Σπίτια καταπλακωμένa. Μπετόβεργες που σημαδεύουν τον ουρανό σαν σκουριασμένες κατάρες αδικοσκοτωμένω. Οξειδωμένα κατάλοιπα από παιδικά παιχνίδια. Ένα σπάργαμα κάποιου νοσοκομείο. Ένα άφατο φράκταλ σαν το πορτρέτο της φρίκης.
Του Κώστα Ζυρίνη
Ναι αλλά.. ξέρετε.. δεν πρόκειται για μια κανονική πόλη.. δεν πάνε συνήθως οι ξένοι εκεί. Το ξέρουμε, όμως, θα θέλαμε να πάμε.
Θα χρειαστούν άδειες και ποιος ξέρει πόσο χρόνο θα πάρει για να … Όσο πάρει. Έχουμε υπομονή.
Και να που τρέχουμε με το όχημα του Ομάρ προς τα κει που δύει ο Ήλιος και λίγο νοτιότερα. Ο δρόμος μάς προκαλεί την εντύπωση πως, εκτός από τα στρατιωτικά οχήματα, σπάνια και πού διατρέχεται και από κάποιο συμβατικό. Η γη μοιάζει εύφορη αλλά όχι επαρκώς καλλιεργημένη. Η εξήγηση του οδηγού μας, που πάντως αντέχει στη λογική, είναι ότι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των κτημάτων, μετά κι από το τελευταίο αιματηρό νταβαντούρι με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι είχαν φτάσει μέχρι λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δαμασκό, δεν έχουν καμιά όρεξη να επιστρέψουν. Καλύτερα ακτήμονες και ασφαλείς, σου λέει, παρά να φάμε κατακέφαλα τις ισραηλινές οβίδες τις οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί ν’ αρχίσει να βρέχει ο ουρανός.
Όσο διατρέχουμε την εύθραυστη γαλήνη του τοπίου, ανοίγω τα κιτάπια μου για να φρεσκάρω τα στοιχεία που μας γέννησαν την έμπνευση να βαδίσουμε πάνω σ’ αυτή την πόλη φάντασμα. Η περιοχή της Κουνέιτρα, λέει, κατοικείται περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Την ίδρυσαν οι Αμορίτες, μια φυλή προερχόμενη από την Καναά. Αυτοί οι Αμορίτες, πέρασαν από την περιοχή της σημερινής Ιορδανίας στην αρχαία Φοινίκη νικώντας τους αρχαίους Μοαμπίτες και τους Χιττίτες, οι οποίοι τους εμπόδιζαν τη διέλευση και την προοπτική να φτιάξουν μια νέα πατρίδα, δική τους.
Κάνουμε μια μικρή στάση σ’ ένα τοπίο το οποίο σε πρώτη ματιά δεν έχει τίποτα που να την δικαιολογεί. Εκτός από ένα ανοξείδωτο συρματόπλεγμα σε μορφή σερπαντίνας απλωμένο μέχρις εκεί που μπορεί να διακρίνει το βλέμμα. Από την άλλη μεριά του συρματοπλέγματος εκτείνεται η περιοχή της Συρίας που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή. Ένα ασήμαντο μεταλλικό όριο που πληγώνει δυο κοινωνίες και τις κρατά σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Ομάρ με συμβουλεύει να μη σηκώσω τη φωτογραφική μου μέχρι το μάτι γιατί ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει. Ο Ομάρ όμως δεν ξέρει ότι μπορώ να φωτογραφίσω κρατώντας τη μηχανή στο ύψος του γόνατου. Αλλά ας μην παρατείνουμε κι άλλο την παρουσία μας εδώ.. Μυρίζει θάνατο.
Η αρχή του εικοστού αιώνα βρίσκει την Κουνέιτρα να απαρτίζεται από Κιρκάσιους μουσουλμάνους προερχόμενους απ τον Καύκασο και, μετά την ανεξαρτησία της Συρίας, το χίλια εννιακόσια σαράντα έξι, αναβαθμίζεται σε διοικητική πρωτεύουσα της επαρχίας των υψίπεδων του Γκολάν. Οι περίπου τριάντα χιλιάδες κάτοικοί της ήσαν επί το πλείστον Άραβες.
Η διάψευση της είδησης από τον ίδιο σταθμό, δυο ώρες αργότερα, δεν μπόρεσε να σώσει την κατάσταση: Η πόλη ήταν ήδη κάτω από ισραηλινό έλεγχο.
Σε κάποιον τοίχο του άλλοτε νοσοκομείου είχε αναγραφεί «Θα υπάρξει και επόμενος γύρος, αφού θέλετε την Κουνέιτρα πάρτε την πίσω κατεστραμμένη». Δεν άργησε να εκδοθεί η σε βάρος του Ισραήλ καταδίκη του Οηέ για βαριά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.
Εδώ ο λόγος, γραπτός ή προφορικός, ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Εδώ, μόνο η εικόνα μαρτυρά. Σπίτια καταπλακωμένα, μπετόβεργες που σημαδεύουν τον ουρανό σαν σκουριασμένες κατάρες αδικοσκοτωμένων, οξειδωμένα κατάλοιπα από παιδικά παιχνίδια, ένα σπάραγμα κάποιου νοσοκομείου, ένα άφατο φράκταλ σαν πορτρέτο της φρίκης.
Νομίζω πως η μόνη σταθερή ζωή στην Κουνέιτρα είναι εκείνη του φύλακα-ξεναγού του μόνου σχεδόν όρθιου κτηρίου, του μικρού μουσείου της πόλης. Ποιος επισκέπτεται αυτό το μουσείο; Εδώ δεν υπάρχουν κάτοικοι και δεν πλησιάζουν σχεδόν καθόλου ξένοι. Ο καλός αυτός άνθρωπος ξαναβρήκε το νόημα της ύπαρξής του με το να αρχίσει να μας ξεναγεί με ζήλο. Με έρωτα για τη χαμένη του ζωή. Να, εδώ, σ’ αυτούς τους αμφορείς, βλέπουμε και αρχαίες ελληνικές επιγραφές, λέει… Δεν τον ακούμε. Η ψυχή μας είναι αγκιστρωμένη στις γυμνές σκουριασμένες μπετόβεργες που καταριόνται τον ουρανό.
Για περισσότερες φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου