Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Βίντεο-σόκ: Ο Ερντογάν γρονθοκόπησε κοπέλα που διαμαρτυρήθηκε για το νεκρό πατέρα της στο φονικό ορυχείο

03F946D5AB7BC686E6A6913159E4E2DC
Κατά του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στέφεται η οργή των πολιτών για το φονικό ορυχείο στην Τουρκία, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πως «δυστυχήματα συμβαίνουν παντού».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός όμως φαίνεται να ξεπέρασε τα όρια και όπως είχε κάνει ο κουστουμαρισμένος σύμβουλος του νωρίτερα, έτσι κι αυτός αποφάσισε να σηκώσει τις γροθιές του και να χτυπήσει ένα 15ρονο κορότσι, όπως ποδείχθηκε, το οποίο, όταν τον είδε του φώνεξε: Τι κλάνει δώ ο δολοφόνος του πατέρα μου». Αυτό προκύπτει από το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα από την  τουρκική εφημερίδα Ζαμάν και επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες προς τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Το σιγμιότυπο με τη φροθιά είναι λίγο πριν από το τέλος του βίντεο. Ηδη, στα social media της χώρα έχουν αρχίσει να αναρτώνται φωτογραφίες με τον Ερντογάν να φοράει γάντια του μπόξ.



Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα έχει ρίξει λάδι στη φωτιά των οργισμένων αντιδράσεων: Η φωτογραφία ενός συμβούλου του πρωθυπουργού Ερντογάν να κλωτσάει διαδηλωτή στη Σόμα που κρατούν πεσμένο στο έδαφος δύο στρατιώτες έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου.

kick

Ο πρωθυπουργός είχε γίνει δεκτός στην πόλη με αποδοκιμασίες, ακόμη και κλωτσιές στην οχηματοπομπή του.

Στο περιθώριο εκείνων των περιστατικών την Τετάρτη, ο Γιουσούφ Γερκέλ, σύμβουλος του πρωθυπουργού, εξοργίστηκε και επιτέθηκε εναντίον διαδηλωτή που φώναζε συνθήματα εναντίον του Ερντογάν.

Ο διαδηλωτής είχε ακινητοποιηθεί από δύο στρατιώτες, που τον κρατούσαν στο έδαφος, αλλά αυτό δεν ηρέμησε τον Γερκέλ. Αντιθέτως, ο σύμβουλος άρχισε να τον κλωτσάει εξοργισμένος με «ζήλο» που αποτυπώθηκε στο φακό.

Η φωτογραφία έχει κάνει το γύρο των τουρκόφωνων κοινωνικών δικτύων αλλά και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.  Σύμφωνα με την Hurriyet, ο Γερκέλ επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Προσέβαλε εμένα και τον πρωθυπουργό, τι έπρεπε να κάνω;».

Η υποδοχή του πρωθυπουργού με αποδοκιμασίες στη Σόμα ήταν σπάνια για την τουρκική πολιτική. Ο Ερντογάν κατέφυγε σε κατάστημα της πόλης. Η «φυγή στο σούπερ μάρκετ», ως συμβολικό αποκορύφωμα του κλίματος που αντιμετώπισε ο Ερντογάν, έχει γίνει έμπνευση για το Twitter: Φωτογραφία -ψεύτικη, όπως όλα δείχουν- με τον πρωθυπουργό να περιμένει καθισμένος σε σκαμπό στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.

Τα ΜΜΕ στην Τουρκία αποδίδουν τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, εκτόςτ ων άλλων, και στις φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τον  Αλπ Γκιουρκάν που βρίσκεται πίσω από το ανθρακωρυχείο της Σομά το οποίο απέκτησε  στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων προσθέτοντάς το στον όμιλό του, την Soma Holding. Το 2012 δήλωνε περήφανα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ότι η εταιρεία είχε καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής στο ορυχείο κατά 90%! Συγκεκριμένα, από τα $130-140 ανά τόνο, όταν ανήκε στο τουρκικό κράτος, σε $23,8 ανά τόνο, «χάρη στις μεθόδους του ιδιωτικού τομέα» όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση αν η εταιρία είχε κέρδος από αυτή τη δραματική περικοπή, ο Γκιουρκάν απάντησε ωμά: «Φυσικά. Καμία ιδιωτική εταιρία δεν θα έμπαινε σε αυτό τον τομέα αν δεν ήταν να βγάλει κέρδη».

alp660

Η εταιρεία δραστηριοποιούνταν στο συγκεκριμένο ορυχείο από το 1984 ωστόσο αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα εξόρυξης άνθρακα στον ιδιωτικό τομέα, μια κίνηση που σύμφωνα με τον Gürkan έκανε τον κλάδο εξόρυξης άνθρακα ακόμα πιο επικερδή. Ο Αλπ Γκιουρκάν καυχιόταν για το μέγεθος και την οικονομική επιτυχία της εταιρίας του. Ελεγε ότι η Soma Holding απασχολεί 6.000 άτομα και ότι μόνο από το ορυχείο της Σομά γινόταν εξόρυξη 6 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα το χρόνο. Η εταιρία δραστηριοποιείται επίσης στις επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας, στη δυτική επαρχία της Μανίσα, αλλά και στην περιοχή της Μερσίν στα νότια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου