Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

‘Phoenix Express’: Σε πλήρη εξέλιξη με ΠΝ και F461 «Ναυαρίνο»

ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Στη δεύτερη φάση της, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις εν πλω, εισήλθε η πολυεθνική ναυτική άσκηση Phoenix Express 2014 (PE14) με τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας, την 26η Μαΐου, του Κέντρου Ναυτικών Επιχειρήσεων (Maritime Operations Center) στη Sigonella της Σικελίας.
Επιτελικοί αξιωματικοί από 10 χώρες έχουν αρχίσει να παρακολουθούν και να καταγράφουν την κίνηση των συμμετεχόντων πλοίων που απέπλευσαν από διάφορους λιμένες και να οργανώνουν τη λογιστική υποστήριξη της δεύτερης φάσης της PE14, άσκησης που φέτος διεξάγεται για όγδοη φορά.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με τη Φρεγάτα NAΒΑΡΙΝΟΝ, ομάδες της ΔΥΚ και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ ). Η άσκηση περιλαμβάνει θεωρητική – πρακτική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Ναυτική Βάση της Σούδας από 12 ως 24 Μαΐου 2014, εν πλω εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Σικελίας από 25 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2014 και απενημέρωση – ολοκλήρωση της ασκήσεως στη Ναυτική Βάση της Αυγούστα στην Ιταλία την 4η Ιουνίου 2014.
«Το Κέντρο Ναυτικών Επιχειρήσεων αποτελεί το κρίσιμο κέντρο βαρύτητας καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στη φετινή άσκηση σχεδιάζουν ολοκληρωμένες επιχειρήσεις ναυτικής απαγόρευσης», δήλωσε ο πλοίαρχος James Hajj του Ναυτικού των ΗΠΑ, διευθυντής της PE14.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτελείς του MOC της PE14 για τη διεύθυνση και έλεγχο της άσκησηςχρησιμοποιούν το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης και ιχνηλάτησης ναυτικής κυκλοφορίας SeaVision. Το εν λόγω σύστημα ιχνηλατεί και αναγνωρίζει πλοία επιφανείας που πλέουν στη Μεσόγειο με τη συνδυαστική χρήση αισθητήρων και συστημάτων που βρίσκονται εγκατεστημένοι τόσο στη ξηρά όσο και το διάστημα (δορυφόροι).
Μάλιστα, ένας από τους κύριους εκπαιδευτικούς σκοπούς της PE14 είναι η κατανόηση της βελτιστοποίησης της λειτουργίας του SeaVision και η διασφάλιση, ότι σε εθνικό επίπεδο, ο κάθε χρήστης γνωρίζει τον ενιαίο τρόπο ιχνηλάτησης και αναγνώρισης των πλοίων επιφανείας κατά τη διάρκεια του πλου τους μεταξύ λιμένων ή θαλασσίων οδών αλλά και του ελλιμενισμού τους.
Μία άλλη σημαντική δυνατότητα που ενσωματώνει το MOC είναι το σύστημα δικτυακής συζήτησης (chat) Same Time που επιτρέπει τη συνεχή και σε αληθή χρόνο επικοινωνία των πλοίων με το διευθύνων επιτελείο και τους συμμετέχοντες στην άσκηση. Για να διασφαλιστεί η πλήρης εκμετάλλευση του Same Time όλοι οι συμμετέχοντες στην άσκηση εκπαιδεύθηκαν επί μία εβδομάδα στη χρήση του και ιδιαίτερα στη χρήση προκαθορισμένων ακρωνυμίων αλλά και της αγγλικήςγλώσσας.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις εν πλω της PE14 αυτές εστιάζουν στην επαύξηση της τακτικής επίγνωσης του θαλασσίου χώρου επιχειρήσεων και την αλληλεπίδραση μεταξύ των ναυτικών μονάδων και του εγκατεστημένου στη ξηρά MOC. Οι ναυτικές μονάδες εκτελούν σειρά εκπαιδευτικών σεναρίων που περιλαμβάνουν την εξάσκηση σε μέτρα προστασίας της δύναμης, την πραγματοποίηση νηοψιών, έρευνας και διάσωσης, ανεφοδιασμού εν πλω και συνδυασμένων επιχειρήσεων με ελικόπτερα.
Υπενθυμίζεται, ότι η PE14 είναι πολυεθνική άσκηση στην οποία μετέχουν ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και χωρών της νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής και η οποία αποσκοπεί στην επαύξηση του επιπέδου της μεταξύ τους συνεργασίας και τη βελτίωση της ασφάλειας της ναυτικής κυκλοφορίας στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, στην PE14, η οποία διεξάγεται από 12 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 2014, στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής – Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, συμμετέχουν οι Αλγερία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Τουρκία και Τυνησία.http://www.defence-point.gr/news/?p=103397

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου