Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Σε κατάσταση Εμφυλίου η Ουκρανία - Στους 41 οι νεκροί στην Οδησσό, τουλάχιστον 9 στο Σλαβιάνσκ - Στρατό συγκεντρώνει η Ρωσία

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - 10.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

(upd5)Σε ρυθμούς Εμφυλίου πολέμου κινούνται πολλές περιοχές στη Νότια και Ανατολική Ουκρανία, με την κατάσταση να έχει τεθεί εκτός ελέγχου.
Σε κατάσταση Εμφυλίου η Ουκρανία - Στους 41 οι νεκροί στην Οδησσό, τουλάχιστον 9 στο Σλαβιάνσκ - Στρατό συγκεντρώνει η ΡωσίαΣτις ανατολικές επαρχίες της χώρας, τα ουκρανικά στρατεύματα επιχειρούν εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών, προκαλώντας τα σοβαρότερα επεισόδια από την έναρξη των συγκρούσεων.
Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9 νεκρούς από τις μάχες στο Σλαβιάνσκ, ενώ οι πολύνεκρες συγκρούσεις στην Οδησσό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην Οδησσό τουλάχιστον 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους, καθώς παγιδεύτηκαν σε φλεγόμενο κτίριο. H τοπική αστυνομία υποστηρίζει πως η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ρωσόφωνων διαδηλωτών και υποστηρικτών της ουκρανικής κυβέρνησης. Το δυστύχημα έλαβε χώρα σε κτίριο της εμπορικής ένωσης της πόλης, δίχως ωστόσο να διευκρινίζονται τα αίτια.
Πέραν των 38 νεκρών, η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο ακόμη 3 ατόμων, κατά τη διάρκεια οδομαχιών μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε παράλληλα, την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων. Σύμφωνα με πηγές των ρωσόφωνων, οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο τρίτος αιχμαλωτίστηκε. 
Εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου γίνεται λόγος για «πολλούς» νεκρούς αντάρτες στη πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ υπογραμμίζει πως οι ρωσόφωνοι χρησιμοποιούν «βαρύ» οπλισμό.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο για επιθετική και εγκληματική δράση εναντίον των διαδηλωτών, τονίζοντας πως «η Ουκρανία καταστρέφει και την τελευταία ελπίδα εφαρμογής της συμφωνίας της Γενεύης».
Να σημειωθεί πως η Ρωσία διατηρεί περίπου 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς οι πιθανότητες μίας επέμβασης στη γειτονική χώρα είναι υψηλές. «Παρακολουθούμε εκ τους σύνεγγυς της εξελίξεις» σχολιάζουν πηγές από το Κρεμλίνο. 





Παράλληλα, ρωσική αντιπροσωπεία μεταβαίνει εκτάκτως στην πόλη Σλαβιάνσκ, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των αξιωματούχων του ΟΑΣΕ, οι οποίοι κρατούνται από ρωσόφωνους αντάρτες. 
Ωστόσο, η είσοδος της ρωσικής διπλωματίας στην Ουκρανία συνιστά κόκκινο πανί για τον ουκρανικό στρατό και την ακροδεξιά ομάδα «Δεξιός Τομέας», καθώς αμφότεροι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψουν καμία επέμβαση των Ρώσων σε ουκρανικό έδαφος.




Να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν, λίγες μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαρτίου, όπου οι Ουκρανοί θα κληθούν να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας. 
Ωστόσο, οι ρωσόφωνοι στις ανατολικές επαρχίες έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου τοπικά δημοψηφίσματα τύπου… Κριμαίας, με απώτερο στόχο την προσάρτηση από τη Ρωσία.




Να σημειωθεί εδώ πως η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης που είχαν απόψε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του Ταμείου C. Lagardeμε τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel.


Νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας ετοιμάζουν Merkel και Obama 
Σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας προτίθενται η A. Merkel και ο B. Obama, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Λευκό Οίκο.
«Εάν η Ρωσία δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, τότε θα επιβληθούν νέες κυρώσεις» υπογράμμισαν από κοινού. Εντοπίζοντας κοινό έδαφος, A. Merkel και B. Obama κατέστησε σαφές πως εάν η Ρωσία δεν βοηθήσει στην επίλυση του ουκρανικού προβλήματος, τότε ΗΠΑ και Ε.Ε. θα προβούν στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Μάλιστα, ως χρονικό περιθώριο έθεσαν τις ευρωεκλογές και την 25η Μαρτίου.
«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλλει νέες κυρώσεις, εάν καταστεί αναγκαίο» επισήμανε χαρακτηριστικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 2 Μαΐου - 18:13)

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου