Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ¨ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ" ΤΗΣ Κ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Ο μισθός της ντροπής Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Είναι μεγάλα τα οικονομικά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει σήμερα ο φαντάρος στην Ελλάδα.Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δοκιμάζονται όλοι, αλλά περνούν ακόμα πιο δύσκολα και οι φαντάροι.
Είναι μεγάλα τα οικονομικά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει σήμερα ο φαντάρος στην Ελλάδα.
Πόσο μάλλον όταν ο μισθός τους παραμένει καθηλωμένος στο εξευτελιστικό ποσό των 8,80 ευρώ. Δεν τον αναπροσαρμόζουν, ούτε στο επίπεδο του πληθωρισμού, ενώ ούτε που σκέφτονται κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση...
*Τα ευρώ της ντροπής δεν καλύπτουν καμία βασική ανάγκη - αποτελούν σκέτη κοροϊδία. Επισήμως, το υπουργείο δεν χαρακτηρίζει το ποσό ως μισθό, αλλά το βαφτίζει «παροχή προς τους οπλίτες». Γι' αυτό και όταν μιλάνε για νέο «μισθολόγιο στρατιωτικών» ή αυξήσεις στους στρατιωτικούς, οι φαντάροι δεν περιλαμβάνονται πουθενά. Ούτε, επίσης, δικαιούνται «επίδομα παραμεθορίου» ή ημέρες «απαλλαγής» όταν λιώνουν στη σκοπιά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Ούτε λόγος, βέβαια, για δώρο Χριστουγέννων ή Πάσχα.
*Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για να αυξηθεί η «παροχή». Οπως να ενισχύεται το ποσό από τα κέρδη των «Καψιμί» των μονάδων, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν μέρος των δαπανών των στρατοπέδων για επισκευές.
*Ακόμα και από τους πολυδάπανους εξοπλισμούς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό κονδύλι. Σήμερα, ένα στα δύο ευρώ που εισρέουν στους λογαριασμούς των μετοχικών ταμείων (στρατού, ναυτικού και αεροπορίας) προέρχεται από το 4% του «κοινωνικού πόρου», όπως ονομάζονται οι κρατήσεις σε κάθε αγορά οπλικού συστήματος ή ανταλλακτικών. Για τους φαντάρους δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα.
*Ο ισχυρισμός που σταθερά προβάλλει το υπουργείο εδώ και χρόνια, είναι ότι ο στρατός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κληρωτών σε τροφή, ένδυση και υπόδηση, όπως και πλήρη υγειονομική περίθαλψη.
Με αυτό το σκεπτικό περιορίζονται στο χαρτζιλίκι. Κι αν για τον απλό φαντάρο τα 8,80 ευρώ το μήνα είναι για γέλια, απαράδεκτες είναι και οι μηνιαίες απολαβές και για τις άλλες κατηγορίες:
*Οι δεκανείς λαμβάνουν 9,98 ευρώ.
*Λοχίες 11,15 ευρώ.
*Τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών 35 ευρώ το μήνα.
*Οι παντρεμένοι, οι ορφανοί (από τον ένα γονέα) και τα παιδιά ανύπαντρων μητέρων 35,22 ευρώ.
*Οι ορφανοί (και από τους δύο γονείς) λαμβάνουν μηνιαίως 100 ευρώ.
*Παντρεμένοι, με ένα παιδί, 88,04 ευρώ, με δύο 140,87 ευρώ, με τρία 234,78 ευρώ και 14,67 ευρώ παραπάνω λαμβάνουν για κάθε επιπλέον παιδί.
*Πολύ πιο κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, δικαιούνται: Τα παιδιά μακροχρόνια ανέργων 100 ευρώ. Και τα παιδια γονέων «προβληματικών περιοχών» πάλι 100 ευρώ.
*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος μισθός των φαντάρων ήταν μόλις 2,88 ευρώ (980 δρχ.) και δινόταν από το 1990 μέχρι το 2003, οπότε και «αναπροσαρμόστηκε» στα σημερινά επίπεδα. Και σε μια περίοδο που το κόστος της ζωής διαρκώς ανεβαίνει, οι οικογένειες καλούνται να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου