Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ABRAMS: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Η θωράκιση πέντε ιρακινών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams υπέστη διάτρηση από τις 1 Ιανουαρίου ως τις 31 Μαΐου 2014 σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» που επικαλείται δηλώσεις μη κατονομαζόμενου αξιωματούχου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, 28 άρματα μάχης Abrams του Στρατού του Ιράκ έχουν υποστεί ζημίες στις μάχες με τους αντάρτες καθώς υπέστησαν πλήρη διάτρηση της θωράκισης όταν προσβλήθηκαν από κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα.
Υπενθυμίζεται, ότι από το 2010 ως το 2012 το Ιράκ προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ 140 άρματα μάχης M1A1 Abrams που προήλθαν από ανακατασκευή. Όπως όμως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα τα ιρακινά Abrams παρά το γεγονός ότι έχουν αναβαθμισμένες δυνατότητες τακτικής επίγνωσης, εν τούτοις, δεν διαθέτουν τη θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) που προσφέρει υψηλού επιπέδου προστασία στο μετωπικό τόξο αλλά δεν εξάγεταιαπό τις ΗΠΑ.

Στο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται επίσης, η γενική αρχή ότι η διάτρηση της θωράκισης του άρματος από κεφαλές κοίλου γεμίσματος αν και συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για το πλήρωμα εν τούτοις δεν συνεπάγεται την καταστροφή του άρματος, εφόσον αυτό διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο διαμέρισμα για την αποθήκευση της αναχορηγίας των πυρομαχικών (όπως ισχύει για το Abrams αλλά και για το Leopard 2) και αποτελεσματικό σύστημα κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Όμως, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Στρατός του Ιράκ αντιμετωπίζει προβλήματα στη συντήρηση των Abrams, υπονοώντας ότι η επισκευή των αρμάτων και η επιστροφή τους σε υπηρεσία κάθε άλλο παρά εύκολη θα αποδειχθεί.
Σε ό,τι αφορά τον ακριβή τύπο των αντιαρματικών όπλων που έπληξαν τα ιρακινά Abrams οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί τουλάχιστον ένα βίντεο από τη δυτική επαρχία του Al-Anbar, που απεικονίζει φλεγόμενο M1A1 μετά την προσβολή του από αντιαρματικό όπλο.
Επίσης, μαχητές που επιχειρούν στην ίδια περιοχή έχουν αποδεσμεύσει φωτογραφίες από την προσβολή ιρακινών M1A1 από κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα 9K11 Kornet, αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-7 και (πρώην) γιουγκοσλαβικής προέλευσης εκτοξευτών ρουκετών M70 Osa(όπλο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Συρία αλλά εκτιμάται ως σπάνιο στο Ιράκ).
Το ίδιο αδιευκρίνιστη είναι και η φύση και έκταση των ζημιών που υπέστησαν τα άρματα. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες απεικονίζουν γενικά εντυπωσιακές εκρήξεις αλλά συμπεράσματα για τις ζημίες δεν μπορούν να εξαχθούν.
Εξαίρεση από αυτό το γενικό κανόνα αποτελεί σειρά φωτογραφιών που στις 6 Ιουνίου αναρτήθηκε σε λογαριασμό του Twitter που εκτιμάται ως προσκείμενος στους μαχητές της ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant).
Στη σειρά παρουσιάζεται η προσβολή ενός ιρακινού M1A1 Abrams επί του οποίου τοποθετείται από μαχητή της ISIL εκρηκτικό γέμισμα ενώ μέσω των ανοικτών θυρίδων του πύργου ρίπτεται κάποιο αντικείμενο (πιθανόν χειροβομβίδα ή δεύτερο εκρηκτικό γέμισμα). Με την έκρηξη διακρίνονται φλόγες που πετάγονται από τις ανοικτές θυρίδες ενώ ουδεμία ένδειξη υπάρχει για την παρουσία αλλά και την τύχη του πληρώματος. Άραγε αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη εγκατάλειψης του άρματος σε πρότερο χρόνο;
Παραδόξως, σε άλλη σειρά εικόνων που αναρτήθηκε στις 28 Μαΐου παρουσιάζεται ο ίδιος (!) μαχητής να τοποθετεί εκρηκτικό γέμισμα στο πύργο ενός άλλου άρματος μάχης M1A1 το οποίο μάλιστα βρίσκεται εντός θέσης με μόνο τον πύργο του να εξέχει από αυτή.
Και σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται ερωτήματα σε ότι αφορά τις ζημίες που υπέστη το άρμα αλλά και για την ευκολία προσέγγισης του μαχητή σε αυτό. Η ανεπαρκής κάλυψη από πεζικό μπορεί να αποτελεί μία εξήγηση αλλά και η πιθανότητα εγκατάλειψης του άρματος από το πλήρωμα του δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Πάντως, τα άρματα μάχης Abrams δεν είναι τα μόνα συστήματα του Στρατού του Ιράκ που έχουν υποστεί απώλειες κατά τις συγκρούσεις. Πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν κατεστραμμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113, οχήματα MRAP και HMMWV αλλά και σοβιετικής (ρωσικής) προέλευσης άρματα μάχης T-55, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 και ΤΟΜΠ MT-LB έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
http://www.defence-point.gr/news/?p=105885

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου