Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Υπόθεση κατασκοπείας συνταράσσει Γαλλία και Ισπανία…

Χωρίς να γίνει ευρύτερα γνωστό, σχεδόν εν κρυπτώ, ισπανικό δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος δύο Γάλλων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το 2002 στη Μανρέσα της Βαρκελώνης, οπλισμένοι με ειδικά κατασκευασμένο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή. Οι δύο Γάλλοι είχαν συλληφθεί τότε από άνδρες της τοπικής καταλανικής αστυνομίας. Στον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και το τυφέκιο, το οποίο ήταν εφοδιασμένο και με σιγαστήρα και καταδείκτη λέιζερ.

Στα διαβατήριά τους, οι δύο συλληφθέντες, αναφέρονταν με τα ονόματα Κριστιάν Πιαζολέ και Ρασίντ Σαουατί. Το διαβατήριο του πρώτου ανακαλύφθηκε ότι ήταν πλαστό. Οι ισπανικές αρχές που ανέλαβαν την έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο συλληφθέντες ήταν μέλη της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) και βρίσκονταν στην Ισπανία για να δολοφονήσουν κάποιον. Μετά δε τη σύλληψή τους, υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, ο στρατηγός Φιλίπ Ροντό, μετέβη στη Μαδρίτη. Ο Ροντό είπε στις ισπανικές αρχές ότι οι δύο άνδρες απλώς εκτελούσαν… άσκηση, δίνοντας προσωπικές διαβεβαιώσεις, καθώς φαίνεται έχαιρε για κάποιους λόγους εκτίμησης…
Τον Οκτώβριο του 2002 το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την προσωρινή απελευθέρωση των συλληφθέντων, έχοντας λάβει την υπόσχεση το Ροντό, ότι οι δύο άνδρες θα επιστρέψουν στην Ισπανία για να δικαστούν, με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής. Η δίκη θα γίνονταν στις αρχές του 2004 και η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για το εν λόγω έγκλημα ήταν φυλάκιση επτά ετών.
Ειπώθηκε τότε, ότι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο ανδρών, οι Γάλλοι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τους Ισπανούς στον αγώνα τους κατά της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, παραδίδοντας παράλληλα στους Ισπανούς, φυλακισμένα στη Γαλλία μέλη της οργάνωσης.
Παρόλα αυτά, μετά την απελευθέρωσή τους, οι δύο Γάλλοι κατάσκοποι εξαφανίστηκαν και φυσικά δεν επέστρεψαν στην Ισπανία για να δικαστούν, το 2004. Από τότε τα ισπανικά ΜΜΕ είχαν βαλθεί να λύσουν το μυστήριο, αλλά βρήκαν απέναντί τους ένα τείχος σιωπής, από τους Ισπανούς υπευθύνους και τις γαλλικές αρχές.
Ο 85χρονος σήμερα, τότε γενικός Εισαγγελέας, Χιεζούς Καρντενάλ, είχε δηλώσει, το 2009 στους δημοσιογράφους, ότι δεν θυμόταν καν την υπόθεση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών το 2002, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει, από τότε έως σήμερα την υπόθεση.
Λίγες μέρες πριν, το περιφερειακό δικαστήριο της Βαρκελώνης απέσυρε όλες τις κατηγορίες και έθεσε τη υπόθεση στο αρχείο, ακυρώνοντας και ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί τότε και ίσχυε έως σήμερα. Το αιτιολογικό της απόφασής του ήταν ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί. Σύμφωνα όμως με τη μεγάλη ισπανική εφημερία «El Pais», αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα, ότι η υπόθεση εκείνη έκλεισε με πολιτικά και όχι δικονομικά κριτήρια
http://www.defence-point.gr/news/?p=103293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου