Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η «φρίκη του Ελλαντάναμο»

assets_LARGE_t_420_956967Mε αφορμή την παγκόσμια μέρα του πρόσφυγα μία έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2007, χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι έως σήμερα.
Η «φρίκη του Ελλαντάναμο» είδε το φως της δημοσιότητας στις 30 Οκτώβρη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Τις φρικιαστικές μαρτυρίες πάνω από 100 μεταναστών αποκάλυψαν η γερμανική οργάνωση PRO ASYL και η ελληνική «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών».
Οι μαρτυρίες της φρίκης
«Οι Λιμενικοί χτύπησαν το κεφάλι μου πολλές φορές σ’ ένα κάγκελο. Μετά έφεραν έναν πλαστικό κουβά με νερό. Από πίσω μού κρατούσαν τα χέρια. Ένας άλλος κράτησε το κεφάλι μου από το λαιμό και το έσπρωξε στο νερό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω». Πρόσφυγας, Χίος.
«Μου έδεσαν τα μάτια και ακούμπησαν ένα κρύο μέταλλο, υπέθεσα την κάννη του όπλου, στον κρόταφο. Το όπλο εκπυρσοκρότησε, αλλά στον αέρα. Νόμισα ότι πέθανα». Πρόσφυγας, Χίος.

«Οι Λιμενικοί φώναζαν: Μην κοιμάστε, καθίστε. Μας κλοτσούσαν. Πέταξαν το ψωμί και το νερό στη θάλασσα. Δύο χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή, έριξαν τη βάρκα μας ξανά στο νερό. Είχαν κάνει μια μικρή τρύπα και μας έδωσαν μονάχα ένα κουπί. Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε. Αποκοιμηθήκαμε. Τότε ένα μεγαλύτερο σκάφος μάς έσωσε». Πρόσφυγας στη Λέσβο.
«Μας βρήκαν Έλληνες Λιμενικοί σε μια βάρκα που έχανε αέρα, μας ανέβασαν στο σκάφος και μας χτύπησαν με χοντρό σκοινί. Μετά μας πέταξαν ξανά στη θάλασσα, στην ξεφούσκωτη βάρκα χωρίς κουπιά. Εγώ ανέβηκα στη βάρκα, τους άλλους ο καιρός άλλαξε και τους παρέσυρε. Δεν τους ξαναείδα ζωντανούς». Αφγανός πρόσφυγας, Χίος.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους, τους πρώτους 9 μήνες του 2007 πάνω από 120 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο. Όσοι γλίτωσαν στοιβάχτηκαν στα άθλια κέντρα κράτησης και απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Από το 2005, σε Έβρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο συνελήφθησαν και απελάθηκαν 55.000 μετανάστες. Οι αρχές μιλούν για «ασφαλή αποτροπή». Το πόσο ασφαλής είναι αποδεικνύεται από τα επιζήσαντα θύματα που έσπασαν τη σιωπή. Περιλαμβάνει, εκτός από βασανιστήρια, καταδίκη σε θάνατο στην ανοιχτή θάλασσα ή στοίβαγμα μεταναστών σε ακατοίκητες βραχονησίδες. Κράτηση προσφύγων και ανηλίκων σε στρατόπεδα και χωρίς εξαίρεση υπαγωγή τους σε καθεστώς απέλασης, στέρηση κάθε νομικής υποστήριξης και δικαιώματος αίτησης ασύλου.
Η έκθεση «ξάφνιασε» τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Βουλγαράκη, που ζήτησε τη διεξαγωγή ΕΔΕ. Όμως ο πόλεμος εναντίον των μεταναστών στο Αιγαίο ούτε καινούριος είναι ούτε τελεί εν αγνοία της κυβέρνησης. Ενθαρρύνεται και εντείνεται από τα συναρμόδια υπουργεία και το 2007 αποτελεί χρονιά-ρεκόρ παραβίασης δικαιωμάτων. «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες», δήλωνε στις 30/10 η Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν δεν κάνουμε κάτι, το φαινόμενο των παρανόμως διαβιούντων μεταναστών είναι βόμβα που κάποτε θα σκάσει», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, και συνέχισε ότι «η Δημοτική Αστυνομία δέχεται επιθέσεις από παράνομους μετανάστες!» Ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Απόστολος Μικρομάστορας, έδωσε τη δική του εκδοχή για την απειλή: «Οι λαθρομετανάστες είναι όλοι τους άνδρες, πολύ καλά εκπαιδευμένοι, κολυμπούν πολύ καλά. Μια πραγματική απειλή πλησιάζει. Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με μια ισλαμική εισβολή. Είναι όλοι τους πολεμιστές!» Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αυτές τις δηλώσεις από αντίστοιχες των Πλεύρη και Βορίδη. Ο «πόλεμος» εναντίον των μεταναστών προωθείται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., για να «προστατέψει» την ενδοχώρα από όσους δεν έχουν τελικό προορισμό την Ελλάδα. Υλοποιείται με «υπερβάλλοντα ζήλο» από το ειδικό σώμα του Λιμενικού, σύμφωνα με τις άνωθεν εντολές.
Σήμερα το ξέρουμε ακόμη καλύτερα αυτό μετά τους επιζήσαντες από το Φαρμακονήσι. Η καταγγελία καταπάτησης δικαιωμάτων των μεταναστών από τις αντιρατσιστικές οργανώσεις είναι στοιχειώδης προϋπόθεση απάντησης. Όμως δεν αρκεί. Η Αριστερά οφείλει να οργανώσει την απάντηση της κοινωνίας. Χρειάζεται να ξετυλίξουμε μαζικές κινητοποιήσεις, να ενεργοποιήσουμε τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά χιλιάδων ανθρώπων.  Από τη μεριά μας, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενωτική δράση ντόπιων και ξένων εργαζομένων και νέων, για μια αξιοπρεπή ζωή με αλληλεγγύη και δικαιώματα για όλους.
Πηγη:http://www.dea.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου