Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Αφρική, στρατηγική παρουσία και οι ΗΠΑ… ‘άγκυρα’ σε Τζιμπουτί

Μετά την κινεζική, την ινδική και την ιαπωνική ενασχόληση με την περιοχή (σαφές είναι και το ενδιαφέρον της Ρωσίας), ήρθε η ώρα και για τις ΗΠΑ να κάνουν άλλη μια κίνηση στη σκακιέρα…

Την ανακοίνωση της «μίσθωσης επί μακρό χρόνο» της στρατιωτικής βάσης «Camp Lemonnier» έκαναν από κοινό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama και ο πρόεδρος του Τζιμπουτι Omar Guelleh στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο.
«Η βάση Lemonnier είναι εξαιρετικά σημαντικήγια το έργο μας στο Κέρας της Αφρικής και επίσης στη ευρύτερη περιοχή. Εκτιμούμε πάρα πολύ τη φιλοξενία που μας παρέχει το Τζιμπουτι» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρόεδρου της Τζιμπουτι που χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ ως στρατηγική συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, της πειρατείας και της διακίνησης ανθρώπων».

Η συγκεκριμένη βάση επιχειρήσεων, τη διαχείριση της οποίας έχει το Ναυτικό των ΗΠΑ, αποτελεί την έδρα της Συνδυασμένης Διακλαδικής Δύναμης Επιχειρήσεων Κέρατος της Αφρικής (CJTF-HOA: Combined Joint Task Force – Horn of Africa) και βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Djibouti-Ambouli της αφρικανικής χώρας.
Σε αυτή εδρεύουν περίπου 4.000 άτομα προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και συμμαχικών χωρών, αποτελεί πλέον το κύριο ορμητήριο των αμερικανικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων και αποστολών μη επανδρωμένων, εξοπλισμένων ή μη αεροχημάτων) σε όλη την περιοχή του Κέρατος της Αφρικής.
Μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται και αντιτρομοκρατικές κατά των δυνάμεων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και των ανταρτών της Αλ Σαμπάαμπ στη Σομαλία, ενώ σημαντική είναι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.
Οι όροι της μακροχρόνιας μίσθωσης και τα ανταλλάγματα προς την αφρικανική χώρα δεν αποδεσμεύθηκαν. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απλώς επιβεβαίωσε τη μίσθωση, ενώ είχε ήδη αιτηθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τη διάθεση πιστώσεων υψηλότερων του 1 δις δολαρίων ΗΠΑ για την πραγματοποίηση κατασκευαστικών έργων στη βάση Lemonnier, που δημιουργήθηκε από τη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, που θα αυξήσουν δραματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της.

Πάντως οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Τζιμπουτι την απομάκρυνση από τη βάση Lemonnier των μη επανδρωμένων αεροχημάτων και τη μετεγκατάσταση τους σε άλλη πιο απομακρυσμένη περιοχή ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα σύγκρουσης τους με τα επιβατηγά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο Djibouti-Ambouli.http://www.defence-point.gr/news/?p=102109

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου