Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Καταστροφικό το σχέδιο Μελισσανίδη

Καταστροφικό το σχέδιο Μελισσανίδη



Συνέντευξη με τον Μανώλη Καμπούρη μέλος του “Συντονιστικού Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών” και συντάκτη στο μπλογκ krisseis.blogspot.gr. Ο Μανώλης Καμπούρης μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη.

- Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και να οργανώνονται οι διαφωνίες στα σχέδια του Μελισσανίδη για τη Ν.Φιλαδέλφεια. Περιέγραψέ μας αυτές τις διαδικασίες.
Καταρχήν σε ότι αφορά το γήπεδο, στη Ν.Φιλαδέλφεια υπάρχει μια παράδοση κινητοποιήσεων, που ξεκινάει από τον καιρό της χούντας. Τότε πρώτη φορά θέλησαν να πάρουν έκταση από το Άλσος της Φιλαδέλφειας, περίπου την ίδια με αυτή που προσπαθούν να πάρουν τώρα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο, κοντά 30 στρέμματα. Μαζικά ο κόσμος το εμπόδισε. Παρόμοιες προσπάθειες επαναλήφθηκαν πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πέρασαν. Σήμερα, έχουμε συγκροτήσει μια πρωτοβουλία, το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας και το οποίο είναι η πρώτη μαζική διαδικασία.
Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες αντιδράσεις, σε επίπεδο αρθρογραφίας κλπ. Ήδη έχει δεχτεί επιθέσεις όπως αυτή πριν λίγο καιρό στο Πνευματικό Κέντρο, από “απόσπασμα” οπαδικού στρατού που στάλθηκε να εκφοβίσει. Συνεχίζουμε όμως μέσα από αυτή τη συλλογικότητα και ήδη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις. Μία από αυτές είναι την Πέμπτη 19/6, το απόγευμα, όπου θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πατριάρχου και θα υπάρξει συζήτηση για το ρυθμιστικό σχέδιο και τις επιπτώσεις στην πόλη, το Άλσος και το περιβάλλον ευρύτερα.
- Και τί λέει το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φ – Ν.Χ ότι πρέπει να γίνει στην περίπτωση του γηπέδου;
Το βασικό σημείο συμφωνίας είναι η αντίθεση με το συγκεκριμένο σχέδιο Μελισσανίδη, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την πόλη. Υπερβαίνει κάθε όριο νομιμότητας στο συντελεστή δόμησης, στο συντελεστή κάλυψης, στις εμπορικές χρήσεις. Γι'αυτό και χρειάζονται νόμο για να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες.
Υπάρχει η άποψη από τότε που γκρεμίστηκε το “Ν.Γκούμας”, να γίνει πάρκο, και η ΑΕΚ να φτιάξει κάπου αλλού γήπεδο. Υπάρχει η άποψη να φτιαχτεί γήπεδο στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά να είναι στα όρια του οικοπέδου που της έχει παραχωρηθεί (εκεί ακριβώς που ήταν το “Ν.Γκούμας”) και με τους όρους που της έχει παραχωρηθεί. Δηλαδή ότι θα καλύπτει όλα τα αθλήματα κι όχι μόνο το ποδόσφαιρο.
- Τί θα σημάνει για την περιοχή το σχέδιο Μελισσανίδη;
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, ότι θα πρέπει να συγκρατηθεί ο πληθυσμός για να μη φύγει. Προβλέπεται να είναι τέτοια η επίπτωση στην ποιότητα ζωής που θα θέλουν να φύγουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και λένε και οι ίδιοι οι συγγραφείς του σχεδίου, ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός. Ξαφνικά η Φιλαδέλφεια θα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προσβάσεις ή οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν. Το σχέδιο ωστόσο δεν περιορίζεται στο γήπεδο της ΑΕΚ, ούτε στην τσιμεντοποίηση του κομματιού του Άλσους. Περιλαμβάνει και χώρους όπως οικόπεδο του ΟΣΚ, όπου πάλι το προορίζουν για εγκαταστάσεις της ΑΕΚ κι επειδή ο ΟΣΚ δεν υφίσταται πλέον, ούτε χτίζονται σχολεία, περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΑΙΠΕΔ θα το παραχωρήσει προφανώς στον Μελισσανίδη. Αντίστοιχη διαδικασία υπάρχει στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό κλπ.
Στην πόλη δεν υπάρχουν μέσα σταθερής τροχιάς, τρένο, μετρό, τραμ κλπ με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που θα έρχονται για χάρη του γηπέδου να κλείνουν όλη τη Φιλαδέλφεια.
Επίσης είναι αυταπάτη η προσδοκία των εμπόρων και των μαγαζατόρων της περιοχής, ότι με το γήπεδο θα αναβαθμιστούν οι δουλειές τους. Από τη στιγμή που προβλέπονται χώροι για εμπορικές χρήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν τα μαγαζιά της γειτονιάς. Είναι γνωστό ότι τα εμπορικά κέντρα φροντίζουν και κρατάνε τον κόσμο τους μέσα στα όριά τους. Είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι θα φτιάξουν ένα τέτοιο έργο για να μοιράσουν την πελατεία τους στα γύρω μαγαζιά και όχι για να κονομήσουν.
Ένας ακόμα κίνδυνος σύμφωνα με τεχνικούς έχει να κάνει με την πρόσοψη του γηπέδου που υποτίθεται ότι θα προσομοιάζει τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, θα είναι μεταλλική με αποτέλεσμα ειδικά το καλοκαίρι να συσσωρεύει μεγάλη ζέστη την οποία θα την αντανακλά στο περιβάλλον, με επικίνδυνες συνέπειες και για το Άλσος.
- Ποια είναι η στάση της αριστεράς γύρω από το ζήτημα;
Καταρχήν το ΚΚΕ έχει μια καλή θέση, με την έννοια ότι αρνείται αυτό το σχέδιο και μιλάει για ένα γήπεδο στη διάθεση των πολιτών, που θα περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα, θα είναι δημόσιο κλπ. Δυστυχώς όμως παρά την καλή άποψη, περιορίζεται στη φραστική διατύπωση και δεν κάνει απολύτως τίποτα για το ζήτημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στις παλινωδίες. Από νωρίς έχει συμφωνήσει επισήμως με το σχέδιο. Η τελευταία φορά ήταν μετά τις δηλώσεις της Δούρου, όπου έβγαλε ανακοίνωση το τμήμα αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τεθεί κανένα εμπόδιο στην ανέγερση του γηπέδου – χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις κλπ. Τελευταία εξέλιξη οι δηλώσεις Στρατούλη, Πάντζα κι Αυλωνίτου από τη μια μεριά και του Βαγγέλη Αποστόλου από την άλλη. Οι μεν πρώτοι διαβεβαιώνουν ότι συμφωνούν με το σχέδιο, ο δε Αποστόλου, ο οποίος είναι και δασολόγος λέει ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς έξω από κάθε πολιτική και κοινοβουλευτική ηθική έγινε πρόσφατα και η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη, έναν υπόδικο παράγοντα με γνωστή τη δραστηριότητά του, ο οποίος μάλιστα δεν φαίνεται “επίσημα” στην ΑΕΚ. Επίσης δεν έχει υπάρξει η παραμικρή κινητοποίηση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της τοπικής του οργάνωσης αντιτίθεται στο σχέδιο Μελισσανίδη και στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις λίγες δυνάμεις που έχει στην περιοχή δεν έχει πάρει από μόνη της μια πρωτοβουλία για το ζήτημα. Ωστόσο τα μέλη της πρωτοστατούν και συμμετέχουν στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας των κατοίκων. Είναι σαφής η αντίθεσή τους με το σχέδιο Μελισσανίδη και η άποψη ότι αυτό που χρειάζεται είναι κάτι δημόσιο κι ανοιχτό στους κατοίκους να γυμνάζονται όποτε θέλουν, ανοιχτό στα σχολεία, όπως ήταν και παλιά το γήπεδο της ΑΕΚ.
- Στην αρχή μας είπατε για την επίθεση στην πρώτη απόπειρα εκδήλωσης της πρωτοβουλίας. Υπάρχει τρομοκρατία στη Φιλαδέλφεια;
Γενικευμένη στην καθημερινότητα δεν είναι. Ότι υπάρχει κατευθυνόμενη προσπάθεια όμως, ναι. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι η προτίμηση στην ομάδα. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, με συγκεκριμένο στόχο, με αρχηγούς κλπ προκειμένου να πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Δύο φορές έγινε τραμπούκικη παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο. Τα ίδια πρόσωπα είναι που κατευθύνανε κι οργανώνανε και στην αντισυγκέντρωση που έγινε την ώρα της συγκέντρωσης της Δύναμης Πολιτών και οι ίδιοι άνθρωποι ήταν που επιτέθηκαν στη συζήτηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών πριν λίγες μέρες. Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις προσωπικών απειλών. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν παρ'όλα αυτά δεν έχουν επικρατήσει. Αν όμως ξεκινήσουν οι διαδικασίες χτισίματος του γηπέδου, αυτό θα ενταθεί, καθώς θα είναι αναγκασμένοι να κινητοποιούνται για να υπερασπίζονται το περιουσιακό στοιχείο του αφεντικού.
- Η προσπάθεια Μελισσανίδη παρουσιάζει ομοιότητες με σχέδια χτισίματος γηπέδων σε άλλες περιοχές;
Η τάση παγκοσμίως είναι να φτιάχνονται γήπεδα – επιχειρήσεις και γύρω από αυτά να στήνονται σειρά άλλων επιχειρήσεων. Παρ'όλα αυτά στην Ευρώπη, μιλάμε για γήπεδα έξω από κατοικημένες περιοχές. Δεν παίρνουν τη δουλειά του μικρέμπορου ή του μικρομαγαζάτορα της γειτονιάς. Η περίπτωση της Φιλαδέλφειας διαφέρει στο γεγονός ότι πρόκειται για γήπεδο στο κέντρο της πόλης. Στο Βοτανικό αντίστοιχη προσπάθεια δεν προχώρησε.
- Το χτίσιμο του γηπέδου προβλέπεται να είναι μια δαπανηρή υπόθεση και με συμμετοχή του δημοσίου. Στην περίοδο που ζούμε με τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία κλπ, βάζετε ζήτημα προτεραιοτήτων στο που πάνε τα λεφτά;
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το συνολικό κόστος για την κατασκευή του γηπέδου είναι γύρω στα 83 εκατομμύρια ευρώ (65 εκατομμύρια συν ΦΠΑ). Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 20 εκατομμύρια κι ο Σγουρός είχε εξαγγείλει άλλα 5, τα οποία σταμάτησε να τα προβάλλει μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Είναι βέβαιο ότι με τα 20 εκατομμύρια θα μπορούσε να φτιαχτεί δημόσιο το γήπεδο της ΑΕΚ, στα πλαίσια των νόμων που τώρα παραβιάζονται και τα οποία δίνονται στον επιχειρηματία που θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση για 50 χρόνια, μέσω μιας εταιρίας στην οποία το 98,5% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο γιό του. Είναι επίσης βέβαιο ότι εκτός από αυτά τα χρήματα θα δοθούν κι αρκετά εκατομμύρια, μπορεί και δεκάδες, για τα έργα εκτός γηπέδου. Προφανώς αυτά δεν θα τα πληρώσει ο ιδιώτης που θα εκμεταλλεύεται το γήπεδο και θα βγάζει όλα τα κέρδη.
Τα 20 εκατομμύρια λοιπόν μπορούν να πάνε π.χ. στο 1ο δημοτικό σχολείο, που ο δήμος πληρώνει πούλμαν για να μεταφέρονται τα παιδιά. Υπάρχει το θέμα με την ανέγερση του 3ου γυμνασίου για το οποίο υπάρχει οικοδομική άδεια και το οποίο θα κόστιζε γύρω στα 5,5 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή και το υπόλοιπο κόστος των 65 εκατομμυρίων, είναι υπερκοστολογημένο, για να φαίνεται ότι βάζει λεφτά ο Μελισσανίδης, χωρίς όμως να το κάνει.

12 σχόλια:

  1. γελοίο site. Γεμάτο με θέματα των ενόπλων δυνάμεων και τσουπ, θέματα κατά του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Που είσασταν ρε οικΩλόγοι 11 χρόνια που έχει πέσει το γήπεδο; Έχετε πάει αυτά τα 11 χρόνια να δείτε την κατάσταση στην οποία είναι το άλσος; Τώρα σας έπιασε η κάψα; Εδώ θα μαστε... Αν τυχόν δεν γίνει το γήπεδο (μαύρο φίδι που σας έφαγε), θα είμαστε πάλι εδώ σε 4-5 χρόνια να δούμε τι αλλάξατε και τι καταφέρατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -...σείς αξιότιμε που χαρακτηρίζετε ως "γελοίο" το σάϊτ, σε ποιά, άραγε, σάϊτ γράφετε τις "βαριές" απόψεις σας; Σε σάϊτ τύπου Μπάμπη Σουγιά, Λάκη Χασικλάκη και λοιπής άλλης Οπαδοκέφαλης Βλακείας;...

      Διαγραφή
    2. μπράβο ρε μπαγλαμά. Με κατάλαβες κατευθείαν. Εγώ τις απόψεις μου τις γράφω στο δρόμο. Και αν θες έλα και αύριο να τις δεις και από κοντά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αν βάζεις όλους τους οπαδούς στο ίδιο σακί, ότι είναι χασικλήδες και κρατάνε μαχαίρια κλπ, εγώ που είμαι οπαδός και ακολουθώ την ομάδα μου σε Αθήνα και επαρχία γιατί δεν έχω τίποτα απ'ολα αυτά; Για να σας δούμε αύριο, θα γεμίσετε ταξί; Φελέ, ε φελέ

      Διαγραφή
    3. -...αν εσύ, όπως λές, δεν έχεις κάτι από αυτά δεν το γνωρίζω, ξέρω όμως πως η πλειονοψηφία των Μαστουρομπαλοκέφαλων Τρωκτικών της Βίας ΚΑΝΕΙ, εδώ και χρόνια, Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΓΟΥΣΤΑΡΕΙ καλυπτόμενη, σε πολλές περιπτώσεις, από πολιτικάντηδες γιατί ο Μπάμπης ο Σουγιάς κι ο Λάκης ο Χασικλάκης είναι, κατά τα άλλα, δικαιούχοι του δικαιώματος ψήφου.
      Να σου πω, επίσης, και τα εξής: έχεις, αν και θα μοστράρεσαι και θα αυτοπερνιέσαι για "λαϊκό παιδί", μεγαλομανιακή και ψηλομυτάτη στάση κι αυτό φαίνεται από το ότι χρησιμοποιείς με αρνητικό τρόπο τη λέξη "μπαγλαμάς" ενώ θα έπρεπε να σέβεσαι ένα λαϊκό όργανο που τόση χαρά προσέφερε-ώστε να ξεχνάει τα βάσανά του-στον Κόσμο των Προσφύγων (για την Ιστορία του Οποίου, φρονώ πως γνωρίζεις ελάχιστα πράματα έως...ΤΙΠΟΤΑ) καθώς κι από το ότι κάνοντας αναφορά στην Περιφέρεια χρησιμοποιείς τη λέξη "επαρχία".
      Α, και το γαλόνι του "φελλού" που μου έκανες απονομή στο επιστρέφω λέγοντάς σου, επίσης, πως η λέξη "φελλός" γράφεται με δύο "λ"...

      Διαγραφή
    4. όλα αυτά τα έβγαλες συμπέρασμα από τα λεγόμενα μου ε; πολύ χαίρομαι που κάποιος μπορεί να με κρίνει από μία ανάρτηση 3 γραμμών σε ένα site και να μου βγάλει όλη την προσωπικότητα μου. μάλλον θα έχεις κάποιο χάρισμα και θα πρέπει να το αξιοποιήσεις για να χεστείς στο τάληρο. Επειδή σέβομαι τον μπαγλαμά, γιαυτό σε αποκάλεσα έτσι. Εκτός αν εσύ θίχτηκες, οπότε εδώ έχουμε την περίπτωση "όποιος έχει τη μύγα...". Και όσο για την ιστορία των προσφύγων, λίγα τα λόγια σου από την ώρα που δε με γνωρίζεις προσωπικά γιατί προέρχομαι από οικογένεια προσφύγων. Και πίσω από αυτές τις συντονιστικές επιτροπές κρύβονται κόμματα και παρατάξεις που την προσφυγιά και τον ξεριζωμό τα αποκάλεσαν "συνωστισμό" στην παγκόσμια ιστορία. Και θες να κάτσω να μιλήσουμε για προσφυγιά;
      Τέλος, ευχαριστώ για την διόρθωση. ΦΕΛΛΕ

      Διαγραφή
    5. -...ΕΠΙΜΕΝΩ στο φούλ! Από τον τρόπο που εκτίθεσαι δια της Γραφής κι από αυτά που γράφεις, φρονώ πως είσαι κτηνωδώς αδιάβαστος περί την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού. Η καταγωγή και μόνο δεν αρκεί για να αποκτήσει κάποιος εκπαιδευτική/συναισθηματική νοημοσύνη και προσωπική Κουλτούρα...

      Διαγραφή
    6. μου αρέσει πάντως που απαντάς σε ότι σε συμφέρει και γενικά σε ότι γουστάρεις. Κατάλαβες ότι είμαι αδιάβαστος για την ιστορία της Προσφυγιάς, χωρίς να έχω αναφέρει τίποτα γιαυτό (βασικά μόνο εσύ αναφέρθηκες). Για το αν γνωρίζω εγώ για προσφυγιά και ξεριζωμό άσε να το ξέρω εγώ, η οικογένεια μου και οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μου. Και όχι άνθρωποι μέσα από το απρόσωπο ίντερνετ. Αν εσύ έχεις κάποια υπερφυσική δύναμη και μπορείς να μπεις στο κεφάλι μου από δω μέσα, τότε να πας να κάνεις παρέα με τον Νίκο Χορταρέα, να ανοίξετε μία επιχείρηση και να κάνετε προβλέψεις μέσω διαδικτύου. Μέχρι τότε μίλα για συνωστισμό Ελλήνων στις ακτές τις Μικράς Ασίας όπως κάνουν οι ομοϊδεάτες σου.

      Διαγραφή
    7. -...η κεφαλή ενός Μαστουρομπαλοκέφαλου είναι χαρτί λευκό΄ δεν χρειάζονται "υπερφυσικές δυνάμεις" για να καταλάβεις τον Πόνο και τη Φρίκη που έχουν σκορπίσει στην ελληνική κοινωνία, σ'αυτή την κοινωνία που θέλει να πορεύεται με συνειδητοποίηση και πνευματική υγεία, η Οπαδοκέφαλη Βλακεία που εσύ στηρίζεις...

      Διαγραφή
    8. μάλιστα... το αν εσύ δεν είσαι οπαδός και δε γουστάρεις τους οπαδούς, δεν πάει να πει ότι όλοι οι οπαδοι είναι βλάκες, κρατάνε μαχαίρια και πίνουν ναρκωτικά (που βεβαίως υπάρχουν και αυτοί). Αν τα έχεις έτσι στο μυαλό σου εγώ θα στα αλλάξω; Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε γράψω στα παλιά μου τα παπούτσια. Από κει και πέρα, δε σου ζήτησα ούτε να υιοθετήσεις τις απόψεις μου, ούτε θα σου ανοίξω το κεφάλι να στα βάλω μέσα. Απλά αδιαφορώ για σένα όπως έχω αδιαφορήσει πολλές φορές για τύπους που μας νομίζουν για τελειωμένους πρεζάκηδες. Αν δεν έχεις μπει να δεις πως είναι, τότε μην εκφέρεις γνώμη καθόλου. Σε φιλώ, πάω στην πλατεία έλα να με βρείς αν θες να πιούμε καφέ

      Διαγραφή
    9. -...κρατώ την τελευταία φράση. Ευχαριστώ για την πρόσκληση, καλό απόγευμα και καλή καφεδοποσία!...

      Διαγραφή
  2. ΤΥΦΛΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ; ΠΡΑΙΤΟΡΙΑΝΟΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυφλωμένος γιατί δεν έχω γήπεδο εδώ και 11 χρόνια για κορμοράνους και κάτι μπακαλιάρους σαν εσένα. Το γήπεδο της Α.Ε.Κ. θα γίνει στα Φιλαδέλφεια. Τους κορμοράνους σας βάλτε τους αλλού. Χεσμένο τον έχω τον μελισσανίδη. ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ.

      Διαγραφή