Να γεμίσουν τον ουρανό δορυφόρους σκοπεύουν οι Κινέζοι. Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον μη εντοπισμό του μοιραίου Boeing της Malaysian Airlines, οι Κινέζοι σκοπεύουν να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κατασκευής δεκάδων δορυφόρων επιτήρησης, μέσω των οποίων θα είναι σε θέση να παρακολουθούν, κυριολεκτικά, ολόκληρο τον κόσμο.
Το μέχρι τώρα υπάρχων δίκτυο των κινεζικών δορυφόρων είναι και περιορισμένο και επικεντρωμένο στην παρακολούθηση της Ασίας.
Σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες θα χρειαστούν μόλις δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, με το κόστος του κάθε δορυφόρου να ανέρχεται στα 64 εκατ. δολάρια.
Αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 δορυφόροι περιστρέφονται σε τροχιά γύρω από Γη, με την πλειοψηφία αυτών να είναι τηλεπικοινωνιακοί και μόνο 150 να είναι δορυφόροι επιτήρησης. Με τους Κινέζους να σκέφτονται να θέσουν σε τροχιά τουλάχιστον 50 δορυφόρους επιτήρησης, όλα θα αλλάξουν, σε μια στιγμή.
Αυτή τη στιγμή η Κίνα έχει τη δυνατότητα να θέσει σε τροχιά μέχρι 15 δορυφόρους, ετησίως. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να διπλασιαστεί, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και του νέου διαστημικού κέντρου στο νησί Χαϊνάν στην Κινεζική Θάλασσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου