Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αφρική: Με αύξηση της βοήθειας απαντά η Κίνα στα «αγκάθια»

Ο Κινέζος πρωθυπουργός που πραγματοποιεί περιοδεία σε αφρικανικές χώρες (Αιθιοπία, Νιγηρία, Αγκόλα και Κένυα, 4-11 Μαΐου) δεσμεύθηκε να αυξηθεί η βοήθεια που προσφέρει η χώρα του στην Αφρική κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον, ενώ άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν σε δάνεια με προνομιακούς όρους.
Παράλληλα, η Κίνα δεσμεύθηκε να μοιραστεί την τεχνολογία που διαθέτει για τη δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης με σύγχρονα τρένα υψηλών ταχυτήτων. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να προστατεύσει την εικόνα της χώρας του στη Μαύρη Ήπειρο, καθώς έχουν ανακύψει σοβαρές διενέξεις με αφορμή επενδυτικά προγράμματα τα οποία υλοποιεί.

Μιλώντας στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης (African Union) στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι τα επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει, δεν μπορούν να αμαυρώσουν μια σχέση που είναιβασισμένη στην ισότητα και το αμοιβαίο όφελος, προσθέτοντας πως η χώρα του δεν θα ακολουθήσει ποτέ την οδό της αποικιοκρατίας
Οι δραστηριότητες της Κίνας στην Αφρική επικεντρώνονται στα έργα υποδομής και στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ορυκτών. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οι Κινέζοι κατηγορούνται για άδικη μεταχείριση του τοπικού πληθυσμού που εργάζεται στα εργοτάξια, με αποτέλεσμα στο Τσαντ και τον Νίγηρα να έχουν σημειωθεί μεγάλες απεργίες.
Αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 2.500 κινεζικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Αφρική, ενώ ήδη από το 2009, η Κίνα «προσπέρασε» τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής. Το 2013, το εμπόριο ανάμεσα στις δυο πλευρές, έφτασε τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια.
http://www.defence-point.gr/news/?p=101691

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου