Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

H Πρώτη Ναζιστική Πορεία Μετά τον Β' Παγκόσμιο στη Δανία

Το περασμένο σαββατοκύριακο, τα μάτια της Ευρώπης ήταν στραμμένα στη Δανία, όπου φιλοξενήθηκε ο ετήσιος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision. Το ίδιο σαββατοκύριακο, περιέργως πως, το δημοτικό συμβούλιο της Κοπεγχάγης αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της πρώτης επίσημης ναζιστικής διαδήλωσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στις 9 Μαϊου, περίπου 40 άτομα της ακροδεξιάς οργάνωσης Εθνικό Μέτωπο Δανίας έστησαν το μαγαζάκι τους έξω από το Κοινοβούλιο, κρατώντας προπαγανδιστικά πανό και σημαίες της χώρας.
Ένας σκίνχεντ είχε μάλιστα φέρει την κλασσική κιθάρα του μαζί, αλλά πριν παίξει μια νότα αντιδιαδηλωτές μπήκαν στην πορεία τους κρατώντας γυάλινα μπουκάλια. Κι ενώ οι αντιφασίστες αυξάνονταν σε αριθμό, τα ΜΑΤ γρήγορα σχημάτισαν αλυσίδα γύρω από τους ακροδεξιούς διαδηλωτές. Ήταν γύρω στις 15.00 μμ όταν περίπου 200 μασκοφόροι αντιφασίστες διείσδυσαν στην πλατεία. Ο αρχηγός του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κινήματος Δανίας, ο Esben Kristensen λίγο πολύ είχε ζητήσει καταφύγιο πριν η αστυνομία να βγάλει τα κλομπ και αρχίσει να σπρώχνει προς τα πίσω τους διαδηλωτές.
Για να διασφαλίσουν ότι οι ακτιβιστές της δεξιάς πτέρυγας δεν θα φάνε πολύ ξύλο, τα ΜΑΤ τους συνόδεψαν σε ασφαλές σημείο και τους έστειλε στον προορισμό τους. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα εξαπλώθηκε στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Ενώ οικογένειες και τουρίστες ήταν αποσβολωμένοι, ομάδες κουκουλοφόρων αντιφασιστών έτρεχαν σε όλη την πόλη για να βρουν Ναζί να τους χτυπήσουν.  
Μέχρι να τελειώσει η μέρα, δέκα τρεις αντιφασίστες συνελήφθησαν επειδή πετούσαν μπουκάλια. Ένας από αυτούς είναι πολύ πιθανό να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Είκοσι ένας ακροδεξιοί συνελήφθησαν αργότερα για διατάραξη της δημόσιας τάξης ενώ ήταν σε τρένο που έφευγε από την Κοπεγχάγη.http://www.vice.com/gr/read/in-photos-danish-national-front

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου