Σαν σήμερα χιλιάδες «παιδιά της επανάστασης» κατάφεραν να ανατρέψουν το 2011 το απολυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Δύο χρόνια μετά, την παραμονή της επετείου των εορτασμών, χθες δηλαδή, το Κάιρο βάφτηκε πάλι με αίμα. Τρεις βομβιστικές επιθέσεις, σε διαφορετικά σημεία η καθεμιά, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, αυτή τη φορά αστυνομικούς, ενώ τους ενενήντα εκτιμάται ότι έφθασαν οι τραυματίες.
Η πρώτη και μεγαλύτερη επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί, όταν καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Κάιρο και ένοπλοι άνοιξαν πυρ προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από εβδομήντα.
Μια δεύτερη έκρηξη, τρεις ώρες μετά, προκάλεσε το θάνατο ενός αξιωματικού της αστυνομίας και δεκαπέντε περίπου τραυματίες κοντά σε ένα σταθμό μετρό της πρωτεύουσας, ενώ έπειτα από λίγα μόλις λεπτά μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε σε ένα προάστιο του Καΐρου χωρίς θύματα.
Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε ξανά η οργάνωση «Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες», που δηλώνει ότι εμπνέεται από την Αλ Κάιντα και έχει τη βάση της στη Χερσόνησο του Σινά. Στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter έγραψε πως οι επιθέσεις ήταν εναντίον των «άπιστων και τυραννικών δυνάμεων ασφαλείας». Η «Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πιο μεγάλες από τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην Αίγυπτο, όπως αυτή στα τέλη Δεκεμβρίου, με 15 νεκρούς έξω από αρχηγείο της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Στην Ταχρίρ
Στο μεταξύ, και με αφορμή τους σημερινούς εορτασμούς, χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί θα βρίσκονται παραταγμένοι κυρίως στο κέντρο του Καΐρου, όπου βρίσκεται η εμβληματική πλατεία Ταχρίρ.
Οι υποστηρικτές του Μόρσι κάλεσαν τον κόσμο από χθες σε διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η λαϊκή εξέγερση που έθεσε τέρμα, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, στον απολυταρχισμό του Χόσνι Μουμπάρακ, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών διαμήνυε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν «με πυγμή» σε οποιαδήποτε απόπειρα των Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τους εορτασμούς της επετείου.
Δύο χρόνια μετά, πολλά από τα «παιδιά της επανάστασης» βρίσκονται σε φυλακές ή έχουν εκτελεστεί από ένα καθεστώς που προσιδιάζει σε αυτό που ανέτρεψαν, και το οποίο, παρά τις καταγγελίες οργανισμών, όπως η Διεθνής Αμνηστία (τελευταία έκθεση για την Αίγυπτο) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιμένει πως βρίσκεται σε... δημοκρατική τροχιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου