Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ζουν και βασιλεύουν τα συνθήματα μίσους

Σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου «Σπάρτακος», αξιωματικός, παρά την άρνηση ορισμένων φαντάρων, τους κάλεσε να φωνάξουν σύνθημα με εθνικιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο.
Σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου «Σπάρτακος», αξιωματικός, παρά την άρνηση ορισμένων φαντάρων, τους κάλεσε να φωνάξουν σύνθημα με εθνικιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο
Της Διαλεκτής Αγγελή, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Παρά το γεγονός ότι τα συνθήματα μίσους και ρατσιστικού περιεχομένου έχουν απαγορευθεί εδώ και καιρό, έπειτα από εντολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δεν εκλείπουν οι αξιωματικοί που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τέτοιου είδους πρακτικές.

 Σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου «Σπάρτακος», το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, αξιωματικός του λόχου ΣΠΕΝ στο στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό Φερών, παρά την άρνηση ορισμένων φαντάρων, τους κάλεσε να φωνάξουν σύνθημα με εθνικιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο: «Βλέπω το μαχαίρι μου που είναι ματωμένο/ βλέπω τον βρομότουρκο που είναι καρφωμένο/ ποτέ μου δεν περίμενα αυτή η στιγμή πως θα ’ρθει/ μα τώρα που ’ρθε μια φορά, γουστάρω να ξανάρθει».
 
«Ο κόσμος εμφανίστηκε μοιρασμένος» μας λέει ο Νίκος Αργυρίου από το Δίκτυο «Σπάρτακος». «Αυτοί που είναι λίγο πιο μορφωμένοι αντέδρασαν. Βέβαια υπήρχαν και άλλοι που έχουν πιο… εθνικιστικά αντανακλαστικά και δεν έδειξαν να ενοχλούνται». Η αντίδραση, ωστόσο, των πρώτων ήταν άμεση, ζητώντας να μην επαναληφθεί κάποιο παρόμοιο σύνθημα και εξηγώντας ότι τα συνθήματα έχουν απαγορευτεί με εντολή του ΓΕΣ.
 
Ο αξιωματικός, σε μια προσπάθεια να υπεκφύγει, εξήγησε –ανεπιτυχώς– ότι το σύνθημα ήταν «μη ρατσιστικό», ενώ υποστήριξε ότι αγνοούσε την ύπαρξη τέτοιας εντολής από το ΓΕΣ. Συνέχισε λέγοντας ότι το σύνθημα αφορά περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων (!) και υποστήριξε ότι το διέταξε προκειμένου να ανυψώσει το ηθικό του λόχου.
 
Διατάχθηκε ΕΔΕ
 
Μετά το πέρας του προγράμματος, υπήρξε συζήτηση μεταξύ αυτών που διαφωνούν με τις πρακτικές των συνθημάτων μίσους και αποφάσισαν να παραπονεθούν για τη συμπεριφορά του αξιωματικού. Ετσι βγήκαν επίσημα παραπονούμενοι στον ταξίαρχο, ζητώντας να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες σε ό,τι αφορά την περίπτωση του αξιωματικού.
 
Ως αποτέλεσμα διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση, οπότε και ο αξιωματικός τιμωρήθηκε -επιεικώς- με λίγες μέρες φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου