Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΗΠΑ – Κίνα: Ανεβαίνουν οι τόνοι εξαιτίας υπόθεσης κυβερνοπειρατείας

Υπόθεση κυβερνοπειρατείας μεγάλου εύρους επηρεάζει τις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν για πρώτη φορά επισήμως την Κίνα για κυβερνοπειρατεία σε αμερικανικό έδαφος, κινώντας νομική διαδικασία κατά πέντε Κινέζων στρατιωτικών.
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά κατάφεραν να αποσπάσουν τεράστιο όγκο πληροφοριών και στρατηγικών σχεδίων Αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε το κατηγορητήριο:
«Πρόκειται για μια υπόθεση οικονομικής κατασκοπείας στην οποία εμπλέκονται αξιωματικοί του κινεζικού στρατού. Το εύρος των μυστικών και άλλων ευαίσθητων επιχειρηματικών δεδομένων που έχουν κλαπεί είναι σημαντικά και απαιτείται από την πλευρά μας μια επιθετική απάντηση. 
Πρέπει να πούμε ως εδώ και μη παρέκει. 
Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί εχθρικές ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών και υπονομεύουν τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς από κανένα κράτος».

Για τις ΗΠΑ πρόκειται για ύψιστη υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατηγορίες περί κλοπής εμπορικών μυστικών που αφορούν κατά κύριο λόγο αμερικανικές βιομηχανίες αλουμινίου καθώς και κατηγορίες περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το Πεκίνο ανέβασε τους τόνους. Μετά τις ανακοινώσεις του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία γίνεται λόγος για «κατασκευασμένες κατηγορίες» που θα βλάψουν «τη συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο χωρών».
Copyright © 2014 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου