Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία είναι πλέον εχθρός μας


Ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Alexander  Vershbow δήλωσε πως η Ατλαντική Συμμαχία έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία περισσότερο σαν εχθρό παρά σαν σύμμαχο, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο 61χρονος πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ρόλος της Μόσχας στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει τη γνώμη της Συμμαχίας για τη Ρωσία και ότι επιπλέον στρατεύματα θα κινητοποιηθούν σύντομα στην περιοχή, όσο οι ταραχές επιδεινώνονται.
Ο Vershbow, δεύτερος στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Συμμαχία εξετάζει νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν μελλοντικές εχθρικές πράξεις από τη ρωσική πλευρά εις βάρος συμμαχικών εθνών και ότι σύντομα θα μπορέσει να στείλει ένα μεγαλύτερο αριθμό ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Την Τετάρτη οι χώρες του ΝΑΤΟ ανέβασαν την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη καθώς επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις με σκοπό βέβαια, όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, την περικύκλωση της Ρωσίας. 


Έξι καναδικά μαχητικά CF-18 Hornet της 425 Τακτικής Μοίρας Μαχητικών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά, συνοδευόμενα από ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας CP-140 Aurora και δύο μεταγωγικά CC-150 Polaris (Airbus A-310) απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Bagotville (Quebec) στον Καναδά με προορισμό τη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και βρίσκεται στην δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Την ίδια μέρα, την Τετάρτη άλλα τέσσερα μαχητικά αεροπλάνα της Δανίας προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Αμαρίου στην Εσθονία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Καναδού Υπουργού Άμυνας στο CBS "Στέλνουμε ένα μήνυμα στη Ρωσία και καθησυχάζουμε τους συμμάχους μας ότι κάνουμε βήματα τα οποία είναι συνεπής με ό, τι έχει πει το ΝΑΤΟ, οι μέχρι τώρα δράσεις της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα." Καναδός υπουργός άμυνας

Ήδη τη Δευτέρα, η Βρετανία και η Γαλλία είχαν στείλει οκτώ μαχητικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και την Πολωνία. Σύμφωνα με τα υπουργεία άμυνας των δύο χωρών 4 Typhoon προσγειώθηκαν στη Λιθουανία και 4 Rafale προσγειώθηκαν στο Malbork, μια πόλη στη βόρεια Πολωνία .

Σήμερα Πολωνικά, Βρετανικά και Δανέζικα μαχητικά αρχίζουν να περιπολούν τον εναέριο χώρο πάνω από τα κράτη της Βαλτικής, χώρες οι οποίες έχουν σύνορα με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR - TASS , η επιχείρηση αυτή θα διαρκέσει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Επιπλέον σήμερα πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέφθασαν στο λιμάνι Κλαϊπέντα της δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Γουόζας Ολέκας.
Ο υπουργός χαιρέτισε την άφιξη των πλοίων αυτών -- τέσσερα ναρκαλιευτικά και ένα πλοίο υποστήριξης με σημαίες Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Εσθονίας, ως ένδειξη της βούλησης του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει τη Λιθουανία και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που ανησυχούν για την κρίση στην Ουκρανία. "Η άφιξη των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι μία ακόμη ένδειξη της ενότητας και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ", δήλωσε μετά την τελετή υποδοχής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ένα "αποτρεπτικό" μέτρο απέναντι στη Ρωσία , η οποία έχει συγκεντρώσει περί τους 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τη ναυτική ομάδα στη Βαλτική την περασμένη εβδομάδα για να σηματοδοτήσει τη "δέσμευσή του στην ασφάλεια των κρατών της Βαλτικής" μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας από το 2004.
Τα πλοία θα κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια της Βαλτικής και θα μετάσχουν σε ναρκαλιευτική επιχείρηση αργότερα το μήνα αυτό στη γειτονική Λετονία.

Ήδη τη Δευτέρα , έφτασαν 600 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές στην Εσθονία. 150 στρατιώτες από την 173η ταξιαρχία θα λάβουν μέρος στην άσκηση " Spring Storm" του ΝΑΤΟ τον Μάιο.

Ο Στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Philip M. Breedlove, ο οποίος είναι και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η στρατιωτική συμμαχία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την περιοχή της Βαλτικής, και τη Μαύρη Θάλασσα. Σε δηλώσεις που έκανε στη Λισαβόνα, επανέλαβε ότι η "συλλογική άμυνα " είναι αρχή του ΝΑΤΟ - δηλαδή, ότι "η συμμαχία θα προβεί σε αντίποινα συλλογικά, αν ένα από τα μέλη της βρεθεί σε κίνδυνο".
Πηγή: onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου