Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Εκτός ελέγχου πλέον η κατάσταση ανάμεσα σε Κίνα-Ουιγούρους;

Κλιμακώνεται η ένταση στην κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ μεταξύ των κινεζικών αρχών και των μουσουλμάνων Ουιγούρων κατοίκων, μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν εκεί και τις οποίες οι κινεζικές αρχές αποδίδουν σε ισλαμιστές αυτονομιστές.
Κινεζικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Ουιγούρους, στο δυτικό τμήμα της επαρχίες και συνέλαβαν πολλούς από τους διαδηλωτές, από τους οποίους περίπου 300 ανήκουν στο αυτονομιστικό κίνημα των Οιγούρων. Ένας Ουιγούρος πυροβολήθηκε από Κινέζο αστυνομικό και έπεσε νεκρός, τη στιγμή που έριχνε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε περιπολικό της αστυνομίας.

Οι κινεζικές αρχές αποκάλυψαν ότι έχουν στοιχεία που συνδέουν τουλάχιστον πέντε από τους συλληφθέντες με φανατικές ισλαμικές οργανώσεις. Οι Ουιγούροι, οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι και αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της επαρχίας Σινγιάνγκ, είχαν εξεγερθεί κατά της Κίνας, το 2009, ζητώντας την ανεξαρτησία τους. Στις συγκρούσεις, τότε, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 άνθρωποι. Τότε μάλιστα η Τουρκία είχε αναλάβει το ρόλο του υπερασπιστή των Ουιγούρων.
Το 2013 ξέσπασαν νέες, σοβαρές, συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άνθρωποι. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δε, του 2014, ομάδες Ουιγούρων επιτέθηκαν στις κινεζικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 18 άτομα, ενώ τον Μάρτιο, Ουιγούροι οπλισμένοι με μαχαίρια, επιτέθηκαν και έσφαξαν, κυριολεκτικά, 33 Κινέζους, τραυματίζοντας άλλους 100, σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Πρόσφατα, Ουιγούροι αυτονομιστές εκτέλεσανσειρά βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Κίνα να έχει αποστείλει στην επαρχία ισχυρές δυνάμεις, αστυνομικές και στρατιωτικές. Οι Κινέζοι μάλιστα έχουν επικηρύξει τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων. Ωστόσο το μέτρο δεν είναι πιθανό να αποδώσει, καθώς μεταξύ των μουσουλμάνων επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου