Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Κατεδαφίζουν τη συνοικία των διαδηλωτών

Το Οκμεϊντανί, τη συνοικία-προπύργιο αριστερών, κούρδων αγωνιστών, αλεβιτών και γενικά διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη σχεδιάζει να κατεδαφίσει η τουρκική κυβέρνηση, επικαλούμενη... υψηλό σεισμικό κίνδυνο 
Το Οκμεϊντανί των 82.000 κατοίκων γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη από τη δεκαετία του ’80 και μετά, υποδεχόμενο τα κύματα της εσωτερικής μετανάστευσης από τα βάθη της Ανατολίας. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 18.000 κατοικίες και περίπου 5.500 εμπορικές επιχειρήσεις.
Με το σχέδιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του επονομαζόμενου «Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης», προβλέπεται η κατεδάφιση περίπου 5.600 κτισμάτων. Ήδη, το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση που έλαβε την Τρίτη, χαρακτήρισε την περιοχή «υψηλής επικινδυνότητας».

Οι κάτοικοι ωστόσο αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης επειδή θα βρεθούν στον δρόμο και θα χάσουν τα δικαιώματά τους επί της γης που είτε καταπάτησαν, είτε νομιμοποίησαν κάποια στιγμή, συνήθως σε προεκλογικές περιόδους, είτε αγόρασαν τη οικόπεδά τους από προηγούμενους ιδιοκτήτες στις περιπτώσεις που υπήρχαν.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες εκκρεμούν περίπου 12.000 αιτήσεις για χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας και μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί μόνο 300. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από τις δημοτικές εκλογές, τον περασμένο Μάρτιο, είχε παραχωρήσει τίτλους ιδιοκτησίας σε 176 νοικοκυριά. Τώρα ο ίδιος έρχεται να κατεδαφίσει ολόκληρη τη συνοικία.

Η συνοικία του Οκμεϊντανί πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες συνήθως έχουν βίαιη κατάληξη. Η περιοχή είναι προπύργιο της Αριστεράς, της θρησκευτικής μειονότητας των αλεβιτών, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εδώ κατοικούν και δεκάδες χιλιάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής.

Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη
Η εκκαθάριση ολόκληρων συνοικιών με «ενοχλητικούς» κατοίκους, στο όνομα της αστικής ανάπλασης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην Τουρκία.
Τη δεκαετία του 1980, η τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ κατεδάφισε εκατοντάδες αρ νουβώ και νεοκλασικά κτίρια στην ιστορική ελληνική συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου (Ταρλάμπασι) για τη διάνοιξη κεντρικής οδικής αρτηρίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί μία από τις σημαντικότερες ψηφίδες της παρουσίας των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
Αντίστοιχα στη Σμύρνη, πριν από μερικά χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν κατεδάφισε τη συνοικία Καντιφέκαλε στο όρος Πάγος. Στα φτωχικά αυθαίρετα της συνοικίας κατοικούσαν κυρίως κούρδοι πρόσφυγες που διέφυγαν από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Εκεί οι κάτοικοι πήραν ως αντάλλαγμα τίτλους ιδιοκτησίας σε εργατικές πολυκατοικίες έξω από το ...Ικόνιο, περίπου 550 χλμ. ανατολικά της Σμύρνης στην καρδιά της Ανατολίας.
Μια παρόμοια ιστορία εκτυλίσσεται τώρα στη συνοικία Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης
- See more at: http://left.gr/news/katedafizoyn-ti-synoikia-ton-diadiloton#sthash.csD5ZYRJ.bYXQ2RzT.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου