Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Εγκληματικές παραλείψεις

ΤΟΥΡΚΙΑ – Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι ελεγκτές δεν προχωρούσαν ποτέ πέραν των 100 μέτρων και έδιναν «εν λευκώ» τα πιστοποιητικά στην εταιρεία, η οποία διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα AKP
 Του Νικόλα Ζηργάνου
Σε 24 συλλήψεις στελεχών της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα ορυχεία της Σόμα προχώρησε η εισαγγελία της Μανίσα (Μαγνησίας) και ήδη πέντε ύποπτοι προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους. Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν δηλώσεις επιζώντων της τραγωδίας οι οποίοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τον χαμό των 301 ανθρακωρύχων στην εταιρεία η οποία στο όνομα της μείωσης του κόστους παραγωγής δεν λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Εργαζόμενος που διεσώθη αποκάλυψε ότι 17 ημέρες πριν από το δυστύχημα, ο τεχνικός Εργκούν Σιντάλ είχε καταθέσει έκθεση σύμφωνα με την οποία υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης από τα απαρχαιωμένα συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και κατέληγε πως αν υπάρξει ανάφλεξη «θα πεθάνουμε όλοι όσοι είμαστε μέσα στις στοές». Ο Σιντάλ ήταν μεταξύ των 301 θυμάτων.

Εργοδηγός κατήγγειλε ότι οι έλεγχοι που έγιναν από το υπουργείο Εργασίας ήταν προσχηματικοί, καθώς εντάξει με τις προδιαγραφές ήταν μόνο τα πρώτα 150 μέτρα των στοών, ενώ στη συνέχεια επικρατούσαν τριτοκοσμικές συνθήκες, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, διαβρωμένα στηρίγματα και καλώδια, ανεπαρκή αερισμό, παντελή έλλειψη καταφυγίων και παλιές μάσκες οξυγόνου. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι ελεγκτές δεν προχωρούσαν ποτέ πέραν των 100 μέτρων και έδιναν «εν λευκώ» τα πιστοποιητικά στην εταιρεία, η οποία διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – AKP.

Τα ορυχεία ιδιωτικοποιήθηκαν επί των ημερών του Ερντογάν, η σύζυγος του ιδιοκτήτη εξελέγη στις περασμένες τοπικές εκλογές περιφερειακή σύμβουλος της Μανίσα με τη σημαία του AKP και η εταιρεία υποχρέωνε τους εργάτες να παρευρίσκονται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος, ενώ και οι προσλήψεις γίνονταν με κομματικά κριτήρια και σημειώματα τοπικών παραγόντων του AKP.

Περίμεναν το δυστύχημα

Η «Χουριέτ» δημοσίευσε έκθεση 152 σελίδων που είχε εκπονήσει πριν από τρία χρόνια το τουρκικό τεχνικό επιμελητήριο ειδικά για το συγκεκριμένο ορυχείο, σύμφωνα με την οποία ήταν βέβαιο ότι θα σημειωνόταν δυστύχημα λόγω σωρείας εγκληματικών παραλείψεων.

Στην έκθεση σημειωνόταν ότι το ορυχείο είχε πολύ αυξημένα επίπεδα μεθανίου και άλλων εκρηκτικών αερίων, δεν υπήρχε εναλλακτική έξοδος διαφυγής, δεν υπήρχαν επαρκή συστήματα εξαερισμού, ενώ δεν λειτουργούσαν οι αισθητήρες εκρηκτικών αερίων, κι όλα αυτά προκειμένου να μη σταματάει η παραγωγή. Σε χθεσινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Ζαμάν» αποκάλυψε ότι την ώρα της φονικής έκρηξης οι αισθητήρες ήταν απενεργοποιημένοι.

Τη Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει και ο ιδιοκτήτης του ορυχείου Αλπ Γκουρκάν, όχι για τους νεκρούς, αλλά για υπόθεση απάτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Γκουρκάν ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε χρήμα, κερδοσκοπούσε με φιλέτα γης στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και έκανε δόλια χρεοκοπία σε εταιρείες στις οποίες εμφανιζόταν ως συνιδιοκτήτης μαζί με τον «επενδυτή» Κορκμάζ Γιγκίτ. Ο Γιγκίτ, κατασκευαστής, τραπεζίτης και βαρόνος των ΜΜΕ, διαβόητος για τις σχέσεις του με τον υπόκοσμο και τον «νονό» Αλαατίν Τσακιτσί, αλλά και με το κυβερνών κόμμα, φυλακίστηκε στο παρελθόν για απάτες και παράτυπες εξαγορές κρατικών εταιρειών και τραπεζών. Η δίκη των 17 κατηγορουμένων για την υπόθεση της απάτης στην οποία συμμετείχε ο Γκουρκάν θα αρχίσει τον Ιούνιο σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η αστυνομία, με τη συνδρομή στρατοχωροφυλακής και ειδικών δυνάμεων που έφτασαν από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει να έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη Σόμα, ενώ ισχύει η απαγόρευση διαδηλώσεων που έχει επιβάλει ο περιφερειάρχης.

Συλλήψεις δικηγόρων

Αστυνομικοί έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων σε περαστικούς και έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου σε στρατηγικά σημεία και κόμβους στην πόλη, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χθες απελευθερώθηκαν οι οκτώ Τούρκοι δικηγόροι που είχαν συλληφθεί ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανθρακωρύχων.

Η αστυνομία όχι μόνο συνέλαβε τους δικηγόρους χωρίς δικαιολογία και νομικό έρεισμα, αλλά άσκησε εις βάρος τους και υπερβολική βία. Αστυνομικός έσπασε το χέρι του προέδρου της ένωσης προοδευτικών δικηγόρων, Σελτζούκ Κοζάγκατσλι, του πέρασε χειροπέδες και τον έσυρε στο γήπεδο της Σόμα, όπου κρατούνταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ενώ στη Σμύρνη, μία ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, η αστυνομία συνέλαβε -και άφησε ελεύθερο αργότερα- ένα δεκάχρονο παιδί. Ο τοπικός κυβερνήτης ισχυρίστηκε ότι όσοι αντιδρούν και διαδηλώνουν είναι προβοκάτορες και θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία.

Στην Αγκυρα φοιτητές της Σχολής Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου συνεχίζουν την κατάληψη της σχολής και ζήτησαν να σταματήσει η ακαδημαϊκή συνεργασία του τοπικού πανεπιστημίου με τη Soma Holding. Το αίτημα έγινε τελικά δεκτό, αλλά οι φοιτητές απαιτούν επίσης να παραιτηθεί καθηγητής τους ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, αφού υποβάθμισε τις ευθύνες της εταιρείας, πως οι 301 εργάτες «βρήκαν γλυκό θάνατο».
http://www.efsyn.gr/?p=199036

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου