Σάββατο 17 Μαΐου 2014

"Στην Τουρκία δεν υπάρχει ισότητα πολιτών"


ImageΠραγματικές διακρίσεις υφίστανται ακόμα οι μειονότητες στην Τουρκία ,παρά τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία ΑΚΡ  αναφορικά με τα ζητήματα αυτά. 


Αυτό επισημαίνει με άρθρο του  στην τουρκική αγγλόγλωσση εφημερίδα Today’s Zaman. ο ειδικός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κ Ηρακλής Μήλας με τίτλο «Οι μειονότητες στην Τουρκία: ένας φαύλος κύκλος». Το άρθρο  πλαισιωμένο από φωτογραφία των Σεπτεμβριανών ( που αναδημοσιεύουμε) ξεκαθαρίζει ότι στην Τουρκία δεν έχει κατ’ ουσία επιτευχθεί η ισότητα των πολιτών. Και φέρνει εμμέσως ως παράδειγμα το θέμα του Τζαμιού στην Αθήνα και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.



Ο κ.Μήλας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Κοιτάς μια μέρα και αντιλαμβάνεσαι ότι οι ανώτατες αρχές στη χώρα σου έχουν μετατρέψει τα δικαιώματα σου σε διαπραγματευτικό χαρτί στις διμερείς σχέσεις τους με άλλες χώρες. Για παράδειγμα: Αν χτίσεις τζαμί στη χώρα σου θα αποδώσω στους ‘πολίτες’ μου τα δικαιώματά τους. Φαντάζομαι ότι αυτό καταδεικνύει τι είδους πολίτης είμαι» γράφει ο κ. Μήλας και συνεχίζει λέγοντας:<<Σε μια δημοκρατική χώρα όπου η ισότητα βασιλεύει, τα δικαιώματα που προστατεύονται εντός ενός νομικού πλαισίου, και όλοι, από έναν Έλληνα με τον πρόεδρο, έχει ίση πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα>>(...). «Τα δικαιώματα, όταν χορηγούνται πρέπει να χορηγούνται σε όλους τους πολίτες. Όταν αποδίδονται σύμφωνα με την εθνικότητα, τη θρησκευτική πίστη, την κοινότητα και σε διαφορετικές δόσεις, τότε οι πολίτες – η καλύτερα όσοι αναμένουν να είναι πολίτες –βιώνουν την πραγματική διάκριση».
http://www.onalert.gr/stories/stin-tourkia-den-yparxei-isotita-politon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου