Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Η απύθμενη μαλακία των “φιλανθρωπικών hashtag”

Ζούμε στην εποχή των social networks. Κι επειδή αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε με όλο τον κόσμο (κυριολεκτικά), “οφείλουμε” να εξασκούμε πού και πού τις ανησυχίες μας. Ειδικά αν είμαστε αυτό που λένε “celebrities”.
Με αφορμή διάφορα “τραγικά” γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη, κυκλοφορούσαν κάθε τρεις και λίγο νέα hashtag στο τουίτερ με σκοπό να δηλώσει ο απλός χρήστης τη συμπαράστασή του στο θύμα του τσουνάμι, το προσφυγόπουλο της Συρίας, τη βιασμένη Σομαλή κοκ.

Εντάξει, λες. Απ’ το να τα γράφεις όλα στα αρχίδια σου, καλό είναι να δείχνεις (έστω) ότι κάτι κινείται εκεί έξω που ίσως ασκήσει μια -όποια- πίεση στους εξουσιαστές – εφόσον δεν ξύπνησαν σήμερα στραβά, το χρηματιστήριο πήγε καλά, κλπ.
Παρεούλα όμως με όλο αυτό πάει και το lifestyle. Κι επειδή αυτό είναι που φέρνει την πραγματική δόξα, ήρθε το σύστημα και μπούκωσε με μια από τις μεγαλύτερες μαλακίες που έχει γνωρίσει το διαδίκτυο: τις “selfie” με χαρτάκια που κρατάνε οι celebs και γράφουν πάνω τους τα hashtag της ανθρωπιάς.
#BringBackOurGirls για τα κορίτσια της Νιγηρίας από την Μισέλ Ομπάμα έως τους υποψηφίους προέδρους της Κομισιόν στο ευρω-debate. #Soma για τους νεκρούς ανθρακωρύχους της Τουρκίας από στημένους ηθοποιούς στις Κάννες (επικίνδυνη λέξη αυτές τις μέρες). #Euromaidan για την, και καλά, ειρηνική στροφή της Ουκρανίας στην “δημοκρατική Ευρώπη”. #InternetCensorshipTurkey μετά το κλείσιμο του twitter και YouTube από τον Ερντογάν. Και πάει λέγοντας.
Τέτοιου είδους χαρτάκια με σλόγκαν, τα κρατούν αβίαστα κάθε λογής περσόνες. Από προέδρους και πρωθυπουργούς έως μοντέλοι, γκόμενες ποδοσφαιριστών κλπ.
Τι ειρωνεία! Κλαις και οδύρεσαι για το κακό που βρήκε τα κοριτσάκια στη Νιγηρία, αλλά δεν κατάφερες να βγάλεις αγαπητή Μισέλ μια selfie με το πλακάτ σου να γράφει “Ομπάμα σταμάτα να προμηθεύεις με όπλα τους σφαγείς της Αφρικής που ελέγχουν το εμπόριο πολύτιμων λίθων και ενεργειακών πόρων σε συνθήκες δουλείας κι εκμετάλλευσης”.
Είσαι Ευρωπαίος παράγοντας και σηκώνεις χαρτάκι για ειρήνη στην Ουκρανία, όμως δεν σε ανησυχεί καθόλου ότι την κυβέρνηση ανέλαβαν ναζί, τους οποίους εσύ καλοδέχτηκες ως ισότιμους συνομιλητές στο τραπέζι σου, γιατί η μπίζνα δεν έχει ιδεολογία.
Είσαι ευαίσθητος επιχειρηματίας και λυπάσαι για τους 300 νεκρούς ανθρακωρύχους στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν σε κάνει να πεις ότι η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου ορυχείου, μετά την πώληση του σε κολλητό του πρωθυπουργού, έφερε μείωση των κονδυλίων για την ασφάλεια, άθλιους μισθούς, κι ένα νεκροταφείο γεμάτο πτώματα ανάπτυξης.
Είναι πολλά τα παραδείγματα. Τόσα που σε κάνουν να φτάνεις στα πρόθυρα του εμετού. Ελπίζω ότι τουλάχιστον η γαμημένη αυτή μόδα της selfie ευαισθησίας να περάσει γρήγορα. Όπως κάθε άλλη μαλακία που κολλάει στο μυαλό ηλίθιων ανθρώπων.
http://polyfimoss.wordpress.com/2014/05/17/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-h/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου