Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

«Σταγονίδια από σόι» στον Στρατό

Σε υποστράτηγο προήχθη ο Παναγιώτης Φαραντάτος (διοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ»), που ως νεαρός εύελπις είχε ξυλοκοπήσει συνάδελφό του επειδή ήταν κομμουνιστής. Περίπου τριάντα χρόνια αργότερα ο γιος του, Χρήστος Φαραντάτος, ως αρχηγός των σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων, κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου διέταξε τους συναδέλφους του να τραγουδήσουν τον ύμνο της Χούντας, αφού προηγουμένως απομάκρυνε όλους τους αλλοδαπούς σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων. 

"Σταγονίδια από σόι" έγραφαν τα δημοσιεύματα της εποχής, αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών και υπενθυμίζει πως "ο απόστρατος συνταγματάρχης Τάσος Φαραντάτος, θιασώτης και αυτός χουντικών ιδεών, αδελφός του Παναγιώτη και θείος του Χρήστου για την υπόθεση του ανιψιού του είχε δηλώσει: «Είμαστε άνθρωποι από ανοξείδωτο ατσάλι και μάλιστα προηγμένης τεχνολογίας. Συνιστώ στους καχεκτικούς δημοσιογράφους να μη μας πλησιάσουν ποτέ γιατί ένα απλό φτέρνισμά μας είναι ικανό να τους στείλει στο νοσοκομείο με βαριάς μορφής πνευμονία». 

Ο απόστρατος Τάσος Φαραντάτος είναι μέλος του Δ.Σ. της ΑΚΙΣ (Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών), η οποία υποστήριξε πρόσφατη ανακοίνωση της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων περί «παραιτήσεως της κυβέρνησης και συγκρότησης κυβέρνησης με εγγυητή τον Στρατό». Η σάγκα των Φαραντάτων επανήλθε στο προσκήνιο φέτος με την υποψηφιότητα του φιλοχουντικού παππού Χρήστου Φαραντάτου για τη θέση του προέδρου της ΕΑΑΣ (Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού". 

Το1982, 28 Οκτωβρίου, ο νεαρός τότε εύελπις και αρχηγός της τάξης των τελειόφοιτων της σχολής Ευελπίδων Παναγιώτης Φαραντάτος είχε διατάξει συνάδελφό του να γονατίσει και να φωνάξει "Κάτω ο Κουμμουνισμός" καθώς κάποιοι του κάρφωσαν πως ο εν λόγω εύελπις, Γιώργος Παπαϊορδανίδης, συμμετείχε σε συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ήταν η εποχή που η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε καταργήσει τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ως προϋπόθεση εισόδου στις στρατιωτικές σχολές.

Ο πρωτοετής Γιώργος Παπαϊορδανίδης αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή. Ο Παναγιώτης Φαραντάτος μαζί με ακόμη οκτώ ακροδεξιούς επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια τον Παπαϊορδανίδης με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικό ζήτημα, με τον τότε αρχηγό της Ν.Δ. Ευάγγελο Αβέρωφ να κατηγορεί την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου ότι «υπέχει ευθύνες για την ανοχή την οποία επιδεικνύει στις προσπάθειες του ΚΚΕ να αλώσει τις ένοπλες δυνάμεις» και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να καταγγέλλει σε όλους τους τόνους τη «νέα ΕΣΑ», υπενθυμίζει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Όμως, το πειθαρχικό της Ευελπίδων θεώρησε ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος αποβολής των 9 βασανιστών, ο Π. Φαραντάτος τιμωρήθηκε με 40 μέρες φυλακή κι οι άλλοι 8-30 ημέρες. "Το παράδοξο", σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δίκτυου Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος, είναι πως τιμωρήθηκε και ο παθών με 24 ημέρες φυλακή γιατί «κάθισε να φάει ξύλο» και εξέθεσε σε βέβηλα το άβατο της Σχολής. Σε αντίθεση με τους εννέα δράστες που συνέχισαν τη καριέρα τους στο στρατό και αναρριχήθηκαν στην ιεραρχία, ο  Παπαϊορδανίδης εγκατέλειψε τις ένοπλες δυνάμεις. TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου