Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Σκάνδαλο ΕΡΜΗΣ 2: Μια δίκη πολλά ερωτήματα


ImageΗ αίσθηση που τελευταία επικρατεί στο Δικαστικό ρεπορτάζ είναι ότι κατά την μετεκλογική περίοδο η “μάχη” των Δικαστικών Αρχών κατά της διαφθοράς επικεντρώνεται στις μεγάλες υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφήνοντας προς τα πίσω τις αγκαθώνεις οικονομικές υποθέσεις που αφορούν τις συναλλαγές Επιχειρηματικών Ομίλων με το Δημόσιο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινείται ο έλεγχος διακοσίων στρατιωτικών που την “χρυσή περίοδο 1996 – 2010” συμμετείχαν σε επιτροπές εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δεν αποκλείεται λοιπόν η Δικαστική επιχείρηση “καθαρά χέρια” να αρχίζει και να τελειώνει στους εξοπλισμούς πληρώνοντας την “νύφη” μόνο οι στρατιωτικοί εκείνοι που έχουν αφήσει τραπεζικά ίχνη ή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα Ε9. ο “πόλεμος” για την κάθαρση...
Μία πρόβα τζενεράλε γίνεται αυτή την περίοδο με την διεξαγωγή της δίκης για το πρόγραμμα επέκτασης των επικοινωνιών του Στρατού <<ΕΡΜΗΣ Β΄ ΦΑΣΗ>>.

Μια δίκη που ωστόσο όλως περιέργως δεν συγκεντρώνει τα “φώτα” της δημοσιότητας... Τυχαίο ;

Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο σημείωμά μας η υπόθεση αυτή έφτασε στο ακροατήριο χωρίς να κάθονται στο εδώλιο :
• Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που αποφάσισε την υλοποίηση του προγράμματος.
• Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΒ που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου.
• Η Διεύθυνση της εταιρίας SIEMENS που λειτουργούσε ως υποκατασκευάστρια εταιρία. 

Με ένα μαγικό τρόπο, απαγγέλθηκε κατηγορία, για “συνέργεια σε απιστία”, επιλεκτικά σε τέσσερα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ( Γ. Σμπώκος , Αντ. Κάντας, Ζ. Ανδρουλάκης και Ν. Λεονταρίτης) και εξαιρέθηκαν αναιτιολόγητα από την κατηγορία, λόγω της υποτιθέμενης υπερκοστολόγησης :

• Τα μέλη της αρμόδιας προς τούτο επιτροπής.
• Οι υπογράφοντες το υπηρεσιακό έγγραφο για την έγκριση από τον Υπουργό της κατακύρωσης.
• Ο Προϊστάμενος του αρμόδιου Γραφείου- χειριστής του προγράμματος και μέλους της επιτροπής.
• Ο Τμηματάρχης του αρμοδίου Τμήματος και μέλους της επιτροπής.

Η Δίκη ενώπιον του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών εδώ και λίγες μέρες έχει μπει στο στάδιο εξέτασης μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Ήδη ολοκληρώθηκε η εξέταση του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχε αξιολογήσει και εισηγηθεί, ομοφώνως την κατάρτιση της συμφωνίας. Από την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα προέκυψε ότι ο Σμπώκος δεν είχε καμία ενεργό συμμετοχή, παρότρυνση ή άλλη παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του μάρτυρα συνταγματάρχη Μυριδάκη που ήταν επιτελικός χειριστής του “ΕΡΜΗ” στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών την περίοδο 2006 – 2009. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε με έμφαση , την ακολουθούμενη ιεραρχικώς διαδικασία των ΦΕΕ και την αυξημένη αγωνία της ηγεσίας του στρατεύματος για την ταχύτατη αναβάθμιση του “ΕΡΜΗΣ” μετά την κρίση των Ιμίων. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Μυριδάκης υπογράμμισε την σημασία της συν υπογραφής του ΦΕΕ της κατακύρωσης και από τον έχοντα το γενικό συντονισμό αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Παραγιουδάκη , ο οποίος , σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να συμβουλευθεί την Ομάδα Εργασίας του “ΕΡΜΗΣ” στο Επιτελείο. 

Η Δίκη συνεχίζεται μέσα στο δημοσιογραφικό ...σκοτάδι γι αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον....

Για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης : Όποιος έφταιξε , αμέλησε ή έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να πληρώσει ! Και να πληρώσει ακριβά γι αυτά που ευθύνεται... Όμως δεν είναι ηθικό για κανέναν να κάνει τα στραβά μάτια και να αποδέχεται με την σιωπή του...επιλεκτικές ακροβασίες .http://www.onalert.gr/stories/skandalo-ermis-mia-diki-polla-erotimata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου