Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αύξηση μισθών, περισσότεροι εθελοντές στην Ταϊβάν

Η προσπάθεια της Ταϊβάν να δημιουργήσει αμιγώς επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά δυναμική μετά από την αύξηση των μισθών των επαγγελματιών στρατιωτικών που αποφάσισε η κυβέρνηση της νησιωτικής ασιατικής χώρας.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά τον θάνατο ενός νεαρού δεκανέα ο οποίος για ασήμαντο πειθαρχικό παράπτωμα (είχε μεταφέρει το κινητό του τηλέφωνο εντός του στρατοπέδου) υποβλήθηκε από τους ανωτέρους του σε απάνθρωπες σωματικές δοκιμασίες. Μάλιστα τον περασμένο μήνα (13 Μαρτίου) δικαστήριο της Ταϊβάν καταδίκασε ως υπεύθυνους 13 στρατιωτικούς σε ποινές φυλάκισης μέχρι οκτώ μήνες.

Όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό, που είχε προκαλέσει και εκτεταμένες διαδηλώσεις, είχε αναγκάσει το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2013 την καθυστέρηση κατά δύο έτη της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης εθελοντών.
Η αύξηση των μισθών είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν να καλύψει τον ετήσιο στόχο πρόσληψης περισσότερων των 10.000 επαγγελματιών οπλιτών μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Συγκεκριμένα μέχρι τις 20 Απριλίου 2014, 8.634 πολίτες υπέβαλλαν τη σχετική αίτηση ενώ 1.073 στρατεύσιμοι που υπηρετούν τη θητεία τους προσφέρθηκαν να μετατραπούν σε επαγγελματίες οπλίτες.http://www.defence-point.gr/news/?p=101071
Η αύξηση μισθών για τους επαγγελματίες οπλίτες και τους υπαξιωματικούς που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 περιλαμβάνει την καταβολή πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος 96 ευρώ με αποτέλεσμα οι μηνιαίες αποδοχές του οπλίτη να διαμορφώνονται πλέον στα 809 ευρώ.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη μετάβαση σε αμιγώς επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις την 1η Ιανουαρίου 2017 με ταυτόχρονη διατήρηση της υποχρέωσης όλων των αρρένων ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών για στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας τεσσάρων μηνών (ενώ σήμερα είναι υπόχρεοι θητείας 12 μηνών).
Η μετάβαση υποστηρίζεται επίσης από παράλληλες δράσεις που περιλαμβάνουν την ενημέρωση του προσωπικού για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στρατωνισμού, την προσφορά ευκαιριών για ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την υποβοήθηση στην εύρεση εργασίας μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους υπηρεσίας. Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν αριθμούν 215.000 άτομα (κατ’ άλλες πηγές 290.000).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου