Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Πόλεμος στο Σλοβιάνσκ

Τρία ουκρανικά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν στο Σλοβιάνσκ
Άλλο ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mil Mi-24, το τρίτο συνολικά, καταρρίφθηκε στο Σλοβιάνσκ. Η έκρηξη που σημειώθηκε καθιστά ασαφείς οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν το πλήρωμα του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Rossiya 24.
Νωρίτερα οι αυτονομιστές του Σλοβιάνσκ είχαν χτυπήσει ακόμα δύο ελικόπτερα της Ουκρανίας. «Το ένα ελικόπτερο ήταν Mil Mi-24 και το άλλο μάλλον Mi-8. Ένας πιλότος είναι νεκρός και ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», ανέφερε στο ITAR-TASS εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σλοβιάνσκ.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, νωρίτερα οι ουκρανικές Αρχές είχαν ξεκινήσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στο Σλοβιάνσκ, με χρήση αεροσκαφών αλλά και στρατευμάτων που επιτέθηκαν εναντίον αμάχων. Η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα στις 5 το πρωί «όπως είχαν δεσμευτεί οι ηγέτες του Κιέβου». 

Πυρά από ελεύθερο σκοπευτή δέχτηκαν Ρώσοι δημοσιογράφοι στο Σλοβιάνσκ
Πυροβολισμούς από ελεύθερο σκοπευτή δέχτηκε στο Σλοβιάνσκ αυτοκίνητο με δημοσιογράφους της ρωσικής εφημερίδας «Komsomolskaya Pravda». Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής Αλεξάντερ Κοτς σε ζωντανή επικοινωνία του στον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Ουκρανία: Αποχώρηση αυτονομιστών
Φιλορώσοι αυτονομιστές αποχώρησαν από το γραφείο του εισαγγελέα και τον σταθμό της τηλεόρασης στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
"Το γραφείο του εισαγγελέα εκκενώθηκε σήμερα έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ανθρώπου που είχαν καταλάβει το κτίριο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αποχώρηση των αυτονομιστών και από το κτίριο της τηλεόρασης.

Ρωσία: Το Κίεβο θα λογοδοτήσει
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει, «πρώτα απ' όλα στο λαό της» χώρας για την απόφασή της να εξαπολύσει μια «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να δώσουν στη δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου «η (πολεμική) αεροπορία χρησιμοποιείται εναντίον του πληθυσμού», ενώ κάλεσε το Κίεβο να ξανασκεφτεί τις ενέργειές του, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Ρωσία 24.

Ρωσικό ΥΠΕΞ προς Δύση: Εγκαταλείψτε την καταστροφική σας πολιτική στο ουκρανικό
Να εγκαταλείψει η Δύση την καταστροφική της πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας και αυτοί που αυτοανακηρύχθηκαν Αρχές του Κιέβου πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κάθε είδους πράξη βίας εναντίον του ίδιου τους του λαού, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατουμένους και να διασφαλίσουν πλήρη ελευθερία στη δημοσιογραφική δραστηριότητα, απαιτεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Μόνο αν γίνουν αυτές οι κινήσεις θα ξεκινήσει μια πραγματική διαδικασία αποκλιμάκωσης της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα ένας πραγματικός πολιτικός διάλογος με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο οποίος θα καταλήξει σε γενικά αποδεκτές συμφωνίες για το μέλλον της χώρας».
Το Κίεβο παρεμποδίζει τις απόπειρες για ειρηνική διευθέτηση. Υποστηρίζοντας την πολιτική της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων που ακολουθούν οι διοργανωτές του πραξικοπήματος του Κιέβου «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνουν μια τεράστια ευθύνη, εμποδίζοντας στην πραγματικότητα τις απόπειρες για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Από αυτήν την οπτική, η ισχυρή άρνηση της Ουάσινγκτον (σε αντίθεση με τη θέση της στη σύνοδο της Γενεύης στις 17 Απριλίου) να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων του Κιέβου και των νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία δεν φαίνεται να είναι διόλου τυχαία», καταλήγει η δήλωση του υπουργείου.
 Πηγές:enikos  gr.rbth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου