Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ-ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οι Ελβετοί πολίτες απέρριψαν στο δημοψήφισμα την πρόταση ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη σουηδική εταιρία Saab για την προμήθεια 22 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen E, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η κατάσταση για τους σχεδιασμούς του ελβετικού υπουργείου Άμυνας.
Το αρνητικό ποσοστό που έκρινε το αποτέλεσμα για το συμβόλαιο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανήλθε στο 53,4%. Όσον αφορά την εταιρία, ενώ η συμφωνία στην Ελβετία δεν είναι όσο σημαντική είναι η αντίστοιχη για 36 μαχητικά για τη βραζιλιάνικη Αεροπορία, είναι αυτονόητο ότι μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της σύμβασης με τους Βραζιλιάνους, θα υπάρχει μια περίοδος αβεβαιότητας. Ως αποτέλεσμα, η χρηματιστηριακή τιμή της Saab υποχώρησε.

Το επιχείρημα όσων απέρριψαν τη συμφωνία, ήταν ότι το συνολικό κόστος «κύκλου ζωής» των μαχητικών, θα μπορούσε να ξοδευτεί στους τομείς της εκπαίδευσης, των μεταφορών και τις συντάξεις (συζητάμε για τη χώρα όπου ο βασικός μισθός ανέρχεται περί τα 3 χιλιάδες ευρώ!). Το αντεπιχείρημα έρχεται από τη βιομηχανία που λέει ότι τα 500 συμβόλαια ως αντισταθμιστικά ωφελήματα που χάνονται, θα σημάνει την απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα.
Αναλυτές θεωρούν βέβαιο, ότι το υπουργείο Άμυνας της χώρας θα επανέλθει, διότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής των F-5 Tiger, με αποτέλεσμα η χώρα να μένει σταδιακά χωρίς αεροπορική δύναμη. Στην περίπτωση της Ελβετίας, η Αεροπορία λειτουργεί μόνο… ώρες γραφείου, με αποτέλεσμα όταν υπήρξε συναγερμός για πολιτικό αεροσκάφος, τη δουλειά να το προσγειώσουν καταναγκαστικά, ανέλαβαν ιταλικά και γαλλικά μαχητικά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου