Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ιράκ: Τη Βαγδάτη θέλει να καταλάβει η Αλ Κάιντα

Μαχητές της οργάνωσης ISIL
Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), παρακλάδι της Αλ Κάιντα, κάλεσε την Κυριακή τους μαχητές της που έχουν καταλάβει τη Φαλούτζα από τις αρχές του Ιανουαρίου «να προωθηθούν στη Βαγδάτη» την πρωτεύουσα του Ιράκ. ΠΗΓΗ TVXS.GR 
 Την ίδια ώρα οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη μαχητών ορισμένων τοπικών φυλών, αναπτύσσονται περιμετρικά της πόλης Ραμάντι, περιοχές της οποίας επίσης έχουν καταληφθεί από μαχητές της οργάνωσης ISIL. Πρόκειται για την πρώτη φάση μιας μεγάλης επιχείρησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιράκ για την ανακατάληψη της πόλης και τη διάλυση των τζιχαντιστών μαχητών.


Ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγντάντι επικεφαλής της Οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» στο μήνυμα για προώθηση των μαχητών στην Βαγδάτη σημειώνει πως «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία». «Μην τη σπαταλήσετε», τονίζει. Στο πλευρό των τζιχαντιστών βρίσκονται και ορισμένες τοπικές φυλές,  κυρίως σουνίτες, που τάσσονται κατά της κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι.

«Τέκνα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, είστε πιο ισχυροί κι από βουνό. Εσείς θα είστε η αιχμή του δόρατος τη μάχη εναντίον των Σαφαβιδών (σιίτικη δυναστεία που κυβέρνησε το Ιράκ από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα), μείνετε στην πρώτη γραμμή και κινηθείτε προς τη Βαγδάτη και τα νότια», αναφέρει στο μήνυμά του. Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της Αλ Κάιντα και κυβερνητικών δυνάμεων, που κατέληξαν με την κατάληψη της Φαλούτζα από τους πρώτους, ξέσπασαν μετά από επιχείρηση των κυβερνητικών με στόχο της διάλυση ενός σουνίτικου καταυλισμού αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Είναι η πρώτη φορά μετά την αμερικανική επέμβαση του 2003 που οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα θέτουν υπό τον έλεγχό τους αστικές ζώνες στο Ιράκ. Η Φαλούτζα είναι η μία από τις δύο πόλεις της επαρχίας Ανμπάρ που εισέβαλαν οι μαχητές της Αλ Κάιντα. Η άλλη είναι το Ραμάντι, μέρη της οποίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Κυβερνητικά στρατεύματα, με την συμμετοχή μαχητών από τοπικές φυλές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, προωθούνται σταδιακά εντός της πόλης, ενώ ελικόπτερα παρέχουν κάλυψη για την ανάπτυξη των δυνάμεων σε περιοχές που ελέγχονται από τους μαχητές της οργάνωσης ISIL.

«Ο στρατός έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIL, της Αλ Κάιντα και των τρομοκρατών στο Ραμάντι», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και περιμετρικά της Φαλούτζα, ωστόσο ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας κατά μέτωπο σύγκρουσης στο εσωτερικό της πόλης, καλώντας τις τοπικές φυλές να διώξουν οι ίδιες του μαχητές της Αλ Κάιντα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες ο Μαλίκι ζήτησε διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα, υποστηρίζοντας πως «το Ιράκ έχει γίνει στόχος διαβολικών χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία». «Αν σιωπήσουμε τώρα αυτό θα σημαίνει τη γέννηση του κακού που θα σπείρει τον όλεθρο στην περιοχή και τον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου