Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ακύρωσαν οι Ιρανοί πετρελαϊκή συμφωνία με τους Κινέζους…

Ισχυρές εντυπώσεις και δεύτερες σκέψεις προκαλούνται από την είδηση της ακύρωσης κολοσσιαίας συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και την Κίνα για την αξιοποίηση μεγάλου πετρελαϊκού κοιτάσματος στον Κόλπο.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Τεχεράνη ακύρωσε συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων με την κινεζική China National Petroleum για την αξιοποίηση γιγαντιαίου κοιτάσματος. Η Κίνα αποτελούσε για το Ιράν την εναλλακτική λύση στο εμπάργκο που αντιμετώπιζε από τη Δύση, αποκλείοντας την πρόσβαση στην τεχνολογία των δυτικών κολοσσών του τομέα της ενέργειας.

Μετά την απαγόρευση επενδύσεων στο Ιράν που επιβλήθηκε το 2010 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ιράν στράφηκε στην Κίνα υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή που αφορά στο κοίτασμα «Νότιο Αζαντεγκάν». Σύμφωνα με τους Ιρανούς, οι Κινέζοι υπερχρέωναν τους Ιρανούς για τα ειδικά μηχανήματα που έφερναν για τις γεωτρήσεις, ενώ και η ποιότητα ήταν αισθητά χαμηλότερη των διεθνών στάνταρ.
Αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα πάντα με τους Ιρανούς, οδηγούσαν σε μεγάλες καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Το χρέος τους οι Ιρανοί το εξοφλούσαν διαθέτοντας προϊόντα και υπηρεσίες στην κινεζική αγορά.
Οι Κινέζοι απαντούν στις κατηγορίες, ότι λόγω ακριβώς των κυρώσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλιστεί χρηματοδότηση και τεχνολογία, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρούς συμβατικούς όρους με όσους συναλλάσσονται.
Οι «δεύτερες σκέψεις» αφορούν το ενδεχόμενο, η ενέργεια αυτή να είναι άλλο ένα μήνυμα της Τεχεράνης προς την Ουάσιγκτον, οι σχέσεις με την οποία έχουν βελτιωθεί θεαματικά λόγω υπάρχουσας πολιτικής βούλησης εκατέρωθεν, παρά το γεγονός ότι μια πιο ψύχραιμη ματιά, μάλλον αποκαλύπτει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, θα φανεί σύντομα τι θα γίνει, με το Πεκίνο να αποκτά ακόμα έναν λόγο να στρέφεται προς τη Μόσχα για να διατηρήσουν από κοινού αυξημένο «ειδικό βάρος» στο υπό ανακατάταξη διεθνές σύστημα…http://www.defence-point.gr/news/?p=101506

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου