Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Συμβούλιο της Τουρκίας με τις ΗΠΑ

Κορυφαία στελέχη του Αμερικανο-τουρκικού Συμβουλίου, μιας από τις κορυφαίες επιχειρηματικές ενώσεις Αμερικανών και Τούρκων επιχειρηματιών, παραιτήθηκαν, κατόπιν πιέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, στον απόηχο φημών περί διαφθοράς, που οδήγησαν στη διεξαγωγή επίσημης έρευνας.
Πρόκειται για τον πρόεδρο του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζιμ Χολμς και τον αναπληρωτή πρόεδρο Κανάν Μπουγιουκουστούν και την εκτελεστική διευθύντρια Αϊσέ Σουμέρ. Οι παραιτηθέντες υπέβαλαν τις παραιτήσεις του στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν.

Οι τρεις φαίνεται πως εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που είχε συγκλονίσει την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2013, το οποίο έφερε στο φως η εφημερίδα Ζαμάν, την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται ως ο ενορχηστρωτής της πολεμικής κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία. Επιχειρηματικοί κύκλοι της Τουρκίας, καθώς και το μέλος της Αμερικανο-τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τσουνγέτ Ζαπσού, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, ζήτησαν τις κεφαλές των ανωτέρω επί πίνακι και ο Αλί Μπαμπατζάν μετέβη δύο φορές στην Ουάσινγκτον, έδρα του Αμερικανο-τουρκικού Συμβουλίου, με σκοπό να επιτύχει τις εν λόγω παραιτήσεις.
Αν και τα στελέχη του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου προσπάθησαν να καλύψουν τον Χολμς, τελικά υπέκυψαν στις πιέσεις, τόσο τις τουρκικές, αλλά και τις αμερικανικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνελεύσεις του Αμερικανο-τουρκικού Συμβουλίου έχουν παραβρεθεί κορυφαίοι Αμερικανοί επίσημοι, όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Ντέμπσεϊ.
Από το γραφείο Τύπου του Τούρκου πρωθυπουργού δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποιο σχόλιο. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, ο Ερντογάν απλώς εξαπέλυσε ένα σταλινικού τύπου πουργκατόριο κατά των Τούρκων δικαστών και των ανωτάτων αξιωματικών.
http://www.defence-point.gr/news/?p=103941

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου