Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εμφύλιο και εθνοκάθαρση έφεραν ο Ολάντ και η TOTAL στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 15 τοπικών αρχηγών και τριών ντόπιων μελών του προσωπικού της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορασκοτώθηκαν σε επίθεση σε πόλη της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι. 

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Επίθεση με 22 νεκρούς - Θύματα και μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Η επίθεση σημειώθηκε τοΣάββατο στη Νάνγκα Μπογκίλα, περίπου 450 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας Μπανγκουί. Εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσε τους θανάτους του προσωπικού της οργάνωσης, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν όταν μια κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη δέχθηκε επίθεση, ενώ τοπικοί αρχηγοί πραγματοποιούσαν εκεί μια συνάντηση, δήλωσε ο Ζιλ Ξαβιέ Νγκουεμπάσα, πρώην βουλευτής της πόλης, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους μίλησε.
Στο μεταξύ, ειρηνευτικά στρατεύματα συνόδευσαν σήμερα περίπου 1.300 μουσουλμάνους που αποχώρησαν από το Μπανγκουί ενώ λεηλασίες ακολούθησαν στη συνοικία τους, η οποία ήταν ένας από τους τελευταίους θυλάκους μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα της χώρας που σπαράσσεται από τη θρησκευτική βία.


Φωτό Αρχείου - Reuters
Φωτό Αρχείου - Reuters


Ξένα στρατεύματα συνόδευσαν χιλιάδες μουσουλμάνους στη σχετική ασφάλεια των βόρειων περιοχών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Ωστόσο ορισμένοι ηγέτες εκφράζουν φόβους ότι έτσι θα μονιμοποιηθούν διαιρέσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει σε προτάσεις για διαίρεση της χώρας έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις παρέμειναν αδρανείς καθώς χριστιανοί, ορισμένοι οπλισμένοι με ματσέτες, τόξα και βέλη, έσπευδαν να διαλέξουν σπίτια στη βόρεια συνοικία PK12 του Μπανγκουί, η οποία ήταν ένα προπύργιο των μουσουλμάνων στο νότο της χώρας, όπου επικρατούν οι χριστιανοί.

"Φεύγουμε για να σώσουμε τη ζωή μας", είπε ο Μοχάμεντ Άλι Μοχάμεντ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή, καθώς ομόθρησκοί του μουσουλμάνοι έδεναν τα υπάρχοντά τους σε φορτηγά για να αναχωρήσουν.

Μερικοί από τους μουσουλμάνους που έφευγαν πυρπόλησαν τα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν μπορούσαν να τα πάρουν μαζί τους στην αυτοκινητοπομπή, αλλά δεν ήθελαν και να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι χριστιανοί αφού εκείνοι φύγουν. 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=285847&catid=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου