Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Οι «νύφες» της Μπόκο Χαράμ

Μπόκο Χαράμ
Του Χρυσόστομου Λουκά
Σύμφωνα με την αφήγηση των δυτικών μίντια, μια ακραία ισλαμιστική οργάνωση που σκοτώνει όποιον βρει απέναντι της, βιάζει γυναίκες και καίει χωριά, απήγαγε 300 σχεδόν ανήλικα κορίτσια και απειλεί να τα πουλήσει ως νύφες. Εάν στην ιστορία προστεθεί ότι την Μποκο Χαραμ δημιούργησαν η νιγηριανή κυβέρνηση και η Δύση, τότε η αφήγηση είναι πράγματι ακριβής.
 
Η Μποκο Χαραμ (απόδοση: η Δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη) δεν είναι μια τύπου αλ Καιντα ιστορία εξτρεμιστών αντιδυτικών. Για την ακρίβεια η σημερινή Μποκο κάνει την αλ Καιντα να μοιάζει με πασιφιστική οργάνωση… Οι μαχητές της σημερινής Μποκο Χαραμ δεν έχουν στοχο την Δύση και την καταπίεση της στην Αφρική και το Ισλάμ. Έχουν στόχο τους πάντες. Άντρες, γυναίκες παιδιά, αστυνομία, κράτος, παρακράτος, Δύση, Αφρική, Ανατολή.
 
Η σημερινή Μποκο Χαραμ, επίσης, δεν είναι η Μποκο Χαραμ του 2002, όταν και δημιουργήθηκε από τον χαρισματικό και μορφωμένο στο Ισλάμ Μοχάμεντ Γιουσεφ. Ο Γιουσεφ ονόμασε την ισλαμιστική του οργάνωση «Η Δυτική εκπαίδευση είναιαπαγορευμένη» επειδή στην Νιγηρία, την χώρα με τα περισσότερα αποδεδειγμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην Αφρική, η εκπαίδευση ήταν προνόμιο μιας ελίτ που σπούδαζε σε δυτικά (βρετανικά) πανεπιστήμια και επέστρεφε για να εξουσιάσει τον φτωχό αυτό λαό της χώρας των 170 εκατομμυρίων
.article20048.w_l nigiria-apagogi-koritsion
Στόχος της Μποκο του 2002, υπό τον Γιουσεφ, ήταν ο τερματισμός της τυραννίας των ελίτ που έρχονταν με δυτικά διαπιστευτήρια να εξουσιάσουν και η διάδοση της δικής του εκδοχής του ακραία συντηρητικού Ισλάμ. Στις δε επιθέσεις τους κατά του κράτους, οι μαχητές της Μποκο απέφευγαν τις απώλειες αμάχων και έτσι η οργάνωση απολάμβανε μεγάλης αποδοχής.
 
Πράγματι πριν από έναν μήνα, ο σημερινός αρχηγός της Μποκο Χαραμ, Αμπουμπακρ Σεκαου, σε επιδρομή της οργάνωσης στα βόρεια της χώρας απήγαγε πάνω από 260 κορίτσια που είχαν αψηφήσει την απειλή του από τον περασμένο Απρίλιο, πως αν συνέχιζαν τα μαθήματα τους θα έπεφταν θύματα απαγωγής.
 
Οι μαθήτριες απήχθησαν την ημέρα των εξετάσεων τους ενώ λίγες εβδομάδες μετά ακόμα 11 κορίτσια απήχθησαν από την Μποκο Χαραμ σχεδόν ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση νέας πολύνεκρης επιδρομής σε χωριό του Βορρά που άφησε πίσω της 300 νεκρούς.
 
mpoko2mpoko1
 
 
 
Το παγκόσμιο μπορεί να έμαθε για τις 300 σχεδόν ανήλικες «νύφες» της Μποκο μετά την εκστρατεία της Μισελ Ομπαμα και της Αντζελινα Τζολι, αλλά δεν έμαθε ποτέ ότι συστηματική μέθοδος των νιγηριανών αρχών για την εξόντωση της Μποκο ήταν (και είναι) οι μαζικές απαγωγές και βιασμοί γυναικών κατά την ανάκριση τους, τα βασανιστήρια και οι θάνατοι εκατοντάδων στις φυλακές και οι εκτελέσεις κρατουμένων με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν δίκη.
 
tzoli
 
Οι καταγραφές που έχουν γίνει για τις φρικαλεότητες των νιγηριανών αρχών από την HumanRightsWatch, την OpenSocietyJusticeInitiative και άλλες οργανώσεις, αποδεικνύουν ότι η Μποκο Χαραμ έχει δίκιο όταν λέει ότι απαγάγει και βιάζει γυναικόπαιδα ως εκδίκηση για τα ίδια ακριβώς που κάνουν αστυνομικοί και στρατός  της Νιγηρίας. Εκδίκηση και για την άγρια δολοφονία μπροστά στις κάμερες του ιδρυτή της οργάνωσης Γιουσεφ, τον οποίο οι αστυνομικοί εκτέλεσαν αφού είχαν συλλάβει.
 
Εκείνον τον Ιούλιο του 2009, με την άγρια καταστολή των αρχών που άφησε πίσω της 700 (!) νεκρούς και την δολοφονία του ηγέτη της, γεννήθηκε η πλέον ακραία τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως, η σημερινή Μποκο Χαραμ, η οποία εξοπλίστικε αρτιότερα μετά την πτώση του Καντάφι-όταν δηλαδή τα ακραία ισλαμιστικά δίκτυα μοίρασαν το οπλοστάσιο του Καντάφι σε τζιχαντιστές σε ολόκληρη την Αφρική…
 
«Νύφες» και πετρέλαια.
 
Όλα αυτά είναι σε πλήρη γνώση των ΗΠΑ και των άλλων χωρών που τώρα σπεύδουν να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια στον πρόεδρο Γκουντλακ Τζοναθαν για να βρεθούν-έναν μήνα μετά- τα 300 κορίτσια. Οι ΗΠΑ φυσικά δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική οικονομική η άλλη βοήθεια στην Νιγηρία ακριβώς επειδή καταγράφονται κάθε χρόνο φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων από τις αρχές ασφαλείας της χώρας…
 
Το ξαφνικό ενδιαφέρον της Δύσης και την Κίνας όμως για τα κορίτσια διόλου άσχετο μπορεί να είναι με τον ορυκτό πλούτο που κρύβει η Νιγηρία τον οποίο ο πρόεδρος Τζοναθαν θέλει να κρατήσει για τον ίδιο και τους ολιγάρχες που τον στηρίζουν. Όπως αναφέρει το Reuters, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στα πετρελαϊκά συμβόλαια, αξίας $40 δις, δόθηκε σε τοπικές εταιρίες αποκλείοντας τους δυτικούς κολοσσούς χονδρεμπορίου.
 
Χαρακτηριστική δε ήταν η αρχική απροθυμία του Τζοναθαν να αποδεχτεί την βοήθεια από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα για την ανεύρεση των 300 κοριτσιών, χώρες που έμειναν έξω από την πετρελαϊκή μοιρασιά. Μπρος στην λαϊκή κατακραυγή όμως στην χώρα του και το κίνημα των γονιών των παιδιών που απήχθησαν, ο Τζοναθαν αναγκάζεται τώρα να αποδεχτεί την ξένη βοήθεια που καμία όρεξη δεν είχε να λάβει.
 
Το αν οι αμερικανοί και κινέζοι κομάντος βρουν τελικά τα χαμένα κορίτσια κάπου μεταξύ Νιγηρίας, Καμερούν, Τσαντ και όπου γης τα έχει στείλει η Μποκο Χαραμ, αυτό λίγη σημασία έχει μπροστά στα παχυλά πετρελαϊκά συμβόλαια που θα κοστίσει αυτή η βοήθεια στον Τζοναθαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου