Πισώπλατο κτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας επεχείρησε ο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, θέτοντας θέμα «ξεπαγώματος» των διαπραγματευτικών κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης-Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια», τα οποία ως γνωστόν μπλοκάρει μονομερώς η Κύπρος από το 2009.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον προτίθεται να άρει το βέτο της Γαλλίας για άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει «παγώσει» μονομερώς το Παρίσι (επί διακυβέρνησης Σαρκοζί), με φόντο το κεφάλαιο «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», κάτι στο οποίο επενδύουν οι Βρυξέλλες.
Και αντί να απαντήσει τι προτίθεται να πράξει ο ίδιος και η χώρα του επί του προκειμένου, ο κ. Ολάντ, παρέπεμψε ευθέως στην άρση του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας για δύο άλλα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα κεφάλαια που πιστεύω ότι θα έπρεπε να τυγχάνουν συζήτησης είναι ακριβώς εκείνα τα οποία αφορούν τα ζητήματα που επί του παρόντος γεννούν ερωτηματικά στην Τουρκία για τον διαχωρισμό των εξουσιών, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη», σημείωσε ο κ. Ολάντ, «καρφώνοντας» ουσιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ερμηνεύοντας την ενέργεια Ολάντ, κοινοτικοί κύκλοι επεσήμαναν στον «Φ» ότι «ο Γάλλος πρόεδρος επεχείρησε εμφανώς να μεταφέρει στους ώμους της Λευκωσίας το βάρος των πιέσεων που δέχεται το Παρίσι, για «ξεπάγωμα» του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου “Οικονομική και Νομισματική Πολιτική”, καλώντας ουσιαστικά την κυπριακή κυβέρνηση να άρει η ίδια το δικό της βέτο και να προχωρήσει σε ξεπάγωμα των κεφαλαίων για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη».
Οι ίδιοι έγκυροι κύκλοι, θεωρούν ότι ο κ. Ολάντ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και η δημοτικότητα του στη Γαλλία έχει αγγίξει το δάπεδο, λόγω της κατάστασης στην οικονομία αλλά και της στάσης που τήρησε έναντι της συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μια ενδεχόμενη κίνηση «ξεπαγώματος» τουρκικού κεφαλαίου σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ενδεχομένως να επιδείνωνε τη θέση του, αφού εκ των πραγμάτων θα προκαλούσε περαιτέρω αντιδράσεις μεταξύ της κοινωνίας των Γάλλων πολιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο, ότι στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμπτουλάχ Γκιουλ, ο κ. Ολάντ απέφυγε να κάνει λόγο για μια ενδεχόμενη ημερομηνία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης και προώθησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά σημείωσε ότι «το ζήτημα της ένταξης θα αποφασισθεί σε δημοψήφισμα» στη Γαλλία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ολάντ είχε άρει το γαλλικό βέτο με αποτέλεσμα το «ξεπάγωμα» του τουρκικού κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική», το οποίο άνοιξε στις 5 Νοεμβρίου 2013.
πηγη armynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου