠΗΓΗ STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου