Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τουρκία: 301 νεκροί ο τραγικός απολογισμός - Σταμάτησαν να ψάχνουν για επιζώντες

Τα συνεργεία ανέσυραν και τις τελευταίες δύο σορούς των ανθρακωρύχων που παρέμεναν παγιδευμένοι στις στοές του ανθρακωρυχείου της Σόμα, ανεβάζοντας στους 301 νεκρούς τον τελικό απολογισμό της τραγωδίας.


Τουρκία: 301 νεκροί ο τραγικός απολογισμός - Σταμάτησαν να ψάχνουν για επιζώντες



"Η αποστολή διάσωσης τερματίστηκε. Δεν υπάρχει πλέον κανένας ανθρακωρύχος στις στοές του ορυχείου", ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή.
Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο κατεστραμμένο ορυχείο, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις ανάσυρσης των θυμάτων.


Η καταστροφή στη Σόμα συγκλόνισε την Τουρκία και προκάλεσε νέο κύμα οργής κατά της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αμέλεια ως προς την ασφάλεια των ανθρακωρύχων και για αδιαφορία ως προς την τύχη τους.



Το χρονικό της τραγωδίας




Θυμίζουμε πως το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης, σημειώθηκε έκρηξη που προκάλεσε πυρκαγιές στο ορυχείο που βρίσκεται στη Σόμα, προξενώντας το θάνατο σε εκατοντάδες ανθρακωρύχους και παγιδεύοντας, επίσης, εκατοντάδες εργαζομένους. 



Τα σωστικά συνεργεία, αποτελούμενα από τουλάχιστον 500 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους διασωθέντες και συγγενείς εγκλωβισμένων, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πρώτη στιγμή, που όμως οι μαινόμενες πυρκαγιές στις υπόγειες στοές, τις έκαναν ακόμη δυσκολότερες. 



Η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες, γεννώντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές τραγωδίες στην ιστορία της Τουρκίας. 


Το περιστατικό αυτό, προκάλεσε ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία διανύει δύσκολες ώρες, με μεγάλη ευθύνη και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς δήλωσε πως "τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν", προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους στο σημείο, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν έντονα, άρχισαν να κλωτσούν το αυτοκίνητό του και τελικά ανάγκασαν την προσωπική του ασφάλεια να τον φυγαδεύσει σε ένα κοντινό σούπερ μάρκετ, κίνηση που δείχνει πως η οργή των Τούρκων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. 


Όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο σ' αυτά, αφού ακόμη "συνελήφθη" από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων να χειροδικεί και να βρίζει χυδαία, με αντισημιτικούς χαρακτηρισμούς, ένα νεαρό Τούρκο, τον οποίο στη συνέχεια οι άνδρες ασφαλείας του πρωθυπουργού απομόνωσαν και ξυλοκόπησαν. 


Σάλο είχε προκαλέσει και μία φωτογραφία που έδειχνε ένα σύμβουλο του Ερντογάν να κλωτσάει ένα πεσμένο συγγενή, ενός από τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας. 
Τη σκυτάλη πήρε κι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Χουσεϊν Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε πως "το ορυχείο είχε ελεγχθεί ενδελεχώς 11 φορές" και πως "δεν υπάρχουν "παράθυρα" στους τουρκικούς κανονισμούς ασφαλείας των ορυχείων", για να προκαλέσει ακόμη περισσότερη οργή στους συγγενείς των θυμάτων.

Με τη στάση της, όμως, είχε προκαλέσει και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου, αφού ο πρόεδρός της, ο οποίος είναι και επιστήθιος φίλος του Ερντογάν, είχε δηλώσει με περίσσιο θράσος πως δεν η εταιρεία δεν φταίει για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε ένα "αδιανόητο δυστύχημα σε έναν τόπο όπου έχουν σημειωθεί πολύ λίγα δυστυχήματα τα τελευταία 30 χρόνια". 
Η τραγωδία αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πεδίο μάχης η Σόμα, αφού την Παρασκευή, δέκα χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της συγκεκριμένης περιοχής και οι Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος που... απάντησε με πετροπόλεμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων οι δυο αστυνομικοί.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=290098&catid=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου