Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η ΝΔ ΠΗΓΕ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΠΡΩΞΕ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ...

Κοινωνικό μέρισμα και στρατιωτικοί Κοινωνικό μέρισμα και στρατιωτικοί: Διαβάστε την επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες στην Καθημερινή.
Κύριε διευθυντά
Τον προηγούμενο μήνα, Απρίλιος 2014, έπειτα από αρκετές συζητήσεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις και οικονομικές αναλύσεις επικυρώθηκε και ορίστηκε το ύψος του «πρωτογενούς πλεονάσματος» για το έτος 2013.

Στη
συνέχεια αποφασίστηκε και... ανακοινώθηκε, όπως ένα συγκεκριμένο μέρος αυτού διατεθεί εφάπαξ στις διάφορες ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Ακολούθησε και καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις, κυρίως οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, και η διαδικασία της χορήγησής του. Μεταξύ των δικαιουμένων περιλαμβάνονται και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας χαρακτηριζόμενα με τον ατυχή, υποβαθμισμένο και απαξιωτικό τίτλο «ένστολοι».

Για τα στελέχη μια προϋπόθεση και περιορισμός καθορίστηκε, το ύψος των μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών τους. Ένας περιορισμός άδικος και καταχρηστικός, που δεν λαμβάνει υπόψη του την οικογενειακή τους κατάσταση, και αποκλείει τον μεγαλύτερο αριθμό των χαμηλόβαθμων στελεχών, παρά τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις.

Μια περισσότερο δίκαιη και αντικειμενική χορήγηση είναι η διάθεση αυτού του ίδιου αναλογούντος ποσού όχι υπό μορφήν εφάπαξ βοηθήματος ή κοινωνικού μερίσματος αλλά ως σχετική αύξηση στον βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού, δεδομένου ότι πλεονασματικός προϋπολογισμός προβλέπεται και προγραμματίζεται και για τα επόμενα χρόνια, ως άμεσο αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης.

Με τη μικρή αύξηση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μισθών όλης της κλίμακας της στρατιωτικής ιεραρχίας επιτυγχάνονται:

• Η αποφυγή αποκλεισμού κατηγοριών στελεχών, η επέκταση, κατά το ανάλογο ποσοστό, και στις συντάξιμες αποδοχές των αποστράτων στρατιωτικών, η μεταβολή της φοροδοτικής ικανότητας και είσπραξη του αναλογούντος φόρου, η τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και αναλογικότητας (παρ. 1 και 5 άρθρου 4)
• η έμπρακτη προστασία του κράτους προς την οικογένεια, τον γάμο, τη μητρότητα και την παιδική ηλικία (παρ. 1 άρθρου 21)
• ο σεβασμός και η προστασία της αξίας και της αξιοπρέπειας των αξιωματικών (παρ.1 άρθρου 2)
• η σταδιακή αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και δικαιοσύνης και της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους (παρ. 1 άρθρου 25).

Η χορήγηση του «κοινωνικού μερίσματος» με αποκλειστική και μόνη προϋπόθεση τις ακαθάριστες αποδοχές των στελεχών υποκρύπτει αδικίες, δυσπιστία, άνιση μεταχείριση, αμφισβήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης. Είναι γνωστόν ότι οι συνεχείς μειώσεις, μέχρι σήμερα, έχουν ανατρέψει πλήρως το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, που είναι αναγκαίο για την άσκηση του λειτουργήματος του αξιωματικού με κύρος και αξιοπρέπεια και απαραίτητο για τη διαχείριση της οικογενειακής καθημερινότητας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ
Υποστράτηγος ε. α Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου